au fost reglementate prin Ordinul MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, care a fost publicat in MO 843/16.12.2010.
Persoanele care vor sa obtina permisul de conducere vor sustine proba teoretica si proba practica in zile diferite, in timp ce intrarea in examen se va face pe baza unui bilet de ordine cu un cod de bare.
Candidatii isi pot verifica cunostintele printr-o aplicatie pusa gratuit la dispozitia publicului de catre DRPCIV.
Proba teoretica va fi diferentiata prin intrebari particularizate pentru fiecare categorie/subcategorie, criteriile de promovabilitate fiind:
a) pentru categoriile A si A1, testul cuprinde 20 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 17 intrebari;
b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb sau Tv testul cuprinde 26 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 30 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 22 intrebari;
c) pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE, testul cuprinde 11 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 15 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.
La sustinerea probei teoretice, testul propriu-zis este precedat de 3 intrebari de acomodare. Indiferent de corectitudinea raspunsurilor la cele trei intrebari de acomodare, candidatul va trece la solutionarea testului. Candidatul poate raspunde la fiecare intrebare afisata in ordinea aparitiei acestora, sau poate amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor.
Pe timpul desfasurarii probei teoretice, sistemul informatic va prelua 3 imagini faciale ale candidatului, care vor fi tiparite pe anexa la testul de examen.
Candidatii declarati respinsi se vor putea prezenta in vederea programarii pentru o noua examinare numai dupa o perioada de cel putin 15 zile de la data declararii ca respins, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea cursurilor.
Proba teoretica se poate sustine in orice zi, pana in ziua anterioara sustinerii probei practice.
Atunci cand se solicita permise de conducere pentru mai multe categorii si/sau subcategorii, probele se sustin in zile diferite, pentru fiecare categorie si/sau subcategorie de permis de conducere solicitata.
Proba practica se va sustine numai dupa o programare realizata in acest scop, in poligoane. Mijloacele logistice necesare examinarii la proba practica sunt asigurate de scoala unde au fost efectuate cursurile de pregatire a candidatului.
Minorii (16-18 ani) vor fi examinati in prezenta unui martor, care poate fi unul dintre parinti, tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea caruia/careia acesta se afla.
Traseele folosite la proba practica vor fi stabilite de catre politia rutiera urmand a fi, de regula, altele decat cele folosite in procesul de instruire practica a cursantilor.
Timpul alocat probei practice trebuie sã fie de minim 25 de minute pentru categoriile B, BE si subcategoria B1 si de minim 45 de minute pentru celelalte categorii si subcategorii, iar distanta parcursa trebuie sa fie suficienta pentru ca examinatorul sa poata aprecia aptitudinile si comportamentul candidatilor.
“Neindeplinirea obligatiilor si neexecutarea corecta a manevrelor prevazute de actul normativ se penalizeaza de catre examinator prin consemnarea, pe fila "verso" a anexei la testul de examen, a literei "I" in casutele corespunzatoare regulii incalcate, ori de cate ori s-a constatat acea greseala”.
Candidatul care cumuleaza cel mult 20 de puncte penalizare este declarat "Admis" la proba practica.
Mai multe detalii despre proba teoretica si practica aflati de pe AvocatNet.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu