joi, 11 septembrie 2014

Ce impozite si taxe platesti la stat, daca obtii venituri din chirii?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, in care sunt detaliate obligatiile fiscale pe care le au de indeplinit persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii. Documentul se refera la inchirierea bunurilor mobile si imobile, exclusiv arenda si inchirierea in scop turistic.

Conform ghidului ANAF, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. Aceste venituri se stabilesc pe baza unui contract incheiat intre parti, in forma scrisa.

Astfel, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, au obligatia sa inregistreze contractul de inchiriere la organul fiscal, in termen de 15 zile de la data incheierii contractului intre parti, se arata in documentul citat. Odata cu inregistrarea contractului trebuie depus siformularul 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit".

In cazul in care bunul inchiriat este detinut in comun, contractul se va inregistra de catre fiecare coproprietar la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. Documentele se vor prezenta in copie si original, urmand ca dupa verificarea realitatii datelor de catre functionarul public de la ghiseu, actele in original sa fie restituie contribuabilului.

In ghidul ANAF se mentioneaza ca documentele necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere sunt:
  • 3 exemplare de contract de inchiriere (un original si doua copii);
  • dovada detinerii proprietatii (copie si original);
  • declaratie de venit estimat/norma de venit (formular 220 in doua exemplare);
  • act de identitate proprietarproprietari (copie si original).
Citeste mai mult pe AvocatNet.

Niciun comentariu: