luni, 11 august 2014

Firmele care isi denigreaza competitorii risca amenzi de pana la 50.000 de lei. Noile reguli se aplica din septembrie.

Noi practici de concurenta neloiala au fost stabilite prin OG nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul concurentei, publicata in MO 586/06.08.2014.

Mai exact, constituie concurenta neloiala practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

Recenta ordonanta interzice practicile de concurenta neloiala, dupa cum urmeaza:
  • denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
  • deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva intreprindere a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora si a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
  • orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.”
Denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei constituie contraventii, potrivit recentei ordonante, asa incat persoanele care vor savarsi aceste fapte vor fi sanctionate cu amenzi.

Mai exact, firmele care utilizeaza aceste practici neloiale risca amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Mai mult decat atat, sunt considerate contraventii si furnizarea de informatii inexacte, incomplete sau care induc in eroare ori de documente incomplete, furnizarea de informatii, documente, inregistrari si evidente intr-o forma incompleta in timpul inspectiilor desfasurate, refuzul nejustificat al intreprinderilor de a se supune unei inspectii, nerespectarea masurilor impuse de catre Consiliul Concurentei.

Potrivit dispozitiilor citate, aceste contraventii se sanctioneaza cu amenzi intre 1.000 si 10.000 de lei, daca sunt savarsite de catre intreprinderi, autoritati si institutii publice. In schimb, daca aceste fapte sunt savarsite de catre persoane fizice, atunci amenzile scad la 500 – 2.000 de lei.

Noile amenzi cuprinde in OG nr. 12/2014 se vor aplica din 5 septembrie 2014.

Cum se vor determina practicile de concurenta neloiala?

Niciun comentariu: