vineri, 29 mai 2015

Vitamina D, mult mai Importanta decat credeai pana acum

Importanta vitaminei D este bine cunoscuta. Inca din anii 1930, medicii au recunoscut in primul rand legatura dintre un deficit de vitamina D si boala scheletului, numita rahitism. Rahitismul produce o inmuiere a oaselor si a dintilor. Chiar daca dieta cuiva are un nivel adecvat de calciu, fara suficienta vitamina D, care tine sub control nivelul calciului, precum si continutul de fosfati in fluxul sanguin, demineralizarea oaselor poate avea loc. Simptomele de rahitism includ , dureri osoase, probleme dentare, o extindere a incheieturilor, fracturi frecvente si deformari ale craniului.

Deoarece rahitismul este rar vazut in tarile dezvoltate, este foarte usor sa ne gandim ca deficientele de vitamina D sunt un lucru de domeniul trecutului. Cu toate acestea, noile cercetari a pus recent lumina pe alte, mai subtile, simptome de deficit de vitamina D. Multe boli care, la prima vedere, par a nu avea deloc legatura cu ceva la fel de evident fizic, cum este rahitismul, de fapt ar putea avea radacinile intr-o lipsa de vitamina D.

Dar ce este vitamina D?
Termenul de vitamina D, de fapt se refera la mai multe forme diferite de vitamine, inclusiv D2, care vine de la dieta noastra, si D3, care este fabricata de pielea noastra atunci cand este expusa la lumina solara . Scopul principal al vitaminei D in organism este de a reglementa nivelurile sanguine de calciu si fosfor.

„Vitamina soarelui”?
Este destul de greu sa obtinem suficienta vitamina D de la un regim alimentar normal. Aceasta se gaseste in cea mai mare concentratie in peste gras, cum ar fi ton, macrou si somon. Unele ciuperci sunt, de asemenea, ridicate in continut de vitamina D. Stim bine ca nivelul de vitamina D creste de fapt, atunci cand ne expunem la razele ultraviolete.

In timp ce pielea noastra are rolul de a fabrica o parte din vitamina D de care avem nevoie zilnic, expunerea la soare in sine nu este de obicei suficienta. Factori, cum ar fi perioada din an, unghiul de soare, stratul de nori, nivelurile de poluare si chiar utilizarea cremei de protectie solara poate limita foarte mult cantitatea de vitamina D pe care o realizeaza pielea noastra.

Simptomele deficientei - EXPLICATE - Primele 9 semne de avertizare :
Unii oameni care au un deficit de vitamina D nu au simptome imediate. Cei care nu au simptome pot avea simptome care nu par a avea legatura cu acest lucru cum ar fi : somn agitat, crampe musculare, oboseala generala, dureri articulare, dureri musculare sau slabiciune, incapacitate de concentrare, dureri de cap, constipatie sau diaree, si probleme cu vezica urinara. Mai jos sunt alte noua afectiuni medicale grave, care au fost legate de un deficit de vitamina D.

Astmul – Suplimentarea vitaminei D cu 1.200 UI zi cu zi, a fost demonstrat ca, reduce atacurile de astm si severitatea lor.

Depresia - Deficientele de vitamina D au fost legate de depresie si de alte boli psihice. Chiar si o femeie cu un nivel suficient de vitamina D, in timpul sarcinii, a fost demonstrat faptul ca reduce sansele ca, copilul ei nenascut, sa dezvolte boala mintala mai tarziu in viata.

Boli de inima - Un articol publicat in Molecular Nutrition & Food Research( 1 ), a mentionat ca bolile cardiovasculare sunt mult mai frecventa la persoanele cu deficit de vitamina D. Unii copii, in conformitate cu articolul, cu insuficienta cardiaca severa, de asemenea, au raspuns bine la tratamentul cu vitamina D .

Tensiunea arteriala - Tensiunea arteriala a fost asociata cu deficiente de calciu, magneziu, potasiu si vitamina D.

Artrita reumatoida - Acesta este o boala devastatoare, care cauzeaza inflamatie sistemica, durere severa si daune in comun. Studiile au aratat ca vitamina D poate usura durerea si rigiditatea asociata artritei reumatoide.

Scleroza multipla - Studiile au aratat ca scleroza multipla nu apare la locuitorii din partea de sud a ecuatorului, acesta fiind rezultatul expunerii la soare, in aproape toata perioada anului. Acest lucru sugereaza o legatura puternica intre zonele insorite ale planetei si vitamina D.

Cancerul - Câteva tipuri de cancer au fost legate de deficientele vitaminei D, fiind vorba despre cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul de colon. Legatura de cauzalitate este atat de puternica, astfel incat Mayo Clinic ( 2 ) a realizat liste separate privind niveluri de dozare recomandate de vitamina D atât pentru prevenirea cancerului cat si pentru tratament.

Boala parodontala - Aceasta inflamatie a gingiilor poate provoca dureri, sangerari si pierderea dintilor. Vitamina D ajuta la formarea apararii si protectiei care, la rândul ei, poate reduce numarul de bacterii daunatoare din gura.

Diabetul - Un articol al World’s Healthiest Foods ( 3 ), enumera controlul slab al zaharului din sange ca un simptom al deficitului de vitamina D. Acest lucru, la randul sau, poate creste riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Sursa: Secretele.com


- See more at: http://www.secretele.com/2014/07/sigur-nu-te-gandeai-la-asta-vitamina-d.html#sthash.qWyq7FgC.Q5YJ7NDW.dpuf

Niciun comentariu: