Iata povestea interesanta a filmelor care au castigat anul acesta competitia de film documentar- Open Society Documentaries. Interviul integral acordat de cele doua autoare poate fi citit pe pagina de Facebook a Fundatiei Soros.
**********************************************************************************
Romanul Claudiu Crulic moare pe 18 ianuarie 2008 dupa 4 luni de greva foamei petrecute in arestul unei inchisori din Polonia. Claudiu a fost acuzat ca i-ar fi furat portofelul unui judecator de la Inalta Curte din Polonia.
Claudiu Crulic a sustinut ca in momentul infractiunii se afla la Milano. Nici medicii, nici gardienii, dar nici diplomatii romani nu i-au luat in seama memoriile. In pasaportul mortuar Ambasada Romaniei de la Varsovia scria la cauza mortii „aprindere la plamani”, desi cauza mortii sale era alta. Claudiu Crulic avea 30 de kilograme in momentul mortii.
Regizoarea Anca Damian incearca in filmul „Crulic-Drumul spre dincolo” sa recompuna povestea lui Claudiu Crulic utilizand un portofoliu de documente, fotografii si imagini, toate transpuse intr-un „colaj” care foloseste imagini reale, completate cu desen sau pictura.
„Cred ca filmele romanesti sunt unele din putine produse de calitate la export. Ne aflam intr-un moment bun al cinematografiei care este inca pe panta asccendenta.” Anca Damian, regizoare
********************************************************************************
Felix, Ruth si Kasim provin din Camerun, Etiopia si Somalia. Cu totii se indreptau spre Germaniacand calatoria lor s-a terminat brusc in Șomcuta Mare, un mic oras din Romania.
Ileana Stanculescu reda in filmul documentar „Asteptarea” felul in care localnicii romani ii integreaza in comunitatea lor pe cei trei africani ramasi fara niciun ban pe melegurile noastre. Acum Felix este cioban, Ruth este vanzatoare iar Kasim munceste la o firma in afara orasului. Cu totii redau povestea migratiei atat din prisma celor care aleg sa plece, dar si a celorramasi acasa.
„Filmele pe care le face un realizator/o realizatoare din Romania ar cam trebui sa fie vazute aici (nu numai la posturi publice din afara tarii, pe net sau la festivaluri internationale” spune Ileana Stanculescu
Ileana Stanculescu a studiat filmul in Germania, la “Konrad Wolf" in Potsdam-Babelsberg. Cu filmul ei de debut, Podul peste Tisa, a obtinut Premiu de debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam, una dintre cele mai prestigioase competitii de documentar din lume. Filmul a fost premiat si in Ungaria, la Miskolc.
Anca Damian a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie I.L. Caragiale. Doua dintre cele mai apreciate filme pe carele-a realizat sunt: A fi sau a nu fi (2007) si Intalniri incrucisate (2008).
Ambele autoare sunt castigatoarele competitiei nationale de film documentar “Open Society Documentaries” organizate de Fundatia Soros Romania in 2011, in parteneriat cu Televiziunea Romana. Pentru realizare ambelor proiecte, fiecare va primi cate 10.000 USD. Filmele vor putea fi urmarite pe TVR.
Sursa: Madalina Oprisan | Asistent Relatii Publice Fundatia Soros
m: 0723 275 406, e: moprisan@soros.ro
Update la http://ditoatepentrutotzi.blogspot.com/2011/06/castigatorii-competitiei-de-film.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu