duminică, 10 august 2014

Managementul energiei bate managementul timpuluiA existat un moment in viata mea cand pur si simplu aveam prea multe de facut.

Imagineaza-ti ca daca iei dezvoltarea personala in serios ai de facut o groaza de chestii zilnic si saptamanal.

Sportul si cititul sunt obligatorii.

Apoi ai munca efectiva care e fie job, fie esti liber profesionist, fie ai afacerea ta dar pe asta o faci zilnic o bucata mare din zi.

Apoi mai e viata de familie si/sau socializarea cu prietenii, relatia de cuplu, parintii, nuntile prietenilor si asa mai departe.

Apoi, probabil vrei sa te educi serios pe un anumit domeniu si asta dureaza luni sau ani de educatie permanenta.

la un moment dat, se aduna atat de multe lucruri pe care ai nevoie sa le faci incat nu mai faci fata volumului.

De aceea s-a inventat managementul timpului si exista carti, cursuri si o tona de educatie pe cum sa iti gestionezi timpul mai bine.

Una dintre marile revelatii pe care le-am avut in dezvoltarea personala a fost ca secretul productivitatii si al rezultatelor nu prea are legatura cu managementul timpului.

NU MANAGEMENTUL TIMPULUI te va ajuta. Pentru ca oricat de multe ai inghesui in cele 24 de ore, mai mult timp nu vei avea si lucrurile de calitate cer timp.

Si astfel se naste intrebarea cum poti sa faci mai multe in cele 24 de ore? Te joci cu timpul?
Nu!

Secretul pentru a face multe lucruri foarte bine este managementul energiei.

Am aflat pentru prima oara de asta de la Tony Schwartz intr-un interviu. Tony a studiat la Institutul energiei, timp de 15 ani, sportivi de performanta si a luat tot ce fac ei pentru a ajuta oamenii care nu sunt sportivi dar vor sa faca perfomanta in domeniul lor de activitate

Fii in forma - http://bit.ly/YmupXx

Concluzia cercetarilor din aceasta carte ne spune pe scurt ca oamenii sunt lispiti de energie fizica, sunt plini de emotii negative, nu se pot concentra si le lipseste scopul, sensul in viata.

- 59% din populatie nu doarme si nu se odihneste optim si se trezeste obosita

- 69% nu se pot concentra pe un lucru odata si sunt foarte superficiali si distrasi, in special de telefon si email

- 58% spun ca este o prapastie mare intre ceea ce spun ca este important pentru ei si ceea ce fac in realitate zilnic

Priveste din nou poza de la inceputul articolului.

Vei vedea o piramida a energiei care la fundatie are energia fizica.

Cele 4 tipuri de energie:

1. Energia fizica – alimentand focul: energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică o dobândeşti prin:
nutriţie
sport
relaxarea din timpul zilei
somnul de noapte

Fara energia fizica, fara cantitate, chiar daca prin absurd ai avea calitate, concentrare si directie, rezultatele tale vor si slabe pentru ca ai putina energie pentru actiune.

Primul pas important este sa te asiguri ca stai bine cu cantitatea de energie.

Oamenii care simt ca sunt lipsiti de motivatie, lenesi, cei care amana actiunea, au o singura problema. Le lipseste energia fizica.

Ai o sansa unica anul acesta sa lucrezi impreuna cu mine si cu Sorin Fritea in bootcamp-ul nostru de fitness, nutritie si psihologie care te va invata cum sa iti cresti si pastrezi la cote mari energia fizica:
http://personalitatealfa.com/evenimente/fitransformer-2014/

2. Energia emoţională – transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre. Poate fi negativă sau pozitivă. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional, cu garda sus, pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa.

3. Energia mentală, concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp, asta e cea mai preţioasă resursă a creierului. Aceasta energie determina puterea de concentrare. De acum încolo, când citeşti, nu faci nimic altceva. Când faci sport, nu faci nimic altceva. Când lucrezi, închizi orice sursa de distragere. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR. Pentru că în loc să faci la calitatea maximă un lucru, acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci; deci rezultă calitatea mai slabă la toate.

4. Energia spirituală, pentru cel care are DE CE să trăiască: pe cea mai inalta treapta a energiei avem vocatia. De ce ne trezim dimineata? Sa presupunem ca avem energie fizica multa, de calitate emotionala buna pe care o concetram intr-o singura directie cu energia noastra mentala. Dar care este directia? Destinatia? De aceea, in orice sistem de dezvoltare personala, vocatia omului este pe treapta cea mai inalta pentru ca da sens intregii noastre vieti si da scop efortului nostru.

Oamenii se afla intr-o criza energetica in unul sau mai multe din cele 4 rezervoare. Exista un test care iti poate face evaluarea energiei pe care o ai.

Testul e aici: http://www.theenergyproject.com/tools/the-energy-audit#step1

Mai tii minte articolul de data trecuta in care iti explicam cele 4 domeni esentiale pentru viata unui om si cum trebuie ele aliniate?Prima oara sanatatea, apoi banii, apoi iubirea si vocatia.

Alinerea acestora in viata noastre este esentiala si omul nu poate atinge fericirea daca are o durere intr-un din aceste domenii.

De aceea, Personalitate alfa este o atitudine si un stil de viata in care aliniem tot ceea ce conteaza pentru noi intr-un mod armonios.

In perioada urmatoare vom lua pe rand fiecare domeniu si ne vom educa astfel incat sa fim oameni completi. Sa fim personalitati alfa.

Astept intrebarile tale legate de materialul de azi.

Per aspera ad astra
Pera Novacovici

Niciun comentariu: