sâmbătă, 4 octombrie 2014

Soferii vor fi penalizati pentru o noua abatere in trafic. Regulile se aplica deja.

Ìn conformitate cu OG nr. 21/2014, soferii vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Totodata, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

Mai mult chiar, va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Aceeasi sanctiune se va acorda si pentru nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

Cum se acorda punctele de penalizare?
Punctele de penalizare reprezinta una dintre sanctiunile contraventionale complementare stabilite de Codul rutier. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 30 zile.

Mai mult chiar, permisul poate fi retinut pentru o perioada mai mare, de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.

Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei. In acelasi timp, potrivit normelor, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.

Transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale masinilor este interzis in prezent.

Afla cuantumul amenzilor de pe AvocatNet.

Niciun comentariu: