viataverdeviu.ro

sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Info utile pentru orice sofer iarna.

Pilotul de raliu Alexandru Filip vine în ajutorul șoferilor cu câteva sfaturi utile pe timp de iarnă. ”Când deszăpeziți mașina, nu trebuie să lăsați motorul pornit prea mult timp. Dacă aveți tot ce vă trebuie, curățarea mașinii de zăpadă și gheață ar trebui să dureze maxim două minute”. Specialist în conducere defensivă, pilotul Alex Filip a explicat cum ar putea fi evitat un derapaj și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le fac pe timpul iernii.

Cum să eviți un derapaj pe gheață sau zăpadă?
”Principiul conducerii defensive este să nu ajungi să derapezi. Dacă, totuși, se întâmplă, trebuie să contrabrachezi, adică să virezi exact în sensul în care mașina derapează. Imaginați-vă că ținem în mână un fir cu plumb: dacă îi dau drumul pendulului, el se va balansa. În momentul în care mă duc către pendul, pendularea se va opri. Dacă mă voi duce în sens opus, pendularea se va amplfica. Așa se întâmplă și cu mașina: dacă mașina glisează către partea stângă, vom vira și noi către partea stângă, pentru a diminua derapajul. Dacă virăm spre dreapta, vom amplifica derapajul. Ca să căpătați exercițiu, testați mașina pe un camp ori într-un alt loc liber (dar nu în Piața Constituției ori în alte zone din oraș) . Recomand să se facă o astfel de ”pre-experiență” a unui derapaj, pentru că sunt cazuri când lucruri pot scăpa de sub control în trafic, chiar și la viteze mici.

Cum deszăpezim corect mașina?
”Întotdeauna, o mașină se deszăpezește de sus în jos. Începem cu plafonul, continuăm cu capota, parbrizul, luneta și, apoi, geamurile laterale. Nu durează mai mult de două minute. Durează mai mult dacă nu avem mănuși, dacă bate vântul puternic, nu avem glugă sau nu suntem pregătiți. Trebuie să avem o mătură, o perie, un spray de dezghețat . Atenție! Nu trebuie să folosim permisul de conducere sau cardul bancar petru a curăța geamul. Spray-ul pentru dezghețat este mult mai eficient!” - explică pilotul Alex Filip.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu curățăm de zăpadă plafonul mașinii. Mașinile tip ”căciulă” sunt foarte periculoase, în special pentru ceilalți din trafic pentru că, oricând, zăpada de pe plafonul unei mașini ar putea ajunge pe parbrizul mașinilor din spate. ”Pentru șoferul din spate, este ca și cum ar fi o miniavalanșă, iar ștergătoarele nu vor face față”.


Motorul nu trebuie pornit cu mult timp înainte de plecare 
”Nu recomand să țineți motorul pornit mai mult de două minute înainte de plecare. Trebuie să fim conștienți de poluare și, în plus, după aproximativ două minute, mașina și-a făcut toate ciclurile, cutia de viteze s-a lubrifiat suficient de bine, motorul la fel, deci nu pot apărea probleme. Într-adevăr, sunt mulți care cred că vor prelungi viața motorului dar lucrul acesta este departe de a fi adevărat” - spune pilotul Alex Filip..

Anvelopele de iarnă ieftine nu sunt bune 
”Nu trebuie să avem niște anvelope reșapate, cu nume îndoielnic sau cumpărate de la supermarket, cu doi lei, pentru că ele nu își vor face treaba. Acestea vor fi bune doar în fața Poliției, dar în momentul în care vom vrea să evităm un accident, un pieton ori vreun obstacol, acele anvelope nu își vor face treaba. Tocmai de aceea, încurajez folosirea unor anvelope de calitate, de la un brand consacrat – în felul acesta avem garanția că în spatele acelor anvelope se află mii și mii de ore de cercetare”.

cauciucuridirect.ro

Evitați ”urmele negre” formate pe afalt 
Când mergeți cu mașina pe un drum cu zăpadă, evitați să mergeți pe urmele lăsate de ceilalți, sunt așa-numitele ”black ice”. Astfel de urme pot reprezenta o iluzie: ar putea fi, într-adevăr, asfalt uscat dar, în egală măsură, ar putea fi gheață pe care să nu o sesizăm, iar în momentul în care vrem să frânăm sau să virăm, e posibil ca mașina să nu acționeze așa cum ne dorim. 


Ce alte greșeli mai facem iarna
Când este frig, trebuie ales un lichid de parbriz special pentru iarnă. ”Mulți recurg la diverse combinații: spirt cu apă, care nu dă roade. Trebuie să fim atenți și la combustibil, când trebuie să plecăm la drum este indicat să avem rezervorul plin sau aproape plin. Eu am fost nevoit să stau și 16 ore în zăpada cu mașina, faptul că aveam combustibil m-a salvat”

La volan, nu trebuie să stai comod
De cele mai multe ori, la școala de șoferi cursanților li se spune să aibă o poziție comodă la volan, însă ”o poziție comodă ar trebui să o ai acasă, în fața televizorului, nu la volan” - a spus Alex Filip. ”Trebuie să fii permanent atent, scaunul să fie coborât, iar piciorul și mâna ar trebui să facă un unghi de 90 de grade pe volan, respectiv, pe scaun”. Pilotul a explicat, în video, care este poziția corectă în mașină și cum ar trebui ținute mâinile pe volan.


Regula celor două secunde
Fiecare șofer ar trebui să cunoască regula celor două secunde, care ”reprezintă distanța pe care o păstrăm față de cel din față și care ne ține la adăpost de un accident nedorit. Ne luăm un reper: un stâlp, o bornă kilometrică, un copac, etc. În momentul în care mașina din față trece prin dreptul acelui reper, numărăm pînă la doi (două secunde) . La cea de-a doua secundă, trebuie să trecem și noi prin dreptul acelui reper”.

Regula fermoarului
”Se aplică în Germania, acolo această regulă este prevăzută chiar în Codul Rutier. La noi este, cumva, necunoscută. În momentul în care două drumuri se întâlnesc (unul este prioritar și altul neprioritar) și trebuie să se intre pe o singură bandă, ordinea va fi: o mașină prioritară, apoi o mașină non prioritară. Niciodată nu trec două mașini non prioritare sau două mașini prioritare...este exact ca un fermoar”

Sursa: HotNews.ro

Niciun comentariu:

floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro