viataverdeviu.ro

luni, 28 iulie 2014

Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala ...

Activitatea de voluntariat va fi considerata experienta profesionala in specialitate, se arata in Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania.

Aceasta lege a fost publicata in MO 469/26.06.2014, ce a intrat in vigoare in 26 iulie 2014.

Pentru ca acest lucru sa se intample, organizatiile care lucreaza cu voluntari trebuie sa indeplineasca unele obligatii, printre care intocmirea unui contract de voluntariat sau eliberarea certificatelor de competenta.


50 de lectii – un an de zile

Anul 2012 a fost pentru mine un an excelent. Un an în care am învăţat, am citit, am cunoscut oameni frumoşi, am zâmbit, am acţionat, mi-am dorit, am iubit, am visat, am îndeplinit, am reuşit, am evoluat.

Vreau să împărtăşesc cu tine 50 de lecţii de viaţă pe care mi le-a oferit acest an. Enjoy!
  1. Înainte de a spune “nu pot”, încearcă!
  2. Nu asculta ce zice lumea. Dacă tu crezi că poţi, poţi!
  3. Nu te mulţumi cu puţin, dar fii mereu recunoscător pentru ceea ce eşti ACUM!
  4. Orice lucru din viaţa noastră ne învaţă ceva. Opreşte-te şi ascultă ce are să îţi spună.
  5. Nu eşti perfect! Iar acesta e cel mai frumos lucru…pentru că acele “imperfecţiuni” îţi oferă frumuseţe şi unicitate.
  6. Corpul tău este un templu. Respectă-l!
  7. Competiţia cea mai mare se duce cu tine! Reuşita de ieri trebuie depăşită astăzi.
  8. Frustrările te împiedică să trăieşti după bunul plac. Scapă de ele!
  9. Amânarea las-o pe “mâine”, începe ACUM!
  10. Comoditatea nu a adus nimănui succesul!
  11. Timpul e preţios. Foloseşte-l cu cap!
  12. Când judeci pe alţii, te judeci pe tine. Stop doing that!
  13. Etichetele sunt pentru borcane. Oamenii sunt prea complecşi pentru ele!
  14. Justificările te împiedică să creşti!
  15. Orgoliul e acel drăcuşor insistent care ne omoară relaţiile. Alungă-l!
  16. Cuvintele spuse la nervi rănesc întotdeauna . 5 minute de tăcerete-ar scuti de multe regrete!
  17. Speranţa moare întotdeauna ultima!
  18. Acceptă ceea ce nu poţi schimba!
  19. Ai mereu în tine dorinţa de a creşte!
  20. Multă lume aude, puţină ascultă. Ascultă cu toată atenţia!
  21. Nu te lua prea în serios. Din când în când trebuie să înveţi să râzi de tine!
  22. Acţionează în prezent gândindu-te la viitor!
  23. Fii hotărât!
  24. Ascultă-ţi inima. Are multe lucruri să te înveţe…
  25. Petrece timp cu tine!
  26. Împrieteneşte-te cu tine dacă îţi doreşti o viaţă liniştită. Eşti singura persoană pe care nu o poţi reduce la tăcere!
  27. Ai grijă de corpul tău!
  28. Acceptă provocările constructive!
  29. Spune şi arată când iubeşti!
  30. Stai liniştit. Este destul pentru toată lumea!
  31. Conştientizează-ţi valoarea!
  32. Acceptă când greşeşti. Nimeni nu e perfect…
  33. Permite-ţi să îi dezamăgeşti pe ceilalţi pentru a fi sincer cu tine!
  34. Învaţă să apreciezi estetica urâtului!
  35. Iartă-te! Nimeni nu o va putea face în locul tău!
  36. Adu-ţi din când în când aminte că ai fost cândva copil. Priveşte preţ de o secundă prin ochii de atunci.
  37. Ai răbdare! Orice lucru măreţ în viaţă are nevoie de timp pentru a se materializa.
  38. Fii mereu recunoscător pentru ceea ce eşti, ceea ce ai şi ceea ce ţi s-a oferit până acum! Pentru că mulţumitului i se înzeceşte darul.
  39. Munceşte pentru ceea ce vrei! Rezultatul muncii tale e cel care îţi aduce în final satisfacţie şi bucurie
  40. Înţelege că lucrurile simple ne fericesc. Caută-le, admiră-le şi bucură-te de ele
  41. Devotamentul şi Perseverenţa îţi vor aduce succesul! Pentru că fără devotament nu vei începe niciodată, iar fără perseverenţă, nu vei termina niciodată.
  42. Iubeşte-te! Pentru că modul în care te raportezi la tine determină modul în care te raportezi la lume.
  43. Fii prezent în viaţa ta! Pentru că trăieşi aici şi acum. Nu în trecut, nici în viitor.
  44. Dăruieşte! Pentru că ceea ce ai valorează mai mult atunci când este împărţit.
  45. Cultivă gânduri pozitive! Vei avea numai de câştigat.
  46. Persoanele alături de care simţi că eşti tu sunt cele mai valoroase din viaţa ta! Ai grijă de ele!
  47. Singurul lucru de care eşti sigur este că astăzi, acum, oamenii pe care îi iubeşti sunt lângă tine. Nu poţi fii sigur pe ziua de mâine.Asigura-te că simt dragostea ta!
  48. Nu avea aşteptări de la ceilalţi. Vei fi dezamăgit! Singura persoană de la care poţi avea aşteptări, eşti TU!
  49. Respectă-ţi promisiunile dacă vrei să ai încredere în tine!
  50. TRĂIEŞTE!

Exercitii de tonifiere musculara .. acasa! :)


20 de motive ca să nu te faci instructor

Să sară școlile de aerobic-fitness cu detentă de trei metri spre tavan.
Să sară și să coloreze mai abitir posterele, să scrie mai mare îndemnul la ”urmat visul”, să convingă mai frumos din vorbe meșteșugite clientul să dea banii pe curs. Să sară și s-o facă în continuare, așa cum am făcut-o și eu, așa cum probabil o voi mai face în viitor în colaborările ca trainer. E dreptul lor și al meu să ne vindem marfa, e dreptul omului bogat să spargă banii pe ce vrea, dar un drac mic din mintea mea pare că are și el dreptul să scoată capul din când în când și să povestească onest despre griul din spatele culorilor și îngustimea reală a literelor de o șchioapă.

S-a trezit dracul pe tema asta de câteva zile, de când s-au întețit telefoanele și mesajele. Băieți și fete cu diplomă, cu mândria de a fi absolvit școli devenite brand, mă întreabă dacă știu săli care angajează instructori. Full-time, part-time, fitness, aerobic, specializări, substituție pe timp de vară și chiar preluare de clienți la antrenament personal.

 Avem discuții despre cum se plătește în industrie, despre lucrul cu forme legale, despre asigurări de sănătate, pensie, șomaj. Despre clienții care dispar vara că e concediu, toamna că începe școala, iarna că e frig și Crăciun, primăvara că plouă și e Paște.

Avem discuții despre străbătutul Bucureștiului nord-sud, est-vest pentru 40 de lei pe oră și avem discuții despre angajatori care se poartă urât, care îi înlocuiesc cu alții mai ieftini dacă crâcnesc sau se rup. Avem discuții despre ”imobilizarea” pe frontul sălii, despre ficatul care nu mai poate, despre ușurința cu care sunt transformați în consumabil.

Realitatea  din spatele culorii este că atunci când muzica se oprește, când sala rămâne goală, sunt zile când capul cade în pământ cu tristețe, cu durere, cu boală și singurătate. Mai abitir decât în orice industrie, pentru că lumea sportului este sălbatică, guvernată de prea puține legi și prea multe intrigi, contre și trădări. Ca și politica.

Dacă posterul colorat îți ia ochiul și te gândești la frumusețea meseriei de instructor, vezi un pic dacă ți se potrivește și restul, dacă ți le dorești pe toate, la pachet. Dacă gândul tău rămâne la fel de hotărât și după final, vorbim de pasiune și iubire. Iar pasiunea schimbă lumea, mută munții și o să te ducă înainte într-o meserie în care vârsta de 40 de ani este egală de multe ori cu sfârșitul. 

De ce să nu te faci instructor:

  • Pentru că piața dă semne de saturație. Școlile de fitness scot pe bandă rulantă instructori de circa 4 ani, procesul de acreditare este facil, iar cei care activează ca instructori de multă vreme  și au experiență și clienți nu se duc nicăieri. Profesioniștii rămân în piață. Trei generații suprapuse.

  •  Pentru că angajatorii de top au luat deja elita, au integrat-o în familie și-o plătesc regește.  La pol opus, în sălile de cartier costul cu instructorul face diferența și va mai câștiga o vreme cel care e mai ieftin.

  •  Pentru că o să ai mereu probleme cu banii dacă nu ai un alt job. Elita e plătită cu 100, 150 RON pe oră, iar începătorii cu 35-50 de lei pe oră. Media, după mai mulți ani de activitate, este undeva între 50-70 de lei. Tu poți să ceri oricât și să te bați cu pumnul în piept că nu lucrezi pe mai puțin de 50 de lei, întotdeauna se va găsi altul să spună da. În plus, vei găsi probabil doar 3-4 ore pe săptămână disponibile, pentru că intervalul orar în care oamenii fac sport este cel de seară, între 18.00 – 20.00. Și sunt mulți ca tine care bat la ușile cluburilor.

  • Pentru că prea puține săli încheie contracte de muncă și nu o să ai siguranța job-ului și nici avantajele sociale care decurg dintr-un astfel de contract: asigurări de sănătate, asigurare de șomaj, pensie.

  • Pentru că vei lua credit de la bancă greu, după drumuri de Sisif și multe artificii făcute cu actele. Am zis greu? O să-ți smulgi părul din cap.

  • Pentru că o să ai toată responsabilitatea de a-ți plăti taxele și de a-ți gestiona PFA-ul sau SRL-ul.

  •  Pentru că în caz de boală și accident nu câștigi nimic. Prea puțini angajatori plătesc pentru ore neprestate, iar invaliditatea pe termen mai lung este egală cu înlocuirea ta. Nu mereu, de cele mai multe ori.

  • Pentru că n-o să poți pleca în concediu, n-o să-ți poți lua zile libere oricând ai chef. Majoritatea sălilor lasă în sarcina instructorului să găsească înlocuitor pentru perioada de absență. Și-o să găsești greu pe cineva dispus să-și lase clasele cu clienți fideli ca să le țină pe ale tale.

  • Pentru că aproape toți banii pe care o să-i faci o să-i bagi în suplimente,  în echipamente și în transportul de la o sală la alta. Trebuie să te protejezi, trebuie să te antrenezi, trebuie să mănânci bine, trebuie să înlocuiești des hainele uzate. Trebuie să investești în epilat, pensat, manichiură și masaj. Toate costă. Fix din banii pe care îi faci cu sudoare și contractură.

  • Pentru că greu vei găsi o singură sală în care să lucrezi opt ore pe zi sau cât ai tu nevoie. Vei fi obligat(ă) să te plimbi dimineața și seara între săli și clienți, uneori cu tot cu accesorii, la ore de vârf din punct de vedere al traficului auto.

  • Pentru că uzura fizică este atât de mare, mai ales când ai clase de grup din sfera aerobicului, încât o să te prăbușești la final de zi ca o păpușă de cârpe.

  • Pentru că o să auzi mereu și mereu cât de frumoasă este meseria ta, o să auzi că ești indiviat(ă) de oamenii cu job de birou, și n-o să poți să le explici niciodată gustul amar de fiere pe care-l simți în gură după trei ore de efort. Și-o să vrei să faci trei ore de efort pentru că o să vrei să scoți bani dacă tot te-ai apucat de cariera asta.

  • Pentru că o să ai responsabilitatea de a păstra sănătatea clienților, pentru că o să-i vezi venind spre tine pentru sfaturi, cu întrebări medicale complicate și-o să știi în sinea ta de începător, cu tot cu diplomă, că ai atât de mult de învățat înainte de a-l privi în ochi pe om și a-i livra un răspuns corect, complet, pertinent.

  • Pentru că o să vezi sala goală din când în când și-o să te gândești în drum spre casă, la final de zi, ce anume faci greșit, în ce măsură e vina ta. Pentru că nu vei fi plătit pentru o oră fără clienți, iar patronul se va uita uneori cu reproș la tine, mai ales dacă ”la colegul de la 19.30” sunt oameni.

  • Pentru că omul face ce vrea cu timpul lui, oricât te-ai da peste cap. Ploaia te învinge, canicula te învinge, gerul te învinge, sesiunea te învinge, sărbătoarea de orice fel te învinge, concediul de vară te învinge, clubul te învinge, berea te învinge.

  • Pentru că mulți or să judece că nu te-a dus capul să faci mai mult în viață, că nu ți-a plăcut cartea și că nu e mare lucru să te plimbi printre fiare sau să te zbengui pe muzică plăcută.  Clienții, familia apropiată, rudele de la țară, oamenii normali care n-au trecut niciodată de tejgheaua recepției vor vedea doar rezultatul muncii tale, frumos ambalat, și vor înțelege greu ”ce mare lucru”. Nu-și vor da seama că o oră reușită, un antrenament finalizat cu rezultate, în siguranță, înseamnă ore de pregătire, de studiu și de organizare. Ca finalul unui congres organizat impecabil, ca rezultatul de succes al unei tranzacții, ca un proces câștigat, ca o vânzare bună, ca rezultatele excepționale ale elevilor.

  • Pentru că vei fi judecat de colegii de breaslă. Îți vor fi contestate tehnicile, îți va fi evaluată starea fizică, se vor plimba vorbele despre tine de la o sală la alta, vei fi apreciat și hulit de oameni pe care nu-i cunoști și care nu te cunosc.
  • Pentru că îți vei da seama de la zi la zi cât de puțin știi de fapt. În comparație cu un medic, în comparație cu colegii experimentați, în comparație cu universul internautic, în comparație cu nevoile oamenilor, în comparație cu oferta de cursuri și specializări, în comparație cu accesoriile, programele și tehnicile noi care nu stau locului o clipă din evoluție.
  • Pentru că există riscul real să constați la 40 de ani că nu mai ai încotro s-o iei, că nu te mai ține corpul, că n-ai un job de birou care să-ți confere liniște și siguranță și că nici nu mai ai putere s-o iei de la capăt în alt domeniu.

  • Și, nu în ultimul rând, pentru că s-ar putea să constați că ai plătit prea scump o școală de fitness care îți dă la schimb servicii proaste, chiar dacă însoțite de diplomă. În funcție de ce alegi, poți să găsești greșeli în manualele lor (informații eronate, incomplete sau traduse fără noimă), poți da peste capitole întregi luate cu copy-paste de pe site-urile unor specialiști care nu au treabă cu școala respectivă, poți găsi pagini de web inundate de greșeli gramaticale sau poți găsi o curriculă atât de amețită încât să-ți vină să reclami la OPC.

Și dacă spui da și mergi mai departe, fă-o cu pasiune, fă-o cu tenacitate și fă-o cu respect. E o meserie în care mulți intră, puțini rezistă.

Sursa: Dana Badea

Atentie la pietoni!

Practicati recunostinta

Practicati recunostinta – imbunatateste atat fericirea cat si satisfactia vietii

Aceasta pare sa fie o strategie usor de pus in aplicare, insa, am aflat din experienta personala ca aduce transformari uriase starii mele de bine. Exista o multitudine de feluri in care poate fi practicata recunostinta: de la a tine un jurnal cu lucrurile pentru care suntem recunoscatori, la a impartasi cu un prieten lucrurile frumoase care ti se intampla si pana la a exprima la maxim recunostinta proprie atunci cand cineva te ajuta intr-o situatie data.

Intr-un experiment in care unii participanti si-au notat acele aspecte ale vietii pentru care erau recunoscatori in fiecare zi, s-a dovedit ca starea lor de spirit a fost imbunatatita doar prin aceasta practica extrem de simpla.

Grupul de studiu al recunostintei a evidentiat o bunastare generala, desi nu atotcuprinzatoare, in cadrul a 3 studii separate, comparativ cu grupul folosit drept etalon. Efectul asupra starii generale pozitive pare sa fie cea mai intalnita componenta a studiului. Rezultatele au sugerat ca o focalizare constienta pe actul aprecierii poate sa aiba efecte pozitive emotionale si interpersonale

Dintre studiile din cadrul Journal of Happiness a fost publicat unul in care erau folosite scrisori de recunostinta pentru a intelege cat de mult aprecierea afecteaza nivelul nostru de fericire.
La studiu au participat 219 barbati si femei care au scris scrisori de recunostinta pe o perioada de 3 saptamani.

Rezultatele au indicat ca actul de a scrie aceste scrisori de recunostinta au amplificat gradul de fericire si de satisfactie in viata participantilor, diminuand simptomele depresiei.

Sursa: Astrodeva

Dana Badea – explozie de energie.

Despre Dana Badea nu stiu sa va spun prea multe in afara de faptul ca publica pe facebook cele mai amuzante si creative poze si mesaje prin care promoveaza sportul si ca a fost cu noi la Miscarea Face Bine.

Dincolo de raspunsurile pe care le veti gasi mai jos, mi-a placut mult acest pasaj, unde creioneaza viata de instructor, extras dintr-un articol de pe blog-ul sau, www.danabadea.com: “Realitatea din spatele culorii este ca atunci cand muzica se opreste, cand sala ramane goala, sunt zile cand capul cade in pamant cu tristete, cu durere, cu boala si singuratate. Mai abitir decat in orice industrie, pentru ca lumea sportului este salbatica, guvernata de prea putine legi si prea multe intrigi, contre si tradari. Ca si politica.”

Scurta descriere:
Scurta? Sunt o fiinta complicata, construita din contraste. Cea mai scurta definitie pe care mi-o pot da. Sau, intr-o varianta mai lunga, ca tot m-am oprit din iures cat sa beau o cafea, ti-as spune ca sunt un amalgam de discrepante, de experiente, de personalitati, de vicii si virtuti, de forta si slabiciune, pasiune si indiferenta, aroganta si timiditate, boala si leac.

Vorba cu esentele tari care se tin in sticlute mici mi se potriveste manusa. Pentru ca am un metru jumate si 44 de kile, ajung in general pana la buricul oamenilor alaturi de care apar in poze, si am totusi convingerea neclintita ca-s cel mai mare om de pe planeta. In fiecare dimineata in care ma trezesc apta fizic, functionala trup-minte-suflet, am senzatia ca e justificat sa ma uit de sus la oricine ar indrazni sa-mi strice feng-shui-ul pozitiv. Am senzatia ca pot sa pocnesc la pamant si sa fac sa muste din tarana pe oricine ar vrea sa-mi fure clipele de zambet, punand in loc batjocura, lacomie si rautate. Juma de buletin, cum se zice, dar juma de buletin cu energie atomica, trasa din pasiune. Pasiune pentru viata, pentru sport, pentru schimbare si evolutie.

Varsta: 35,5 ani

Zodie: Sagetator, mama lui de firestarter, cu ascendent tot acolo

Inaltime si greutate: 1.55 m, 44 kg. Numai forta, pot sa sap o groapa de 2 m singura, intr-o zi.

De cand faci sport si ce sporturi ai facut de-a lungul timpului?
Toata viata. Am inceput cu gimnastica ritmica la Sala Polivalenta cand aveam vreo 6 ani si am continuat tot acolo cu gimnastica artistica, in paralel cu fotbalul din fata blocului si competitiile de gimnastica de pe maidanul Vacaresti. Apoi am facut inot, probabil intr-o incercare disperata a familiei de a ma ridica de la nivelul solului, am luat la rand disciplinele din zona aerobic-fitness in calitate de client, apoi le-am luat la rand in calitate de instructor.

Cate ore de sport faci zilnic? Ce tipuri de clase predai?Cate doua sau trei ore pe zi predau efectiv, o data la doua zile adaug antrenamentul meu de fitness si cand pun mana pe cate o ora libera repet domol, creez coregrafiile, studiez teoretic si incerc practic, calaresc aparatele si accesoriile ca sa le gasesc toate functionalitatile posibile, sacai medicii prieteni cu intrebari… de-ale sportului. Predau doar ce-mi place, ce ma face sa ticai, ce-mi permite sa modific, sa cresc, sa-mi provoc clientele. Acum tin clase de Kangoo Jumps, Zumba, Bokwa si antrenamente functionale. Pot preda aerobic, step, fitball si pilates. Dar cand am tinut pilates clientele au facut un musuroi intr-un colt si-au trimis un sol sa ma intrebe daca mi-e rau.

Ce ai in geanta cu care mergi la antrenament?
<< Continuarea articolului pe getfit.ro >>

Afla si tu care este ...

We are on a movie! :)





Fratele meu testand noul telefon LG L3 alaturi de nepotelul meu:

Produse evoMAG.ro

Sa fii puternic ..

Uneori, in viata nu lucrurile pe care le face cineva fac diferenta ci lucrurile pe care le evita au cel mai mare efect. Fiintele umane au o adevarata adversiune fata de a nu face ceva; oamenii cred ca pentru a avea rezultate trebuie sa existe o actiune initiala. Insa pentru ca aproape intotdeauna fac ceva, aceste actiuni au un efect mai degraba negativ decat pozitiv. Insa oamenii puternici nu fac anumite lucruri pentru a obtine rezultate remarcabile intr-o perioada scurta de timp.

Iata care sunt acestea:

1. Disecarea trecutului
Persoanele puternice se concentreaza pe clipa prezenta sau pe viitorul apropiat. Ei inteleg ca trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul indepartat este la fel de predictibil precum vremea.

2. Raman in zona de confort
Zona de confort este un loc periculos, un abis intunecat unde daca ramai pentru o perioada prea lunga risti sa te pierzi in totalitate. Daca ramai in zona de confort nu faci decat sa renunti la viata.

3. Nu asculta parerea celorlalti
Numai prosti cred ca le stiu pe toate. Nimic nu se compara cu un brainstorming cand este vorba despre noi idei. Iar o idee buna, este o idee buna indiferent de la cine vine. Nu te lasa condus de ego; daca cineva iti da un sfat bun, ia-l si profita de el.

4. Evita schimbarile
Ceea ce oamenii puternici inteleg, iar cei slabi nu este faptul ca schimbarile sunt inevitabile. Iar incercarea de a evita inevitabilul este lipsita de sens. Prin urmare incercarea de a evita schimbarea este lisit de sens; este pierdere de timp si energie.

5. Au mintea inchisa
Nu intelegi totul. Chiar si lucrurile pe care crezi ca le stii, s-ar putea dovedi ca nu ai dreptate. Daca nu esti deschis nu vei putea invata lucruri noi. Si daca nu mai inveti atunci nu mai traiesti.

6. Ii lasa pe altii sa ia decizii pentru ei
Numai tu ar trebui sa iei deciziile care te privesc; nu-i poti lasa pe altii sa o faca pentru tine. Asta inseamna sa pasezi responsabilitatea alcuiva, insa singura persoana care o da in bara esti doar tu. Daca nu ai curajul sa esuezi atunci nu ai nici curajul sa reusesti.

7. Sunt gelosi pe succesul altora
Cand altii reusesc ar trebui sa te bucuri. Daca ei au putut si tu o poti face. Succesul altora nu afecteaza, in niciun fel, sansele tale de a obtine aceleasi rezultate. Acest lucru ar trebui sa te motiveze sa mergi mai departe.

8. Se gandesc ca sunt sanse mari sa esueze
Gandurile noastre ne controleaza perspectiva, iar perspectiva controleaza rezultatele. Oamenii puternici inteleg acest lucru si profita de el. Exista mereu sansa sa dai gres, insa atat timp cat exista sanse de reusita merita sa incerci.

9. Isi plang singuri de mila
Lucrurile rele se intampla. Viata poate fi grea. Oamenii se ranesc, altii mor. Viata nu este intotdeauna lapte si miere. Poti gresi, o data si inca o data, si inca o data. Intrebarea este, esti suficient de puternic incat sa te ridici inca o data.

10. Se concentreaza pe slabiciunile lor
Desi este bine sa-ti cunosti slabiciunile este bine, este mult mai important sa te concentrezi pe punctele tale tari. Persoana care e bunicel la multe nu este si cea care are cel mai mult succes in viata. Sa fii mediu in multe domenii te transforma intr-o persoana medie. Insa daca dezvolti anumite trasaturi sau abilitati poti invinge competitia fara sa depui prea mult efort.

Sursa: Astrodeva

Doamnelor, va rog sa luati aminte :)

duminică, 27 iulie 2014

Be the only ONE :)

miercuri, 23 iulie 2014

Workshopuri Internaţionale de Film la Brasov 4 - 14 septembrie 2014 ...

Din anul 2012, Studioul Internaţional de Film "Braşov Film Center" oferă cursuri gratuite de film, în limba engleză, celor care doresc să urmeze o carieră în industria cinematografică internaţională.

Dintre studenţii care au participat la aceste cursuri în anii anteriori, câtiva din ei sunt deja angajaţi de către "Brasov Film Center" şi sunt platiţi între €75 si €300 de Euro pe fiecare zi de filmare.

În cea de a treia ediţie a Workshop-urilor anul acesta, cursurile vor avea loc în perioada 4 - 14 septembrie la Braşov.

Înregistrarea estre gratuită şi se poate face până în data de 15 august. Participarea este gratuită.

Detalii: http://www.rollywood.org/Workshops.html

Workshop-urile au ca scop să ofere participanţilor pregătirea şi informaţiile de bază necesare pentru a deveni actori, regizori, producători şi scenarişti de film la un nivel internaţional.

Workshop-urile durează 11 zile. Studenţii de peste hotare sunt bineveniţi.

Prioritate au tinerii talentaţi din Transilvania. Limitele de vârstă sunt 13 şi 21 de ani inclusiv. Absolvenţii acestui curs vor primi un Certificat de participare.

Scopul Studioului de Film din Braşov (Braşov Film Center) este de a oferi acestora, atunci când este posibil, o activitate remunerată pe platoul de filmare al producţiilor sale după absolvirea cu succes a cursurilor. În plus, li se oferă posibilitatea de a participa la festivalul Braşov International Film Festival & Market (4 - 14 septembrie) www.brasovfilmfestival.com, având astfel oportunitatea de a întâlni personalităţi din domeniul filmului şi al mass-mediei.

Directorul de film Bruno Pischiutta este profesorul principal al cursului International Film Workshops. De asemenea, pe durata Festivalului, studenţii pot beneficia de informaţii oferite de profesionişti onorabili din domeniul cinematografic.

Contact: Brasov Film Center s.r.l. | info@rollywood.org | 07-2196-5886

duminică, 20 iulie 2014

un instrument de imbunatatire a site-urilor organizatiilor din Romania ..

a fost lansat recent de Mediawrite.

Este vorba despre Dot Ro Content Quality, primul studiu autohton care se concentreaza pe feedback-ul utilizatorilor cu privire la continutul site-urilor web.

Cine sunt beneficiarii?
Detinatorii si reprezentantii site-urilor companiilor, magazinelor online, ONG-urilor, cei ai institutiilor din Romania si bloggerii.

Calitatea conținutului web (valoarea informațiilor) este direct proporțională cu capacitatea acestuia de a răspunde nevoilor utilizatorilor. Studiul reprezintă acel instrument de feedback al utilizatorilor cu privire la conținutul site-urilor. Accesând rezultatele studiului, deținătorii de site-uri au posibilitatea de a-și optimiza conținutul având la dispoziție chiar feedback-ul utilizatorilor români.

Ce concluzii formulează studiul cu privire la conținutul site-urilor?

Studiul permite utilizatorilor acordarea unor note în baza a 8 indicatori de calitate ai conținutului:
- Încrederea;
- Validitatea;
- Cât de complet este conținutul;
- Calitatea prezentării/forma prezentării;
- Gradul de erori și greșeli;
- Rapiditatea cu care oferă esențialul;
- Gradul în care răspunde necesităților utilizatorului;
- Feedback direct;
pentru 6 categorii de content site-uri românești.

Ghid practic al scutirii de impozit pe profitul reinvestit.

Profitul reinvestit in productia in regie proprie si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi (masini, utilaje si instalatii de lucru) folosite in scopul desfasurarii activitatii economice nu se impoziteaza in perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016.

Este vorba despre activele care se regasesc in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004.

Echipamentele tehnologice considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achizitiei.

Contribuabilii care beneficiaza de aceasta prevedere nu pot alege metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Din 15 iulie, consumul de apă se poate declara pe mobil.

Consumul de apă rece și caldă se poate declara pe telefonul mobil.

Startup-ul românesc DAS DATA a lansat la inceputul lunii iulie 2014 platforma de achiziții de date pentru utilități www.conducta.ro, prima de acest fel din România.

Stocarea datelor se va face direct în ”cloud”, ceea ce înseamnă scalabilitate, stabilitate și costuri reduse de implementare.

"Un consum rațional cu mai puține pierderi pe rețea ar fi chiar indicat. Ne dorim ca prin Conducta, apa să se poată măsura, în timp real, de la sursă până la consumatorul final, cum e și firesc" preciza Marius Dima, director general al DAS DATA.


Conducta.ro simplifică modalitatea prin care se declară consumul utilitatilor si permite integrare directă cu echipamentele de masură a consumului, atat rezidentiale cât și cele industriale. În acest fel, pierderile pe rețea se identifică rapid, iar valoarea facturilor la utilități vor scădea. Integrarea dispozitivelor mobile în cadrul acestui proiect este cel mai important factor, raportarea făcându-se în materie de secunde, în comparație cu procedura curentă cu o durată de procesare întarziată.

Conducta.ro este un proiect functional lansat în varianta private beta și se poate testa gratuit online la www.conducta.ro

15 lei + TVA lunar si ai acces la continut practic evaluat la peste 1.900 lei ..



Atunci cand am pornit SuperLege.ro, am considerat ca serviciul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Abonatul sa primeasca un serviciu cu o valoare de cel putin 10 ori mai mare decat pretul platit. Pornind de la acest punct, am stailit ca SuperLege trebuie sa contina materiale explicative practice si modele de acte si contracte a caror valoare cumulata de piata sa depaseasca de 10 ori valoarea abonamentului anual. Asa ca astazi avem peste 500 de pagini de explicatii practice (cu o valoare cumulata de piata de peste 1000 ron), sute de modele de acte si contracte (cu o valoare cumulata de piata de peste 900 ron). Si adaugam continut nou constant.

2. Materiale explicative orientate spre aplicare practica, nu spre discutii teoretice. Atunci cand am conceput continutul explicat, am stabilit foarte clar ca el trebuie sa raspunda unui numar de peste 1000 de intrebari practice din diferite zone ale vietii juridice, fiscale sau de afaceri din Romania.

3. Pachet complet = Explicatii + Modele + Legislatie. Pentru ca experienta AvocatNet.ro din ultimii 13 ani ne-a aratat ca oamenii au nevoie si de legislatie, am conceput SuperLege ca pe un pachet complex de explicatii practice + modele utile + legislatia Romaniei (integral + legi relevante actualizate).

4. 190 ron + TVA / an - SuperLege accesibil. Toate studiile noastre de dinainte de lansare ne-au aratat ca una dintre dorintele cele mai importante ale cititorilor AvocatNet.ro este legata de pretul accesibil al unui astfel de produs. Asa ca am automatizat multe procese interne si am actualizat doar legislatia relevanta (la cerere, actualizam si alte acte normative), astfel incat costul de productie sa fie unul care sa ne permita sa oferim serviciul la preturi accesibile.

5. Acces la Biblioteca Digitala Hamangiu, in varianta SuperLege Premium - 690 ron + TVA / an. Pentru doritori, am dezvoltat un parteneriat cu Editura Hamangiu, care ne-a pus la dispozitie accesul la Colectia Business a Bibliotecii sale Digitale (dreptul muncii, drept financiar fiscal, dreptul afacerilor, jurisprudenta etc).

Rezerva abonament SuperLege Accesibil 190 ron + TVA / an

Rezerva abonament SuperLege Premium 690 ron + TVA / an

Manualul amantului perfect.

Autorul Robert Dubois a ajuns în România cu romanul său de debut, “Manualul amantului perfect”, lucrare descrisă ca fiind "controversată, onestă și deconcerntrant de sinceră".

Debutul scriitorului Robert Dubois, este o operă literară în două etape, scrisă pentru orice bărbat ce dorește să găsească femeia visurilor lui. Este un roman sincer și direct, care a stârnit controverse în Europa și America. Este bazat pe experiența de viață a autorului, un bărbat carismatic, care și-a petrecut mai bine de douăzeci de ani rafinându-și abilitățile de iubit.

“Timp de mai bine de 20 de ani mi-am dedicat timpul, viaţa personală, femeilor altor bărbaţi. Şi am marea satisfacţie că, fără nici o excepţie, familiile lor nu s-au destrămat. Am încercat mereu să mă expun obiectiv la orice problemă de cuplu care îmi era prezentată şi am reuşit în majoritatea cazurilor să ofer un răspuns contructiv. Nu am încurajat niciodată divorţul, dimpotrivă. Întotdeauna, atunci când o femeie se regăsea, puneam punct relaţiei şi mergeam mai departe. Am fost nevoit doar în câteva cazuri să închei o relaţie din alte motive, cum ar fi dorinţa unor femei de a avea controlul asupra mea sau, mai rău, care doreau să divorţeze pentru a fi cu mine.”, spune autorul.

Dubois susține că femeia trebuie iubită, tratată cu respect și cu multă răbdare, motive pentru care prima parte a romanului său este dedicată regulilor și sfaturilor practice de seducție. El creionează un stil de conduită masculină cu exemple elecvonte unui iubit modern, care demontează mitul potrivit căruia numai bărbații tip Adonis pot cuceri femei frumoase.

În a doua parte a cărții sale, Dubois povestește clipe edificatoare cu diversele femei din viața sa, cum s-a comportat cu ele, prin ce situații a trecut și cum a ajuns să trăiască povești de dragoste frumoase fără complicații sau repercursiuni dureroase.

Screening the Squat..

The squat is a staple in personal training programs. A textbook squat involves knee and hip flexion on the eccentric portion until the thigh is parallel with the ground followed by hip and knee extension.

However, during the body weight squat many common errors can occur:
  • Heels coming off the ground and knees coming too far forward
  • Knees caving in and foot pronation
  • Leaning too far forward
  • Lumbar flexion
When trying to address these issues, you must first understand that movement deviation from an ideal can happen for a number of reasons such as lack of experience, muscle weakness, muscle imbalances, and the client’s structure.

It’s also important to consider that different people move differently, and the same people move differently on different occasions. Although it’s not easily definable, there’s a range of acceptable exercise form — as my friend and fellow strength coach Tony Gentilcore puts it, between “eye’s bleeding and dead sexy.”
...

Here is a video on screening the squat that covers everything presented in this article:



Read full article here.

Source: Iuliana Chiorpec

Situatia firmelor insolvente din UE poate fi verificata gratuit. Afla acum!

Potrivit unui comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) remis redactiei AvocatNet, cetatenii si reprezentantii mediului de afaceri au acum acces rapid, in limba romana, la informatiile gratuite privind entitatile aflate in insolventa din sapte state membre ale Uniunii Europene.

Serviciul este disponibil prin intermediul portalului european e-Justice si a fost dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Comisia Europeana, in colaborare cu registrele de insolventa din Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda, Romania (prin ONRC) si Slovenia.

Cum functioneaza serviciul?
Prin noul serviciu online, cetatenii, oamenii de afaceri, creditorii sau investitorii care doresc sa deruleze activitati economice in Uniunea Europeana, pot consulta si verifica situatia partenerilor de afaceri, potentiali si actuali, accesand rapid, printr-un punct unic, informatii actualizate in timp real, se mentioneaza in documentul de presa.

Noua functionalitate a portalului e-Justice permite utilizatorilor obtinerea informatiilor gratuite cu privire atat la debitorii persoane juridice, cat si persoane fizice (conform legislatiilor nationale), supusi procedurilor de insolventa, inregistrati in registrele nationale ale statelor participante la proiect.

Astfel, pentru a putea verifica situatia unei firme insolvente, dar care se afla in Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda sau Slovenia, contribuabilul din Romania trebuie sa ..

Gradina de citit ..

un spaţiu neconvenţional creat în mijlocul Bucureştiului (zona Piaţa Amzei).

Unde mai exact?
In curtea Bibliotecii Metropolitane din strada Tache Ionescu nr 4, sector 1.

Grădina de citit este un spaţiu public, deschis zilnic între orele 09.00 – 21.00, unde oricine se poate bucura de umbră, culoare, WiFi gratuit.

Spaţiul a fost amenajat, decorat şi colorat cu ajutorul voluntarilor, iar în fiecare weekend vor fi organizate evenimente culturale şi creative pentru toate gusturile şi vârstele. Avem si o pisica mov! O veti cunoaste personal daca veniti :)


joi, 17 iulie 2014

O aplicație 100% româneasca care îți dezvăluie ce să vezi.

Într-o societate în care dispozitivele mobile împreună cu accesul la internet au devenit destul de accesibile, aplicațiile de smartphone evoluează constant, oferind utilizatorilor experiențe imbunătațite bazate pe informații din ce în ce mai utile. Majoritatea aplicațiilor folosite de către români sunt dezvoltate de companii din afara granițelor, însă puțini știu că printre cei care dezvoltă acele aplicații sunt destul de mulți români.

De la Ce Să Vezi, am aflat ce se întâmplă atunci când un grup de români pasionați de călătorii în România și de IT, aleg să rămână în țară și să îmbine într-un mod fericit cele două pasiuni, rezultatul fiind unul încântător.

De câte ori ai fost îngrijorat înaintea unei călătorii pentru că nu găsești locul de cazare perfect, cel mai bun restaurant, sau obiectivele turistice pe care le poți vizita în timpul vacanței? Acum poți afla aceste informații personalizate chiar în timp ce călătorești!

Grupul de prieteni de la Cesavezi.ro, pasionați de călătorie și încântați să descopere cele mai frumoase obiective turistice din România au lansat în 2013 site-ul cu acelasi nume, cea mai completă inițiativă de a promova obiectivele turistice de pe meleagurile românești. In Iulie 2014 cele 2000 de obiective turistice din site au fost transpuse în aplicația CeSaVezi, din dorința de a crea o hartă interactivă care să poată fi folosită oriunde, direct de pe telefonul mobil sau tabletă.

Aplicația Harta CeSaVezi în România, îți arată poziția ta pe hartă și ce este în jurul tău. Punctele de interes de pe hartă sunt complet documentate, cu descriere si galerie foto, bilet de intrare, orar de vizită, oferte speciale de cazare, restaurante și multe altele.

În plus, îți poți crea și un traseu iar navigatorul îți va da indicațiile spre punctul de interes, în funcție de poziția ta. Poți crea ușor un traseu prin țară care să atingă toate obiectivele propuse, aflând în același timp distanța până la ele și timpul estimat de călătorie.

Pentru a fi cât mai ușor de folosit aplicația permite și filtrarea informațiilor dorite, astfel încât poți alege ce să vezi pe hartă, de la starea traficului live până la vreme, obiective turistice, cazări sau restaurante. Acum, singura ta grijă va fi să descoperi cât este de frumoasă România și să spui și altora!

Aplicația CeSaVezi este disponibilă gratuit în App Store (iOS) și Google Play (Android)

Iulia Anton
Redactor 2rism.ro
0732.887.476
iulia.anton@2rism.ro

miercuri, 16 iulie 2014

18 august, termenul limita de inscriere in competitia pentru inovare sociala Serendino.

Tipul somatic Endomorf

"Tipul somatic endomorf este tipul “solid”, “gras”. Se refera la cei cu o predominanta a acestor caracteristici, nu la sedentarii din alte tipuri somatice (ectomorf, mezomorf) care s-au ingrasat din cauza lipsei de miscare si supraalimentatiei.

