joi, 28 august 2014

Valentin Vasile: Gastronomia nutritionala: cum poti sa slabesti mancand.

Principiile gastronomiei nutritionale sunt simple, insa daca le adopti, iti schimba viata si te ajuta sa ai corpul mult visat.

Primul soc pe care il oamenii care se inscriu in programul de remodelare corporala pe care il coordonez eu (LIMITLESS Total Body Makeover) este ca programul contine mancare adevarata. Multa. Nu le compun un plan de alimentatie din prafuri si pilule magice, ci din alimente reale in cantitati suficiente si satioase.

Multe persoane mi-au spus ca in perioada in care au fost in program au mancat chiar mai mult decat o faceau inainte cand se ingrasau, si cu toate astea urmand planul de alimentatie prescris la LIMITLESS au slabit surprinzator de mult. In plus cele mai multe combinatii de alimente sunt foarte savuroase pentru cei mai multi dintre participanti. Cum asa?

Alimentatiile pe care le compun in program sunt create pe principiile gastronomiei nutritionale. Adica, pe langa obiectivul de remodelare urmaresc ca mesele din program sa fie in aceeasi masura gustoase, dar si cat mai simplu de preparat din punct de vedere logistic.

Daca la prima vedere aceste 3 tipuri de obiective par greu de reconciliat in aceeasi farfurie, in realitate lucrurile nu sunt atat de complicate daca esti suficient de auto-disciplinat in ce priveste restrictia carbohidratilor simpli.

Primii pasi care pot fi facuti in directia gastronomiei nutritionale pentru slabire, sunt excluderea fainii si a zaharului, alegerea corecta a grasimilor folosite la gatit, combinarea corecta a alimentelor la aceeasi masa dar si in raport cu masa de dinainte si masa de dupa, minimizarea consumului oricarui aliment care contine gluten, a orezului si cartofilor sau alegerea cu atentie a momentului din zi in care le consumam.

Fara indoiala ca mancarea are si alt rol decat acela de a aduce combustibil corpului, si anume – un rol social dar si rolul de a ne bucura papilele gustative. Daca pe termen scurt corpul uman poate duce o dieta ultra-restrictiva in care alimentele sunt alese exclusiv pentru a declansa pierderea in greutate, pe termen mediu si lung slabirea dar si mentinerea nu pot fi obtinute decat daca reconciliem dimensiunea nutritionala cu cea gastronomica.

In continuare, va las sa cititi despre acest subiect mai pe larg din trei surse stiintifice pe care eu le consult frecvent. Iar daca vreti sa si testati cum se impaca slabirea cu placerea de a manca alimente gustoase, stiti unde ma gasiti :)

Cele trei articole despre gastronomia nutritionala:
O chestiune de echilibru: nutritie, sanatate si gastronomie
Gatitul si stiinta nutritionala: gastronomia merge mai departe
Cea mai buna mancare din lume. Peru: uniunea agriculturii, a gastronomiei, a nutritiei

Valentin Vasile este autorul cartii "Stil de viata, nu dieta" si creatorul conceptului Limitless Workout – un program complet de remodelare corporala care include atat un program de antrenament, cat si unul de alimentatie pentru accelerarea metabolismului.

Niciun comentariu: