Societatile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat CSA si publicat pe site-urile proprii, conform normelor puse in aplicare prin Ordinul CSA 21/2009.
Bonusurile vor depinde de istoricul fiecarui asigurat/utilizator persoana fizica intr-o perioada de referinta.
Concret, un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie polita pentru un an va obtine o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator. Daca un asigurat nu a produs daune pe RCA 7 ani consecutiv, bonusul acordat poate ajunge la 50%.
In schimb, clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, ajungand chiar pana la 200%. Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta.
Concret, malus-ul se aplica indiferent de persoana care a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de documentele respective (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).
Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris Politiei.
In cazul detinerii mai multor vehicule sau in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat va rog sa accesati AvocatNet.
Asiguratorul va inmana asiguratului polita RCA emisa electronic si vigneta pe care acesta din urma are obligatia sa o aplice pe parbriz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu