viataverdeviu.ro

joi, 18 decembrie 2014

Modificari Cod rutier septembrie 2014

Conform OG nr. 21/2014 , publicata in Monitorul Oficial inca din luna august,ce instituie noi obligatii pentru soferi , modificarile au intrat in vigoare de la 28 septembrie si au ca scop alinierea la legislatia europeana in materie de siguranta.

Centura de siguranta
Conducatorii auto, vor avea obligatia de a-i informa pe pasageri cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta pe drumurile publice. Astfel, conducatorii auto sunt cei care vor fi trasi la raspundere daca regulile sunt incalcate. Mai mult, spune actul normativ, soferii vor avea obligatia de a se asigura, inainte de a pleca de pe loc, ca minorii poarta centurile de siguranta si au scaune special prevazute.

Cum mergem cu copiii in masina
Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functie de varsta si greutatea celor mici. Incepand de duminica, este strict interzis transportul copiilor de pana la trei ani in masini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de per-soane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. „Copiii cu varste de peste trei ani, avand o inaltime de pana la 150 cm pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata”.Transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale masinilor este interzis.

Probe biologice la locul accidentului
In cazul unui accident, soferul poate da probe biologice direct la fata locului, in ambulanta, in prezenta unui politist, dar si in unitati de asistenta medicala. Pana acum, probele de sange, in astfel de cazuri, se recoltau doar la IML. Conducatorii auto care au provocat un accident cu victime, pentru ca nu au respectat regulile de circulatie, li se poate anula permisul de conducere, chiar daca nu au fost condamanati la inchisoare, ci s-au ales doar cu o amenda.

Vanzarea unui autovehicul trebuie declarata in maximum 5 zile lucratoare
Astfel, noile reglementari stabilesc ca fostul proprietar are obligatia de a notifica autoritatii competente, in scris, instrainarea vehiculului, in termen de 5 zile lucratoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmand ca aceasta sa faca mentiunea corespunzatoare in evidente si sa inscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului. In situatia in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, se opereaza de drept suspendarea inmatricularii vehiculului.

Cele mai importante modificari ale noului cod rutier :
1. La depasirea limitei de viteza. Daca pana in prezent, permisul se suspenda, pentru 30 de zile, pentru depasirea vitezei cu peste 50 de kilometri/h, dupa adoptarea noului cod, permisul se poate suspenda doua luni, daca radarul inregistreaza o depasire cu 41-50 kilometri/h.

La depasirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h permisul se suspenda pentru trei luni, iar amenda este cuprinsa intre 720 lei si 1.600 lei. Amenzile pot ajunge pana la 120 de puncte, echivalentul a 9.600 de lei.

2. La trecerea pe culoarea rosie a semaforului electric soferii risca 125-200 de puncte amenda si suspendarea permisului de conducere pentru doi ani. Pana in prezent, amenda era de 4-5 puncte, iar permisul se suspenda pe o perioada de 30 de zile. In cazul unui accident provocat de un autovehicul care trece pe culoarea rosie a semaforului, amenda este de 125-200 de puncte, iar permisul poate fi suspendat pe o perioada de trei ani.

3. Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste cu 125-200 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru o perioada de pana la trei ani. Aceasta abatere se sanctionea, conform vechiului cod rutier cu 9-20 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru 90 de zile.

In cazul in care se produce un accident din cauza pe fondul consumului de alcool, sanctiunea este de 125-200 puncte-amenda si patru ani de suspendare a permisului de conducere. Pana in prezent, sanctiunea era de 9-20 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

4. Nepurtatea centurii de siguranta vor aduce amenzi de pana la 720-1.600 de lei, fata de 160-240 lei in prezent. Punctele de penalizare pentru aceasta sanctiune sunt majorate, de la 2 la 6. Soferii vor fi de asemenea trasi la raspundere si pentru copiii care ii insotesc in masini si nu poarta centura de siguranta sau echipamentele omologate. Pana in prezent sanctiunea era de 2-3 puncte-amenda si 2 puncte penalizare. Centura de siguranta pentru minori devine obligatorie, in conditiile in care si dupa regulile vechi, copiii trebuie sa stea pe bancheta din spate. Scaunele speciale, pentru cei mici, atasate de bancheta din spate, pot fi folosite numai daca acele echipamente sunt omologate.

5. Pentru nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferata, sanctiunile sunt: suspendarea permisului pe trei ani si amenda de 10.000-16.000 de lei, echivalentul a 125-200 puncte-amenda. Pana in prezent aceasta abatere se sanctiona cu 9-20 puncte-amenda si permis suspendat 90 de zile.

6. Mersul pe contrasens, pe Autostrada se pedepseste cu permisul suspendat pentru trei ani intre 125 si 200 puncte-amenda. Pana in prezent se pedepsea cu suspendarea permisului pentru doua luni si intre 6 si 8 puncte-amenda.

7. Pentru neplata unei amenzi de circulatie in termen de 30 de zile , se poate suspenda permisul pana cand soferul va face dovada platii acesteia , astfel autoritatile introduc "tichetul de contraventie". Practic, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere si in care se va tine o evidenta a amenzilor platite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii si, in conditiile in care nu a fost exercitata o cale de atac impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, poate atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii.

8. Atunci cand suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule depaseste efectiv si continuu trei ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce, titularul permisului trebuie sa faca dovada ca este apt medical si sa promoveze un examen constand intr-o proba teoretica si practica cu autoritatea competenta in eliberarea permiselor pe raza careia isi are resedinta.

9. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul a carei inmatriculare a fost suspendata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la pana la 4.000 de lei si cu suspendarea permisului pentru trei luni.

Avand in vedere ca, de la 1 iulie 2014, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut si punctul-amenda, care in momentul de fata este de 90 lei.

Niciun comentariu:

floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro