Dragii mei, vad ca exista nelamuriri si confuzii intre alimente acide, aciditatea organismului, mediul de absorbtie al mineralelor, etc
Alimentele, lichidele, in starea lor naturala, pot fi acide, bazice sau neutre. De exemplu, laptele este un aliment aproape neutru, cu un pH de cca 6,9 (7 este neutru). Sarea de bucatarie este neutra. Bicarbonatul de sodiu este bazic cu pH de 8.4. Sucul de portocala este acid, are pH-ul in jur de 3,5. Apa plata cu pH-ul mai mare decat 7 este alcalina sau bazica.
Lucrurile stau cu totul altfel in momentul in care alimentele sunt ingerate. Sub actiunea enzimelor din saliva, din sucurile gastrice, pancreatice, biliare, etc, acestea isi schimba compozitia chimica si automat pH-ul. Un exemplu foarte bun este sucul de lamaie care in stomac are pH alcalin, desi inainte de a fi baut era acid.
Alimentele, din momentul in care sunt ingerate, incep sa suporte o serie lunga de procese chimice, complicate, care in final duc la digestia lor, adica la descompunerea in elemente mai simple, care trec apoi in sange fiind absorbite la nivelul intestinului. De acolo, ajung in tesuturi, unde procesele chimice de utilizare (metabolizare) a produselor din digestie, au loc. In urma acestor procese de metabolizare rezulta in final substante, electroliti, care dau pH-ul mediului celular, pH-ul plasmei, al mediului intracelular si intercelular. Acest Ph de la nivel celular, tisular, reprezinta pH-ul organismului, si el poate sa fie diferit de ph-ul alimentelor ingerate.
In stare naturala, cea mai mare parte a alimentelor sunt acide sau cel putin neutre. In procesele de digestie si metabolice, o parte din alimente creaza un mediu bazic, chiar daca initial au avut un pH acid.
Toate produsele de provenienta animala, in urma proceselor de digestie si metabolizare, creaza un pH acid la nivel celular. Aceasta stare acida, daca persista, afecteaza celulele. La un moment dat procesele de regenerare celulara devin mai lente decat procesul de distrugere si se produc leziuni care in timp, duc la disfunctionalitati si apoi la boala. Legumele si fructele, in cea mai mare parte, genereaza un pH alcalin in organism. De aceea prin echilibrarea aportului de produse de origine animala, cu cele de origine vegetala, se mentine un mediu propice activitatii celulare. In mod normal, un pH plasmatic normal este usor alcalin, in jurul valorilor de 7.4.
Pe linga alimentatie, pH-ul organismului este influentat si de stilul de viata, de tipul activitatilor desfasurate. PH-ul se normalizeaza prin odihna suficienta, activitati de relaxare, miscare. Dar devine acid in conditii de stress, oboseala.
Revenind la minerale si vitamine, procesul de absorbtie si fixare al mineralelor in organism este foarte complex. Vitaminele, mineralele, coenzimele, nu pot fi tratate separat, procesele interne implica prezenta multor factori. De exemplu, nu pot trata absorbtia Ca fara a lua in considerare si concentratiile celorlalte minerale sau vitamine, prezenta sau absenta lor in diferitele stadii ale digestiei sau metabolismului. Ca nu se absoarbe daca avem carente de Mg, sau Zn, ori daca exista dezechilibre ale Cu. Mineralele sunt strans legate de vitamine. Daca lipseste Zn, nu mai folosim eficient vitamia A, etc. Nu putem trata aceste procese singular, pentru ca interdependenta intre minerale, vitamine, coenzime, procese metabolice, catabolice, este asa de mare, incat orice dezechilibru va produce reactii in cascada, la toate nivelele.
Natura a avut grija de toate, pentru ca alimentele, fructele si legumele, nu contin numai un soi de vitamina sau mineral ci ele sunt cocteiluri bogate de tot felul de minerale, vitamine, antioxidanti, fitonutrienti, care lucreaza impreuna si echilibreaza functionarea organismului. Este o nebunie sa ne inchipuim ca este benefic sa calculam doza zilnica recomandata din fiecare element si sa ne apucam sa ne facem dieta pornind de la asta. O varietate cat mai mare de fructe si legume, cat mai colorate asociate cu o cantitate absolut rezonabila de produse de origine animala, vor oferi tot ceea ce ne este necesar. Calculul se poate face la nivel de proteine, lipide, glucide, calorii, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra portiilor de tipuri de alimente. Apoi varietatea va asigura restul, pentru ca organismul are parghii de a echilibra excesele sau carentele pana la o anumita gravitate, fara a fi perturbata sanatatea.
Vegetalele (legume, fructe, cereale integrale) echilibreaza pH-ul si, prin fitonutrienti, creaza la nivel celular, mediul propice regenerarii celulare, acest proces preluind controlul si asigurand procesele de refacere si insanatosire.
Alimentatia consecventa sanatoasa, miscarea, odihna suficienta, sprijinul familiei si al comunitatii, pot vindeca, daca stricaciunile nu sunt foarte mari si constientizarea lor nu a venit prea tarziu.