dar si specifice de intocmire si utilizare a acestora au intrat in vigoare.
Prin emiterea Ordinului MEF 3512/2008, publicat in MO 870/23.12.2008, se abroga Ordinul ministerului finantelor publice nr. 1850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 23, din 7 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
50, 10 si 5 ani sunt noile termene de pastrare a documentelor financiar-contabile, dar exista si exceptii.
Statele de salarii se vor pastra 50 de ani, iar cel al registrelor si documentelor justificative si contabile este de 10 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu anumite exceptii:
a) facturile aferente bunurilor de capital, respectiv bunurilor imobile, care stau la baza determinarii TVA deductibile pentru persoanele impozabile cu regim mixt si persoanele partial impozabile in conformitate cu prevderile Codului fiscal, se vor pastra conform termenului prevazut la art. 149 alin. 6 din Codul fiscal. (se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii).
b) documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu o durata normata mai mare de 10 ani se pastreaza pe perioada de utilizare a bunurilor.
c) documentele prevazute in anexa nr. 4 a Ordinului MEF nr. 3512/2008 se pot pastra pe o perioada de numai 5 ani daca necesitatile proprii ale unitatii nu impun pastrarea acestora pe o perioada mai mare.
Documentele financiar-contabile din anexa nr. 4 se pastreaza 5 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite pot fi accesate de la sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu