viataverdeviu.ro

duminică, 10 august 2014

Antrenarea creierului - Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala ...

Cascati. Radeti daca vreti (desi ati face mai bine creierului daca ati zambi), dar cascatul este unul dintre cele mai strasnic pastrate secrete in neurostiinta. Chiar si la universitati unde se fac cercetari asupra meditatiei, relaxarii si reducerii stresului, s-a trecut cu vederea aceasta puternica unealta de intensificare neuronala. Cascatul a fost folosit de multe decenii in terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducere a hipertensiunii din gat si a anxietatii.

Cateva studii recente bazate pe scanarea creierului au aratat cum cascatul induce o activitate neuronala unica in zonele creierului care sunt direct legate de generarea constiintei sociale si crearea sentimentelor de empatie. Una dintre aceste zone este precuneusul, o mica structura ascunsa in cutele lobului parietal. Conform cercetatorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, precuneusul pare sa joace un rol central in constiinta, autoreflectie si refacerea memoriei. Precuneusul este stimulat de respiratia yoga, fapt care ajuta la explicarea motivului pentru care diferite forme de meditatie contribuie la un sentiment sporit de constiinta de sine. Este de asemenea una dintre zonele cele mai atinse de afectiunile batranetii si problemele de deficit de atentie, deci este posibil ca daca vom casca deliberat sa intarim aceasta parte importanta a creierului.

Dovada stiintifica ca suntem ceea ce gandim: Neuropeptidele
Din aceste motive cred ca simplul cascat trebuie integrat in exercitii si programe de reducere a stresului, antrenamente de intensificare a memoriei, psihoterapie si practici spirituale contemplative. Deoarece precuneusul a fost asociat recent cu sistemul neuron-oglinda din creier (care ne permite sa rezonam la sentimentele si comportamentele altora), cascatul ar putea chiar sa ajute la intensificarea constiintei sociale, compasiunii si comunicarii eficiente cu altii.

Desi cascatul este atat de eficient si de important pentru functionarea creierului, daca v-as cere sa cascati de zece ori ca sa experimentati aceasta tehnica fabuloasa, probabil ca n-o veti face. Faceti-o totusi pentru ca veti simti efectele relaxante imediate. Exista o prejudecata de neinteles in societatea noastra, care sugereaza ca este nepoliticos sa casti si cei mai multi dintre noi am fost invatati aceasta cand eram mici. Puneti mina la gura cind cascati si ati rezolvat problema.

Cascatul se intensifica atunci cand sunteti obosit si ar putea fi modalitatea blanda prin care creierul va spune ca ar fi necesar un mic somn de regenerare. Pe de alta parte si expunerea la lumina va poate face sa cascati, sugerand ca aceasta este o parte a procesului de trezire.

Cascatul nu numai ca va relaxeaza - va aduce cu rapiditate intr-o stare de constiinta cognitiva. Studentii casca la curs, nu pentru ca profesorul este plictisitor (desi si acest lucru va poate face sa cascati, incercand sa ramaneti concentrat la discursul monoton), ci pentru ca scapa creierul de somnolenta, ajutandu-va sa stati concentrat asupra unor concepte si idei importante. El regleaza constiinta si sentimentul de sine si ne ajuta sa devenim mai introspectivi si mai constienti de sine. Desigur, daca se intampla sa va treziti in fata unui profesor monoton, plictisitor, cascatul va va ajuta sa va mentineti treaz.

Cascatul va va relaxa si va va aduce intr-o stare de veghe alerta mai repede decat orice alta tehnica de meditatie cunoscuta si, deoarece este neurologic contagios, este foarte usor de invatat in grup. Ajuta oamenii sa isi sincronizeze comportamentul cu altii.

SEVA (Sistemul Educational pentru o Viata Armonioasa) organizeaza o noua serie de cursuri de yoga incepand cu luna septembrie. Pentru mai multe informatii, trimite un mesaj la hathayogaseva@gmail.com.

Citeste mai multe in pagina a doua!

Niciun comentariu:

farmec.ro
floria.ro
libris.ro