duminică, 4 februarie 2018

Normele de venit pentru 2018, folosite pentru activitățile independente, pot fi consultate pe site-ul Fiscului.

Normele de venit pentru anul 2018, ce sunt folosite de contribuabilii care obțin venituri din activități independente, au fost publicate recent pe site-ul Fiscului.

Normele de venit pentru anul 2018 pot fi consultate, pentru București și pentru toate județele țării, pe site-ul Fiscului.

Venitul net anual este determinat pe baza normelor de venit, conform Codului fiscal, în cazul contribuabililor care câștigă bani din activități independente (sunt excluse veniturile din profesii liberale și drepturi de autor).

„În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală (...), venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității”, scrie în actul normativ.

În cazul fiecărei activități, norma trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut în vigoare, care se înmulțește cu 12. De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut este de 1.900 de lei.

„Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (...) La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulțirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor”, prevede Codul.

Dacă se desfășoară o activitate independentă pe o perioadă mai mică decât a anului calendaristic, norma de venit este corectată pentru a reflecta perioada exactă de desfășurare a activității. Totodată, dacă sunt desfășurate mai multe activități, venitul net se stabilește printr-o însumare a nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități.

„Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă”, mai scrie în lege, cu precizarea că modelul și regulile de completare pentru registrul de evidență fiscală au fost stabilite de curând.

Potrivit Codului fiscal, veniturile din activități independente sunt cele obținute din producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale și drepturi de proprietate intelectuală. Realizate individual și/sau în asociere.

Notă: Tot luni, Fiscul a publicat pe site și normele turistice pentru anul 2018, care pot fi consultate aici. Acestea sunt pentru contribuabilii care închiriază turiștilor camere din propriile locuințe (capacitate de cazare: între una și cinci camere).

Pe fondul schimbărilor legislative din ultima perioadă, Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine și, în doar 5-10 minute, te poți informa zilnic asupra tuturor schimbărilor legislative care te afectează! Află mai multe.

Niciun comentariu: