duminică, 8 iunie 2014

Managementul febrei musculare.

Febra musculara este o senzatie durereoasa provocata de microfracturi musculare, la nivelul fibrelor supuse unui efort care “ le-a scos din zona confortului”.

Se caracterizeaza prin scurtarea musculaturii, tonus crescut, senzatie dureroasa la atingere si miscare. Oricine a avut parte de o febra musculara, stie cat de neplacut este insa pentru o cresterea a capacitatii de efort este necesara. Sportivi si persoanele antrenate urmaresc sa ajunga la aceasta febra musculara deoarece este un indicator prompt al eficientei antrenamentelor, dar in acelasi tip aceste persoane ating tot mai greu aceasta, stare datorita niveluli ridicat de antrenare (conditie fizica foarte buna).

Febra musculara se intaleaza in aproximativ 24- 72 de ore si dureaza intre 3 si 5 zile, iar pentru a trece peste aceasta stare neplacuta sportul de performanta folseste devese mijloace specifice tipului de efort efectuat, insa in mare parte aceste metode sunt aplicabile tuturor sporturilor:

Baie calda cu sare Bazna ( nu fierbinte);

Masaj miorelaxant, cat mai repede dupa incetarea efortului;

Sauna alternata cu baie rece( 4-5 min. sauna / 2-3 min. dus rece);

Cocktail hiperglicemic;

Shake proteic cu fructoza sau miere;

1 tableta de aspirina / zi, cat timp tine febra musculara;

Stretching muscular pentru segmentele afectate;

Odihna activa.


La Body Time febra musculara va fi mereu prezenta in urma antrenamentelor, dar cum spuneam si mai sus, este un indicator bun al unui antrenament intens care a accesat rezervele de energie stocata in tesutul adipos (grasimea corporala).

Niciun comentariu: