vineri, 6 iunie 2014

Serban Blebea. CUM SCAPAM DE BURTA? MITURI SI SOLUTII PRACTICE.

Zona abdominala sau “burta”, cum este denumita in limbaj popular, este un punct sensibil pentru orice barbat. Cu totii ne dorim un abdomen plat, iar lipsa lui poate duce la probleme legate de scaderea respectului de sine. In societatea actuala tot mai multe persoane de sex masculin se confrunta cu problema kilogramelor in plus, iar din pacate acestea se afla in special in zona abdominala. Este totusi atat de important sa ai un 6-pack sau acest deziderent este o gaselnita a industriei publicitare? Oare patratelele sunt sinonime cu masculinitatea sau doar o problema de subnutritie? In cele ce urmeaza voi dezbate cele mai ciudate mituri legate de “patratele” si iti voi arata de care dintre ele trebuie sa te feresti.
Adevarat sau fals?

Mitul 1:
“1000 de abdomene pe zi” – FALS! Nu abdomenele contribuie la inlaturarea stratului de grasime de pe abdomen. Tesutul muscular nu are nici o legatura cu cel de grasime, asa ca, atata timp cat nu poti incorda grasimea, abdomenele nu au nici un rol in scaparea de burta. In plus, dupa cum vei constata mai incolo, totul se rezuma la caloriile ingerate contra caloriilor consumate, iar abdomenele nu duc la un consum caloric ridicat. Comparativ cu abdomenele, genuflexiunile consuma cele mai multe calorii per repetare dintre toate exercitiile.

Mitul 2:
“Ridicari de picioare pentru abdomenul inferior” FALS! Nu exista abdomen superior sau abdomen inferior. Muschiul abdominal este constituit dintr-o singura grupa musculara. Ma vei intreba acum, cum de primele patratele sunt vizibile, iar partea inferioara este inca acoperita de grasime? Grasimea se depoziteaza in partea inferioara a abdomenului, insa aceasta este doar o problema de suprafata, iar abdomenul inferior este doar o himera. Ridicarile de picioare nu stimuleaza abdomenul, ci doar muschiul iliacus (care face legatura intre coapsa si pelvis), pentru a lucra abdomenul trebuie sa ridici bazinul de pe bacuta, nu doar coapsele.

Mitul 3:
“Aparatul minune care te scapa de burta” FALS! Dupa cum ai vazut mai sus, lucrand abdomenul nu vei reusi sa slabesti, ci doar sa iti tonifici acest muschi (vezi articol tonus). Aparatele pe baza de vibromasaj, electrostimulare sau chiar cele care faciliteaza flexia abdominala nu te vor scapa de burta.

Mitul 4:
“Intervalele cu sprinturi pentru patratele” ADEVARAT! Sprinturile si antrenamentele pe intervale de intensitate (HIIT si TABATA, vezi articol) sunt mai eficiente decat antrenamentele cardiovasculare de lunga durata. Studiile recente au demonstrat ca acesta este cel mai eficient mod de a consuma calorii, insa totul vine cu un pret. Odata ce organismul tau se va adapta la stimulul impus de sprinturi, va invata sa reduca numarul de calorii necesar pentrue fectuarea aceluiasi exercitiu. In schimb alternarea sprinturilor cu antrenamentul de rezistenta duce la rezultate constante.

Mitul 5:
“Dieta care elimina burta” ADEVARAT! Un regim alimentar sanatos si echilibrat este cheia succesului atunci cand vrei sa scapi de burta. Totusi reducerea caloriilor sub metabolismul de baza duce la stagnarea progresului. Scade treptat numarul de calorii pentru a crea un deficit caloric saptamanal. Regimurile alimentare de tip “crush-diet” sunt calea sigura spre stagnarea progresului. (Vezi articol despre infometare si frumusete)

Sfatul lui Serban in 3 pasi il regasesti aici.

Niciun comentariu: