Desi fumatul in spatii publice este reglementat in prezent, totusi, institutiile abilitate in acest domeniu motiveaza ca nu au resursele necesare, fiind incetosate cand vine vorba despre controlul agentilor economici.
Campania SUSTIN INTERZICEREA FUMATULUI IN BARURI SI RESTAURANTE! isi propune "o actiune coordonata prin care sa sesizam institutiile publice abilitate in privinta acestor incalcari ale legislatiei. Alegeti-va un loc preferat, sau mai multe si depuneti o reclamatie oficiala.
Petitiile pot fi trimise electronic. Birourile sezizate au obligatia sa va inregistreze reclamatia si sa va informeze asupra rezultatelor investigatiei. Urmariti ‚cazul’ pana in momentul in care in respectivele localuri se ve respecta legea. In cazul unor ’victorii’ nu uitati sa ne anuntati.”
Pentru marirea impactului, aceasta campanie s-a declansat in prima saptamana a lunii februarie 2010. Actiunea se va repeta in prima saptamana a fiecarei luni.
Resurse legislative aici si aici.
Lista birourilor judetene si regionale ale ANPC (Agentia Nationala de Protectie a Consumatorului) se gaseste aici, avand in plus un scurt ghid al petitionarului.
Pot fi sesizate si directiile judetene si regionale de sanatate publica. Acestea pot fi trimise in sistem e-petitie. Pentru Bucuresti se poate scrie o sesizare la adresa dspj.bucuresti@lycos.com. Pentru rezultate mai sigure incercati insa ANPC-ul si dublati cu o reclamatie si la DSP-uri.
Intrebarea la care va invit sa-mi raspundeti, multumindu-va anticipat, este urmatoarea:
Exista locatii in Bucuresti in care se respecta legea anti-fumat?
3 comentarii:
Concret, legislatia prevede urmatoarele:
(3) Fumatul este permis in baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatie similara, numai in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public inchis destinat clientilor;
b) sa fie delimitate de restul spatiului public inchis, astfel incat sa se asigure izolarea completa de acesta;
c) sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis;
d) sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun;
e) sa fie dotate cu scrumiere si cu extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
f) sa fie marcate la loc vizibil cu unul dintre urmatoarele indicatoare: „Loc pentru fumat”, „Spatiu pentru fumat”, „Incapere in care este permis fumatul”.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica spatiilor publice inchise al caror proprietar, manager sau conducator al institutiei stabileste si afiseaza avertismentul: „In aceasta cladire fumatul este complet interzis”, „In aceasta institutie fumatul este complet interzis”, „In aceasta unitate fumatul este complet interzis"
Prevederile alin. (3) nu se aplica barurilor, discotecilor, restaurantelor si altor spatii publice cu destinatie similara, a caror suprafata a intregului spatiu public inchis destinat clientilor este mai mica de 100 m2, daca proprietarul sau managerul acestora stabileste si afiseaza avertismentul: „In aceasta unitate fumatul este permis”.
NU EXISTĂ ASEMENEA LOCAŢII IN ROMANIA!
Eu aspir sa cred ca totusi "EXISTĂ ASEMENEA LOCAŢII IN ROMANIA"!
Ramane doar sa le identificam cu ajutorul celor care le frecventeaza!
Trimiteți un comentariu