În momentul de față, există o practică a comercianților să impună consumatorilor suportarea costurilor pe care le au pentru folosirea unor sisteme de plată (care implică folosirea de carduri de credit sau de debit). Din cauza aceasta, cei care cumpără bunuri (online, de exemplu) cu un card trebuie, de multe ori, să plătească mai mult. În schimb, în curând acest lucru nu va mai fi posibil, odată ce România va transpune noua directivă europeană privind serviciile de plată.
E vorba de Directiva europeană 2015/1.366. Aceasta nu se aplică, deocamdată, în România. Mai întâi, ea trebuie transpusă în dreptul intern (printr-o lege sau ordonanță) și, apoi, să intre în vigoare, în urma publicării în Monitorul Oficial. Având în vedere, însă, că termenul de transpunere a expirat și că, mai mult, Comisia Europeană i-a solicitat oficial României (în martie) să transpună directiva, s-ar putea ca obligațiile privind interzicerea practicii comercianților de a percepe comsionul plătit pentru servicii de plată de la consumatori să fie în curând efective.
În concret, comercianții care folosesc servicii de plată nu vor mai putea, în anumite situații, să pretindă consumatorilor să suporte comisionele plătite de primii pentru folosirea serviciilor de plată (care implică folosirea de carduri de credit sau de debit). Pentru ca această interdicție să se aplice, este necesară îndeplinirea a două condiții:
- furnizorul de servicii de plată a comerciantului și banca (sau emitentul cardului) ale cărei servicii le folosește consumatorul să fie localizați în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și
- consumatorul să facă o plată pe baza unui card de credit sau de debit sau un transfer bancar în Euro.
Motivul pentru care s-a ajuns la modificarea aceasta a fost explicat în cadrul preambulului directivei. Mai exact, conform acesteia, comerțul transfrontalier online ar putea fi afectat, din cauză că se ajunge ca unii comercianți stabiliți în state membre ale Uniunii Europene unde este permisă „suprataxarea” (suportarea de către consumator a comisioanelor plătite de către comerciant pentru folosirea unui serviciu de plată) să impună această suprataxare cumpărătorilor din state membre unde aceasta e interzisă.
În același timp, există cazuri când comercianții le impun consumatorilor să plătească mai mult decât au plătit ei, inițial (comisionul), pentru folosirea unor servicii de plată.
Sursa: AvocatNet