duminică, 6 aprilie 2014

Ai răbdare! by Valentin Vasile

Valentin Vasile, creatorul programului de remodelare corporală Limitless Total Body Makeover, explică de ce răbdarea este un factor important atunci când vrei să slăbești și să îți remodelezi corpul, iar Alina Pătrașcu, membru în comunitatea Limitless, povestește ce înseamnă să fii ”zen” ca să ai rezultate pe termen lung.

Unul dintre cele mai dificile task-uri din agenda mea zilnică, și nu neg că e și unul dintre cele mai puțin plăcute, e lupta cu credințele persoanelor cu care lucrez conform cărora kilogramele se pot arde în stereotipii de tipul ‘7 kilograme în 7 zile’ sau ’10 kilograme în 10 zile’. Adevărul este că aceste scenarii sunt de domeniul științifico-fantastic. Și, chiar dacă prin metode neortodoxe din punctul de vedere al relației dietă/antrenament ele ar putea deveni parțial realitate, vă garantez că rezultatul ar fi cu mult mai neplăcut din punct de vedere estetic.

În ceea ce privește slăbirea, un obiectiv rezonabil pentru o femeie este în jur de 3-4 kg date jos pe lună (adica 0.5 – 1 kg pe săptămână) și undeva la 5-6 kg pentru bărbați (800 gr – 1.3 kg pe săptămână). Aceste valori sunt medii și ele pot fi modificate de o mulțime de factori: greutatea de la care se pleacă, istoricul de diete, istoricul medical, nivelul de stres, calitatea somnului, fondul genetic, principiile de alimentație și antrenamentul pe care se merge.

În programul LIMITLESS am avut și rezultate în care unele femei au reușit performanța de a slăbi 7-8 kilograme într-o lună sau bărbați care au dat jos și până la 10 kilograme. Totuși, acestea sunt cazuri izolate, unde succesul se datorează alinierii pozitive a tuturor factorilor implicați în proces.

Oricât de tentant ar fi însă, scenariul în care kilogramele, acumulate pe parcursul multor ani, să dispară în doar câteva săptămâni, nu e unul onest, sănătos și nici de dorit. O astfel de ‘performanță’ nu va face decât ca la finalul perioadei să te lase cu o compoziție corporală mai puțin bună decât cea cu care ai început (ex. categoria skinny fat persons), o colecție mai amplă de vergeturi, exces de piele și/sau celulită, o sănătate șubrezită, un metabolism încetinit, un aspect deteriorat al pielii, unghiilor și părului și, cel mai probabil, cu o funcționare hormonală viciată care, în viitor, nu va face decât să crească riscul de a recâștiga kilogramele pierdute și chiar unele în plus.

Scăderea sănătoasă și definitivă în greutate nu poate fi decât consecința principală a unui proces de reconectare la nevoile propriul organism, atât în termeni de nutrienți, cât și în termeni de activitate fizică. Odată ce corpului tău îi vor fi îndeplinite toate nevoile, inteligența somatică cu care fiecare din noi suntem dotați va reîncepe să își facă treaba, iar depozitele de grăsime vor deveni doar o amintire neplacută.

Într-un articol viitor voi detalia ce se întâmplă în corpul nostru când apelam la pastile minune sau diete care promit ziua și kilogramul, și care sunt motivele pentru care, oricât de mare ar fi dorința de a ne reîntoarce la o formă fizică bună, aceste soluții așa numite ”minune” nu ne vor ajuta, ci, dimpotrivă, ne vor trage înapoi.

În incheiere, v-aș aminti că organismul uman este o mașinărie setată să acumuleze depozite de grăsime, nu să le ardă. Acest mecanism a stat zeci de mii de ani la baza supraviețuirii speciei, așadar nu e tocmai ușor de dezactivat. Când plecați la drum, dotați-vă cu răbdare, dar și onestitate și bunăvoință față de propriul corp și nevoile sale.

***

Am aflat de Limitless în octombrie, anul trecut, dupa o “cercetare” amănunțită pe profilul lor de Facebook, când am dat peste pozele ”before and after”. M-au fascinat rezultatele acelor oameni! Îmi doream și eu o astfel de transformare fizică și eram conștientă de câtă determinare, efort fizic și psihic este nevoie pentru a ajunge la astfel de rezultate admirabile. Dar eu aveam dorința și atât. Restul era abandonat într-un “sertar” pe care nu-l mai accesasem de prea multă vreme.

Continuare pe Catchy.ro

Niciun comentariu: