Banii sunt considerati rasplata oricarei activitati exercitate in baza unui contract individual de munca.
La bugetari, salariul este un cumul din salariul de baza plus elemente variabile:
- indemnizatii (conducere, concediu de odihna, concediu paternal etc.);
- sporuri (vechime in munca, fidelitate, limbi straine, conditii nocive etc.);
- adaosuri (premii, tichete de masa, tichete cadou).
Stabilirea finala a salariilor depind de negocierile individuale/colective intre patron si angajati sau reprezentantii acestora.
La bugetari, sistemul de salarizare face obiectul unei hotarari de guvern, act normativ adoptat cu consultarea in prealabil a sindicatului respectiv.
Pastrarea confidentialitatii salariului este una dintre obligatiile angajatului.
Cred ca urma o restructurare si la Hidroelectrica daca cineva a ciripit despre salariul respectivului sofer. Dar acesta poate fi comparat cu remuneratia unui cadru didactic din Romania?
Nicidecum.
Din acest motiv, este necesar ca actualul guvern sa revizuiasca drepturile salariale ale bugetarilor pe care tot cabinetul le-a aprobat.
Este cineva de acord cu mine?
2 comentarii:
Stiu ca membrii consiliilor de administratie ale regiilor autonome erau platiti procentual din salariul directorului general. Concret, cu cat salariul directorului era mai mare, cu atat indemnizatiile membriilor consiliului de administratie erau mai mari. Membrii consiliului erau cu viziunea institutiei, iar directorul cu punerea in practica a acesteia.
Cand este criza, se renunta atat de usor la activele umane si nu la cele materiale. De exemplu, dai afara o parte din personal pentru a te deplasa in continuare cu autoturismul de teren al institutiei.
Trimiteți un comentariu