Endomorful este recunoscut dupa cateva elemente principale: mare, cu oase groase, bazin si umeri lati, strat mare de grasime, masa musculara mare, mai ales in partea inferioara a corpului, apetit mare. Pentru acestia, este usor sa se ingrase si sa acumuleze grasime, dar si masa musculara. Castigurile de masa musculara sunt insa acoperite de stratul de grasime. Pierde greu masa musculara si grasimea, chiar in timpul unor regimuri dure.

Datorita structurii osoase foarte mari, de obicei endomorfii au si o forta deosebita, dar avand un metabolism mai incet si “dand jos” mult mai greu grasimea, castigurile musculare(destul de usoare) nu sunt vizibile. Spre deosebire de ectomorf, endomorful trebuie sa-si concentreze eforturile mai mult pe maximizarea pierderilor de grasime, controlul apetitului si un volum suficient de mare de activitate fizica pentru a arde caloriile in exces.

Sunt predispusi la boli de metabolism(diabet), boli cardiovasculare si afectiuni ale articulatiilor membrelor inferioare(in special genunchi), in a doua parte a vietii.

Daca vrea un corp atletic, cu forme frumoase si o sanatate optima endomorful trebuie sa combine exercitiile aerobice cu cele de culturism. Adaugarea de exercitii aerobice ajuta si la prevenirea altor boli si stari asociate supraponderalitatii(boli de inima, atacuri cerebrale, diabet, aterosleroza etc.) Chiar daca endomorful castiga usor masa musculara, a vedea acei muschi este cu totul alta problema. O cale de maximizare a efectelor exercitiilor aerobice este si monitorizrea pulsului si mentinerea lui in zona de 60-75% din pulsul maxim, cel putin 30 de minute pe zi.

Dieta endomorfului trebuie controlata atent, pentru ca asimileaza si depune foarte usor excesul caloric. Se recomanda alimente cu volum mare si valoare calorica redusa, in special legume. Sunt de evitat sursele de carbohidrati cum ar fi produsele de panificatie, cerealele, cartofii, orezul. De asemenea, aportul de grasimi saturate trebuie sa fie redus.

Scopul endomorfului este sa arda cat mai multa grasime, deci trebuie sa faca un volum mai mare de antrenament. Atentie: exercitiile pentru abdomen nu reduc grasimea din acea zona, deci nu folositi exercitiile pentru abdomen ca o solutie pentru slabire si reducerea taliei.

Exercitii: se includ si miscari compuse dar accentul cade pe miscari de izolare. Acceentul se pune pe partea superioara a corpului, deoarece endomorfii au deobicei o dezvoltare a picioarelor satisfacatoare in mod natural.
Seturi si repetari: se pot face mai multe seturi decat in cazul ectomorfilor, 12-14 pentru grupele mari si 8-10 pentru grupele mici. Aceasta va ajuta la arderea mai multor calorii.
In anumite perioade trebuie aplicata si o intensitate mai mare- cu greutati mari si repetari putine, dar in majoritatea timpului trebuie sa se tinteasca 12-15 repetari.
Perioadele de odihna trebuie sa fie mici, pentru a mentine o rata ridicata a metabolismului, astfel se pot antrena grupele ceva mai des(la 5 zile) sau adopta un program cu “o grupa pe zi”, de 6 zile pe saptamana.

Antrenamentele cardio sunt probabil aspectul cel mai important, se recomanda cel putin 30 de minute pe zi, pe burta goala, dimineata, sau imediat dupa antrenamentul cu greutati.Pentru cei cu un nivel scazut de testosteron si un nivel mare de estrogen abordarea trebuie sa fie mai delicata, mergandu-se intai spre echilibrarea hormonala si apoi spre slabirea propriu-zisa."

CCR a stabilit ca operatorii de telefonie nu mai pot stoca datele personale ale abonatilor. Care sunt efectele in practica ale deciziei?

La aproape doi ani de la intrarea in vigoare a legii Big Brother, magistratii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile acesteia sunt neconstitutionale.

Practic, in urma acestei hotarari, operatorii de telefonie si internet nu vor mai stoca datele abonatilor timp de 6 luni, asa cum sunt obligati in prezent.

Decizia CCR vine ca urmare a invalidarii, in luna aprilie, a Directivei Big Brother de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Start-up sanatos: doi tineri fac 350.000 de euro din remodelare corporala, noua tendinta in fitness.

Doi antreprenori romani, pasionati de remodelare corporala si fitness, au lansat programul Limitless, prin care romanii se pot antrena, in prezenta instructorilor, atat la nivel antrenament fizic cat si nutritional si motivational. Dupa o investitie initiala de 40.000 de euro, locurile sunt ocupate 100% luna de luna.

Programul de remodelare corporala Limitless are doi fondatori care activeaza si ca angajati in cadrul companiei. Primul – Valentin Vasile care a fost si creatorul ideii detine o expertiza de peste 15 ani in domeniul remodelarii corporale si Andra Munteanu – care a dezvoltat inca de la inceputurile proiectului modelul de business.

Valentin Vasile este unul din cei mai prestigiosi specialisti in remodelare corporala din tara. Prin crearea programului Limitless la finalul anului 2011 Valentin este un pionier al industriei, fiind prima persoana care a initiat crearea unui program de remodelare corporala care sa abordeze sinergic atat componenta de antrenament, cat si pe cea de nutritie si motivatie. “Pana la acel moment consumatorul roman putea avea acces la toate aceste componente doar daca le aborda separat, lucru care scadea eficienta procesului de remodelare corporala si incetinea atingerea obiectivelor chiar si cu 50%”, spune Valentin.
Valentin este de asemeni autorul bestseller-ului “Stil de viata, nu dieta!” tiparit pana in prezent in aproape 7000 de exemplare.

Cel de-al doilea fondator al companiei – Andra Munteanu – are un background de mai bine de 8 ani in societatea civila, in care a activat la inceput ca voluntar iar ulterior ca membru al mai multor echipe si chiar initiatorul a multiple proiecte. Formarea sa profesionala este in domeniul relatiilor publice, iar prima sa initiativa de antreprenoriat care a generat venituri a avut-o la varsta de 18 ani.
Provocari ale proiectului

Principala provocare a proiectului este educarea publicului tinta si punerea pe picioare a intregului business fara a detine suma necesara investitiei si fara a vinde actiuni catre potentiali finantatori.

Educarea publicului tinta are ca sursa faptul ca industria de fitness din Romania, chiar daca este inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, ofera deja coplesitor de multe solutii la necesitatea remodelarii corporale, dintre care o mare parte din aceste servicii/produse sunt lacunare si pe termen mediu si lung pot pune in pericol sanatatea persoanei care apeleaza la acestea.

“Un exemplu in acest sens sunt dietele restrictive si promotorii acestora, o mare parte din tratamentele corporale care promit slabirea (ex. electrostimularea), clasele de aerobic suprasaturate cu prea multi participanti pe care instructorul nu ii poate supraveghea si atunci riscul accidentarilor creste exponential”, sustine Valentin Vasile.

“In prima faza au fost necesare mai multe initiative de educare a publicului despre cum ar trebui sa se desfasoare in mod sanatos un proces de slabire/ definire/ cresterea calitatii musculare, despre faptul ca alimentatia si antrenamentul au un efect sinergic si ca pentru rezultate maxime nu pot fi gandite altfel decat impreuna si nu separate, despre faptul ca pe termen mediu si lung e vital ca biomecanica miscarilor de fitness sa fie executata corect, precum si despre faptul ca ‘efectul yo-yo’ este o inventie a departamentelor de marketing din industriile de wellness/ beauty si chiar a industriei alimentelor dietetice sau ‘low-fat’”, continua el.

In realitate, efectul yo-yo nu exista. Exista doar recapatarea greutatii initiale care este o consecinta fireasca atunci cand persoana in cauza se reintoarce la obiceiurile sale culinare care ii adusesera si in prima faza acel surplus de grasime corporala. “Unul din obiectivele programului Limitless este ca pe langa faptul ca toti membrii comunitatii trebuie sa isi atinga obiectivele pe care si le-au setat, atunci cand ies din program acestia vor avea cunostintele de baza de nutritie si de antrenament necesare astfel incat sa isi mentina rezultatele pe termen lung”.

Cea de-a doua provocare a tinut de faptul ca fondatorii nu au detinut investitia initiala (aproximativ 40.000 de euro). Totusi, acest lucru s-a dovedit a fi o oportunitate in momentul in care cei doi impreuna cu echipa lor au decis sa initieze o actiune de crowdfunding in comunitatea de clienti pe care o formasera anterior. Daca actiunea de crowdfunding urma sa aiba success, nu numai ca vor fi avut capitalul necesar pentru a deschide un studio privat dedicat programului, dar acest lucru ar fi insemnat si o validare a produsului de catre publicul tinta. In decembrie 2013 actiunea de crowdfunding s-a incheiat cu succes, iar ianuarie 2014 a fost prima luna de functionare a studio-ului.

Are succes programul?
Citeste mai mult pe Wall-Street.ro.

Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri.

Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului.

În paralel cu acest proiect, în perioada 2010-2012, cercetătorul clujean a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care se poate aplica pe fructe şi pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.

De asemenea, în prezent, savantul lucrează împreună cu o studentă la îmbunătăţirea ambalajului şi a etichetei. Este vorba despre un mix de substanţe care ar putea îmbrăca în întregime un fruct, spre exemplu. Acest lucru ar întârzia deshidratarea fructului. „Îţi curăţă fructul în momentul în care se spală sub jet de apă şi îţi elimină şi deshidratarea fructului. Asta înseamnă că acel fruct poate să stea mai mult pe rafturi. Menţine fructul în stare proaspătă. Pentru această creaţie am luat împreună cu Renata, o studentă foarte pasionată, premiul pentru produse inovative la Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară“, adaugă Dan Vodnar.

Jeleuri pentru diabetici
Lista proiectelor lui Dan Vodnar continuă cu „progeli“ care sunt jeleuri făcute din sucuri de fructe cum este cătina sau afinele. Respectivele jeleuri au microcapsule cu bacterii probiotice. „Aceste microcapsule probiotice sunt nişte bacterii care aduc un plus de valoare organismului nostru. Studiile au arătat că ele se reduc drastic în sucul gastric. Probioticele au fost microîncapsulate şi introduse în acest jeleu. Jeleul nu a fost tratat termic, adică a fost produs pe cale naturală şi nu a fost folosită gelatină. Folosim fructoză, de aceea poate fi consumat şi de oamenii care au diabet şi de copiii care adoră dulciurile. Jeleul e un fel de aliment-medicament“, explică acesta. Cercetătorul mai spune că îşi stabileşte în mod pragmatic proiectele la care lucrează. „Mă gândesc de fiecare dată care este problema cu care un consumator are de-a face şi încerc să aduc soluţii prin ceea ce ştiu şi prin ceea ce fac“, afirmă Vodnar.

Plastic ecologic
Un alt proiect la care a lucrat foarte mult a avut ca obiect folosirea resturilor de la obţinerea biodieselului (acel combustibil ecologic obţinut din uleiuri vegetale sau grăsimi animale) şi transformarea lor, prin procese chimice, în materiale plastice din care să se poată confecţiona diverse ambalaje sau obiecte cum ar fi ceşti de cafea. „La fiecare 10 litri de biodiesel produs rămâne un litru de glicerol crud. Problema glicerolului crud e că nu ai ce să faci cu el. El reprezintă un factor de poluare pentru mediu. Când se va găsi o soluţie pentru acest glicerol pur, atunci poţi să susţii industria şi producţia de biodiesel“, explică Dan Vodnar. El a lucrat într-un grant academic al cărui scop era găsirea unei soluţii în acest sens. Cercetătorul spune că resturile de la producerea biodieselului – glicerolul crud – sunt transformate cu ajutorul unui mucegai produs în laborator într-un fel de plastic ecologic. Pe scurt, glicerolul e transformat într-un izomer (n.r. - substanţe care au aceeaşi compoziţie chimică, dar care diferă prin structura şi proprietăţile lor) al acidului lactic cu ajutorul unui mucegai produs în laborator. Iar acest izomer duce la bioplastic, care poate fi folosit la crearea unor obiecte – vase plastice, farfurii, ceşti de cafea. Acestea, faţă de suratele lor din plastic, se vor degrada mult mai repede de 200 de ani, adică în doar câteva săptămâni şi nu vor fi sub nicio formă dăunătoare mediului.

La ce lucrează acum
În biroul său de la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii, care ţine de USAMV, se va apuca îndată de un alt proiect inovativ, câştigat recent. Iniţiativa presupune folosirea cojilor de fructe şi legume din agricultura tradiţională, pentru a face un aliment-medicament.

Povestea pixului biodegradabil
În o parte a tezei sale de doctorat, Dan Vodnar a studiat cum plasticul poate deveni prieten cu natura. Se ştie că plasticul convenţional se degradează în natură după 180-200 de ani. Atunci, el a căutat o metodă prin care plasticul să se descompună în sol într-un timp mult mai scurt: aproximativ cinci săptămâni. O parte din doctoratul său l-a făcut în Germania, unde institutul la care a lucrat avea contract cu o firmă care făcea pixuri. Astfel, a scos un produs finit: un pix ecologic. „Dacă în urmă cu un secol chimia încerca să rezolve o problemă a umanităţii, foametea, acum vine biotehnologia şi spune: «Eu pot să fac aditivul acesta din alte surse, dar care să fie compatibile cu organismul uman!». Pentru că substanţele de sinteză sunt în proporţie de 99% compatibile cu corpul uman”, explică Dan Vodnar.

Citeste mai mult pe Adevarul.
floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro