miercuri, 16 iulie 2014

Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina

Legislatia rutiera impune anumite reguli atunci cand vine vorba despre transportarea copiilor cu masina. In plus, cei care le incalca risca amenzi substantiale, ce pot ajunge pana la 1.800 lei.

Codul rutier este dur cu cei care nu respecta regulile privind transportul copiilor cu autoturismul. Astfel, dispozitiile interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.

Mai mult chiar, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede, la articolul 97, ca orice copil cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor sale.

In ceea ce priveste copiii mai mici de 3 ani, legislatia rutiera este si mai stricta. Asadar, conform Regulamentului citat, copiii cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.

Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

De asemenea, si copiii de pana in 12 ani ar trebui transportati in masina in scaune special concepute pentru ei (in magazinele de specialitate existand astfel de produse), chiar daca legislatia rutiera nu impune acest lucru.

Afla ce amenzi risti daca incalci regulile pe AvocatNet.

Niciun comentariu: