viataverdeviu.ro

luni, 14 octombrie 2019

Tim Ferriss & Instrumentele titanilor.

Instrumentele titanilor: tacticile, rutinele și obiceiurile miliardarilor, figurilor publice și artiștilor de talie mondială / Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers de Tim Ferriss nu este doar o simplă carte, ea reprezintă o investiție în tine însuți. Asta pentru că, oamenii extraordinari pe care îi vei cunoaște prin intermediul acestui volum și pe care autorul îi numește titani, (peste 100 la număr) îți vor oferi informații și lecții valoroase de viață pe care să le pui în aplicare în propria ta existență. Iar dacă ar fi să îl cităm pe Warren Buffett, „investiția în tine însuți este cea mai importantă investiție pe care o vei face în viață...”.

Instrumentele Titanilor reprezintă o lectură excelentă pentru toți cei care sunt în căutare de altceva. O lectură adânc înrădăcinată în realitate, foarte actuală și cu o capacitate fantastică de a inspira. În ciuda dimensiunilor intimidante ale cărții, peste 700 de pagini, curiozitatea îți va fi menținută cu ușurință de numele mari care au avut bunăvoința să împărtășească cu Tim Ferriss o parte din secretele succesului lor: Paulo Coelho, Kevin Costner, Jamie Foxx, Bryan Johnson , Edward Norton, Tony Robbins, Arnold Schwarzenegger, Chris Young sau Andrew Zimmern, ca să amintim doar câteva. 

Așadar, dacă ai fost curios vreodată să afli ce fel de cărți citesc cei care au reușit în viață, ce muzică le place, la ce documentare sau filme se uită, ce sfaturi le-ar oferi variantelor lor de la 30 sau 20 de ani, după ce citate sau legi își ghidează existența, cum își depășesc blocajele, zilele proaste, căderile, ce îi inspiră, ce îi animă, ce mănâncă, ce evită, etc, Instrumentele titanilor este ca un fel de gaură a cheii prin care poți să  tragi cu ochiul la viața lor.

Cartea este structurată în trei secțiuni: Sănătos, Bogat și Înțelept, care reprezintă după părerea autorului cele trei elemente pe care este așezată în echilibru viața. Potrivit acestuia:

„Avem nevoie de toate trei ca să obținem orice formă de succes sau fericire de durată. În contextul acestei cărți, „bogat” înseamnă mult mai mult decât să ai bani. Sensul lui se extinde până la a avea din belșug timp, relații și altele.”

În fiecare dintre cele trei secțiuni, vei întâlni interviuri cu personalități și celebrități care își dezvăluie secretele în materie de sănătate, prosperitate și înțelepciune. Iar toate acestea puse cap la cap constituie, consideră Ferriss, „o trusă de instrumente cu care să-ți schimbi viața”.

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată: Care sunt secretele oamenilor de succes?, Ce fac ei diferit față de noi ceilalți? Ce aș putea schimba în viața mea pentru a avea succes la rândul meu? Instrumentele Titanilor reprezintă o lectură cum nu se poate mai potrivită. Și cel mai probabil că, la sfârșitul cărții, deși nu trebuie să aștepți neapărat până atunci, vei începe să folosești și în viața ta, instrumentele care dau rezultate în cazul personalităților despre care tocmai ai citit. Acestea pot fi: o simplă rutină de dimineață sau o filozofie mai sănătoasă de viață, niște antrenamente fizice care dau rezultate mai bune, sau, pur și simplu motivația de care ai nevoie pentru a-ți termina cu bine ziua. Despre acestea, și multe alte instrumente numai bune de depozitat în debaraua vieții, vei citi pe larg în Instrumentele titanilor.

Tonul cărții este relaxat și plin de umor, căci, declară Tim Ferriss:

„Am inclus doze considerabile de umor. În primul rând, dacă suntem serioși tot timpul, vom obosi înainte să ajungem să facem lucrurile realmente importante. În al doilea rând, dacă această carte ar conține doar priviri severe, fără să facă nimeni cu ochiul, dacă ar fi vorba doar despre productivitate și nicio ciupitură copilărească, nu ți-ai aminti mare lucru. Sunt de acord cu Tony Robbins, care spune că o informație fără emoție nu e reținută.”

Dincolo de povești, diete, ponturi despre antrenamente, sănătate, program de viață, modele, reguli, obiceiuri și obișnuințe bune, cartea îți oferă ceva mult mai prețios. Inspirație… Inspirație pentru a-ți transforma propria viață într-una de titan. Iar asta se întâmplă încă din introducerea cărții scrisă de Arnold Schwarzenegger:

„Este adevărat că am crescut în Austria, fără canalizare. Este adevărat că am venit singur în America, doar cu o geantă sport. Și este adevărat că am lucrat ca zidar și am investit în imobiliare pentru a deveni milionar înainte să vântur sabia în Conan the Barbarian (Conan Barbarul).”

În prima parte a cărții, intervievații lui Tim Ferriss vorbesc despre metodele, tratamentele și procedeele pe care le folosesc pentru a se bucura de o sănătate mai bună. 

Printre titanii cu care vei face cunoștință aici se numără:

- Amelia Boone - considerată de foarte multă lume drept cea mai medaliată atletă de curse cu obstacole;

- Dr. Rhonda Perciavalle Patrick - al 23-lea cel mai citat om de știință din toate domeniile între 1973 și 1984;

- Christopher Sommer - fost antrenor al echipei naționale de gimnastică a SUA și fondator al GymnasticBodies;

- Dr. Dominic „Dom” D’Agostino – expert în terapii metabolice și strategii nutriționale pentru performanță maximă și rezistență în medii extreme;

- Wim Hof „The Iceman” – deținător a peste 20 de recorduri mondiale sau omul care a trecut de „zona morții” de pe Everest purtând doar o pereche de pantaloni scurți și pantofi;

- Peter Attia - doctor în medicină – expert în performanță și longevitate;

- Charles Poliquin - unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de forță din lume;

- Pavel Tsatsouline – președintele Strong First, Inc., o școală de forță cu sedii în toată lumea, fost instructor de pregătire fizică pentru Spetsnaz, forțele speciale sovietice, și instructor expert al Pușcașilor Marini ai SUA, Serviciului Secret al SUA și pentru trupele speciale SEAL ale Marinei SUA.

- Laird Hamilton - cel mai mare surfer pe valuri uriașe din toate timpurile;

- Dr. James Fadiman - frecvent desemnat drept cea mai înțeleaptă și mai respectată autoritate din America în domeniul drogurilor psihedelice și a folosirii lor.

- Martin Polanco – directorul unui centru medical din Mexic care îi ajută pe pacienți să scape de dependențe puternice (precum cea de cocaină sau de heroină);

- Paul Levesque  - de 14 ori campion mondial la World Wrestling Entertainment (WWE);

- Dr. Jane McGonigal – autoarea cărții Reality Is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World (Realitatea se destramă: de ce jocurile ne fac mai buni și cum pot schimba ele lumea), bestseller New York Times.

Acest capitol constituie o resursă foarte valoroasă pentru sportivi, dar și pentru oamenii obișnuiți. Vei afla:

- la ce sunt bune bandajele cu miere de manuka, gelatina hidrolizată și pudra de sfeclă roșie, dar și înțepăturile seci, 

- cum se pot folosi dinții pentru conservarea celulelor stem;

- de ce olimpicii au bicepși gigantici;

- ce este dieta cetogenică, ce este cetoza?

- de ce este bun postul și ce efecte are acesta asupra celulelor canceroase?

- de ce este considerată metformina bună pentru prelungirea vieții?

- de ce este expunerea la frig un instrument util?

- 5 teste de sânge pe care ar fi bine să le faci…

- ar trebui să consumăm cu toții suplimente de litiu?

- cum identifici un antrenor bun de forță?

- 6 reguli simple pentru o cură de slăbire eficientă.

- ce este terapia prin plutire și dacă ayahuasca îți poate asigura o vindecare psihică profundă;

- câteva exerciții fizice bune pentru oricine vrea să se antreneze eficient dar și câteva principii fundamentale despre forță;

- o serie de sfaturi utile pentru părinți;

- pot fi de folos psihedelicele în tratarea dependențelor?

- cum decurge o experiență obișnuită cu ibogaină;

- ce înseamnă o igienă corectă a somnului;

- cum pot ajuta o serie de jocuri în cazul dependențelor (cum ar fi mâncatul excesiv), în prevenirea sindromului de stres posttraumatic sau al insomniei caracterizate de dificultatea de a adormi.

- de ce ar trebui să practici meditația.

Dacă după ce vei parcurge prima secțiune a cărții, vei avea sentimentul că știi deja ce trebuie să faci pentru a fi mai sănătos și a te simți mai bine din punct de vedere fizic, la sfârșitul acestui capitol, vei înțelege că a fi bogat înseamnă mai mult decât a avea bani. 

În această secțiune, Tim Ferriss stă de vorbă cu investitori, figuri legendare din Silicon Valley, guvernatori, antreprenori, etc. dezvăluindu-le secretele care îi ajută să funcționeze și să performeze la capacitate maximă, vorbind de asemenea despre propriile lui secrete în materie de prosperitate, investiții și startupuri.

O parte din titanii cu care vei face cunoștință în acest capitol sunt:

- Chris Sacca - un investitor care a finanțat zeci de companii în primele lor stadii de dezvoltare, printre care Twitter, Uber, Instagram, Kickstarter și Twilio.

- Marc Andreessen - o figură legendară din Silicon Valley, una dintre puținele ființe umane care au creat categorii software utilizate de peste un miliard de oameni și care au întemeiat companii de mai multe miliarde de dolari.

- Arnold Schwarzenegger – actor, culturist și guvernator al statului California între 2003 și 2010. 

- Derek Sivers – fondatorul CD Baby, cel mai mare comerciant online de muzică independentă și autorul a peste 33 de cărți.

- Matt Mullenweg - programatorul principal de la originile WordPress-ului, care alimentează în prezent peste 25% din tot web-ul.

- Nicholas McCarthy - singurul pianist cu o singură mână care a absolvit Royal College of Music, în lunga sa istorie de 130 de ani.

- Tony Robbins – cel mai cunoscut performance coach din lume; a acordat consultanță unui număr foarte mare de personalități, de la Bill Clinton și Serena Williams până la Leonardo DiCaprio și Oprah. Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, Margaret Thatcher, François Mitterand, Prințesa Diana, Maica Tereza și trei președinți ai S.U.A. au apelat de asemenea la serviciile lui. 

- Morgan Spurlock - producător de documentare nominalizat la Oscar, scriitor prolific, regizor, și cobai uman;

- Reid Hoffman - adeseori numit „Oracolul din Silicon Valley” de către inițiații din lumea tehnologiei, cofondator și președinte executiv al LinkedIn;

- Peter Thiel - fondator de companii în serie (PayPal, Palantir), investitor miliardar (primul investitor extern al Facebook și al peste o sută de alte companii) și autor al cărții Zero to One (De la zero la unu ).

- Seth Godin - autor al 18 bestselleruri care au fost traduse în peste 35 de limbi. El scrie despre felul în care se răspândesc ideile, despre marketing, despre renunțarea strategică și despre atacarea statu quo-ului în toate domeniile. În 2013, a fost inclus în Hall of Fame la secțiunea Direct Marketing.

- Scott Adams - creatorul benzilor desenate cu Dilbert, care au fost publicate în 19 limbi, în peste 2.000 de ziare din 57 de țări și autorul bestsellerului How to Fail at Almost Everything and Still Win Big (Cum să pierzi în aproape orice privință și cu toate astea să fii un mare învingător);

- Dan Carlin - realizatorul podcastului  Hardcore History, și al celui numit Common Sense;

- Ed Catmull - actualul președinte la Pixar și al studiourilor de animație Walt Disney, deținător a 5 premii Oscar și autorul cărții Creativity, Inc

- Phil Libin - cofondatorul și președintele executiv al Evernote și director executiv la General Catalyst;

- Kaskade - unul dintre „întemeietorii” muzicii house progresive;

- Luis von Ahn - profesor de informatică la Carnegie Mellon University și director general la Duolingo, o platformă gratuită de învățare a limbilor străine, cu peste 100 de milioane de utilizatori.

- Kevin Rose - unul dintre cei mai buni analiști al investițiilor profitabile din lumea startupurilor;

- Mike Shinoda - rapper, textier, interpret la clape și chitară ritmică și unul dintre cofondatorii Linkin Park;

- Dr. Peter H. Diamandis – desemnat de revista Fortune unul dintre primii 50 cei mai mari lideri ai lumii;

- Sophia Amoruso – numită de revista Forbes „noul fenomen în modă”.

- B.J. Novak - actor, scriitor, regizor și producător executiv al serialului de comedie The Office de la NBC, laureat al Premiului Emmy;

Întreaga secțiune reprezintă o resursă extraordinară pentru antreprenori, din care vei afla:

- de ce e bine să mărești prețul;

- ca să faci o muncă originală, nu este necesar să știi lucruri pe care nu le mai știe nimeni altcineva. Este necesar să crezi ceva ce cred puțini alți oameni;

- cum a câștigat Arnold Schwarzenegger milioane de dolari înainte să devină vedetă de cinema;

- când faci contracte, întreabă-te: Pot să schimb un câștig suplimentar pe termen scurt cu un beneficiu potențial pe termen mai lung, care să modifice radical situația?

- când faci o afacere, creezi o lume micuță în care tu controlezi legile. Nu contează cum se desfășoară lucrurile în alte părți. În lumea ta micuță, tu le poți face așa cum ar trebui să fie;

- dacă vrei să îți extinzi afacerea ține cont de faptul că detaliile mici sunt cele care încântă oamenii într-atât încât să-i determine să le spună tuturor prietenilor despre tine;

- o serie de „trucuri de „productivitate” pentru nevrotici, maniaco-depresivi și nebuni”;

- „investiția în tine însuți este cea mai importantă investiție pe care o vei face în viață... Nu există nicio investiție financiară care să o poată egala vreodată, pentru că, dacă-ți dezvolți și mai mult talentul, înzestrările, perspicacitatea și capacitatea, lucrurile acestea îți vor asigura cu adevărat libertatea financiară... Aceste aptitudini te vor ajuta să o obții”. (Warren Buffett)

- patru lucruri pe care le au în comun cei mai buni investitori;

- dacă plănuiești să faci ceva cu viața ta, dacă ai un plan pe 10 ani cu privire la felul în care vrei să ajungi acolo, ar trebui să te întrebi: de ce nu pot să fac asta în 6 luni?

- pentru a crea un lucru grozav (sau eventual uriaș),  începe cu unul extrem de mic;

- nu există reguli propriu-zise, deci, creează reguli care să funcționeze pentru tine;

- strategii pentru investițiile tip angel;

- cum ai putea să-ți creezi propriul MBA sau alt program de master?

- atunci când lansezi un produs nou, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui nu este: „În ce fel este noul produs mai bun decât concurența?”, ci „Este primul la ce?” Cu alte cuvinte, care este categoria în care acest nou produs este primul?

- pentru a fi un creator de succes, nu ai nevoie de milioane. Nu ai nevoie de milioane de dolari, de milioane de utilizatori, de clienți sau de fani. Pentru a-ți câștiga experiența ca meșteșugar, fotograf, muzician, designer, autor, animator, creator de app-uri, antreprenor sau inventator, ai nevoie doar de 1.000 de fani adevărați.

- secretele Kickstarter: Cum să strângi 100.000 $ în 10 zile;

- provocarea cafelei – în afaceri și în viață nu trebuie să te plasezi pe poziții extreme, dar trebuie să știi să ceri și să depui eforturi;

- numai când nu accepți normele inovezi, indiferent că este vorba de tehnologie, de cărți, de orice. Așadar, neacceptarea normei este secretul marelui succes și al schimbării lumii. (Neil Strauss)

 „Dacă vrei o viață medie, obișnuită, nu ai nevoie de prea multă planificare. Pur și simplu, ferește-te de necazuri, mergi la școală și aplică la joburile care ar putea să-ți placă. Dar dacă vrei ceva extraordinar, ai două trasee: 1) Devino cel mai bun la un lucru specific. 2) Devino foarte bun (între primii 25%) la două sau mai multe lucruri.” -  Scott Adams

Acest capitol este extrem de interesant, atât datorită profilurilor indivizilor pe care îi vom întâlni aici, cât și datorită modului în care au ajuns aceștia să aibă stilul de viață actual și modul de gândire sănătos care îi ghidează prin viață în momentul de față. 

O parte dintre personalitățile pe care le vei cunoaște aici sunt:

BJ Miller - medic specializat în îngrijiri paliative; misiunea vieții lui este să le asigure pacienților săi un sfârșit demn și onorabil. A ajuns expert în trecerea de la viață la moarte.

Maria Popova  - scriitoare, a semnat articole în Atlantic și New York Times, autoarea seriei de emailuri BrainPickings.org. Face o muncă de cercetare asupra felului în care ar trebui să trăim și ce înseamnă să duci o viață bună

Samy Kamkar - unul dintre cei mai inovatori hackeri din Statele Unite, celebru pentru că a creat virusul cu cea mai rapidă răspândire din toate timpurile;

Kevin Costner – actor și producător de filme, deținător a două Oscaruri, două premii Globul de Aur și al unui premiu Emmy;

Sam Harris - autorul bestsellerurilor: The End of Faith (Sfârșitul credinței ), Letter to a Christian Nation (Scrisoare către o națiune creștină), The Moral Landscape (Peisajul moral), Free Will (Liberul arbitru), Lying (Minciuna), Waking up (Trezirea ) și Islam and the Future of Tolerance: A Dialogue (Islamul și viitorul toleranței: un dialog) (cu Maajid Nawaz).

Cal Fussman - autor de bestselleruri New York Times și colaborator independent al revistei Esquire;

Rick Rubin - cel mai important producător de muzică din ultimii 20 de ani;

Jack Dorsey - cofondator și director general la Twitter, fondator și director general la Square și membru în consiliul de administrație al The Walt Disney Company.

Paulo Coelho – scriitor de origine braziliană ale cărui romane au fost traduse în peste 70 de limbi. Romanul său Alchimistul a fost vândut în peste 65 de milioane de exemplare la nivel mondial;

Ed Cooke - director general la Memrise și posesor al unui atestat de Maestru al Memorării. Asta înseamnă că poate să memoreze A) un număr de 1.000 de cifre într-o oră, B) cărțile amestecate dintr-un pachet în câteva minute, și C) 10 pachete de cărți amestecate în decurs de o oră;

Seth Rogen - actor, scriitor și producător și Evan Goldberg - regizor, scenarist și producător canadian, colaboratori pentru producții precum: Knocked Up (Un pic însărcinată), Pineapple Express (Pineapple Express: O afacere riscantă), The Green Hornet (Viespea verde), This Is the Funny People (Tipi simpatici), Neighbors (Vecini de coșmar) și Sausage Party. În plus, au scris pentru Da Ali G Show și pentru The Simpsons (Familia Simpson).

Margaret Cho - comediantă, actriță, autoare, creatoare de modă și cântăreață-compozitoare apreciată la nivel internațional;

Andrew Zimmern - personalitate TV care a câștigat de trei ori James Beard Award, bucătar, scriitor și profesor.

Tara Brach – doctor în psihologie clinică și una dintre cele mai bune profesoare de gândire budistă și de meditație din Occident.

Edward Norton - actor, producător de filme și activist, nominalizat la trei premii Oscar pentru rolurile sale din Primal Fear (Avocatul diavolului), American History X (Povestea X a Americii) și Birdman (Omul pasăre). A jucat în zeci de alte filme, printre care Fight Club, The Illusionist (Iluzionistul) și Moonrise Kingdom (Aventuri sub clar de lună).

Stephen J. Dubner - autor premiat, jurnalist și personalitate de radio și televiziune. Este celebru pentru că a scris Freakonomics, SuperFreakonomics , Think Like a Freak (Gândește ca un trăsnit ) și When to Rob a Bank (Când să jefuiești o bancă );

Josh Waitzkin  - copil minune al șahului și persoana care a stat la baza cărții și filmului Searching for Bobby Fischer (În căutarea lui Bobby Fischer / Mutări inofensive) a perfecționat tehnici de învățare care pot fi aplicate la orice;

Jon Favreau – actor, scenarist și regizor cunoscut pentru filmele: The Jungle Book (Cartea junglei), Iron Man, Iron Man 2, Cowboys & Aliens, Elf, Zathura și Chef;

Jamie Foxx - actor laureat al premiului Oscar, muzician câștigător al premiului Grammy și comediant de stand-up și improvizație celebru pe plan mondial.

Bryan Johnson - fondator și director general al Kernel, care lucrează la elaborarea primei neuroproteze din lume [un computer implantabil în creier] care să imite, să repare și să îmbunătățească funcțiile cognitive. 

Robert Rodriguez - regizor, scenarist, producător, operator cinematografic, editor și muzician. A scris scenarii, a produs și a regizat multe filme de succes, printre care Desperado, From Dusk Till Dawn (De la apusul la răsăritul soarelui), franciza Spy Kids (Joaca de-a spionii), Once Upon a Time in Mexico (A fost odată în Mexic), Frank Miller’s Sin City (Orașul păcatelor), Machete (Macete) și altele.

Iată mai jos o mică parte din lucrurile despre care vorbesc intervievații lui Tim Ferriss în această secțiune și care te vor determina să reflectezi asupra propriei vieți, și, de ce nu, să începi să schimbi câte ceva în această privință:

Vei afla de aici:

- cum să-ți protejezi datele din computer și din dispozitivele mobile în cazul în care ți se fură sistemele sau când călătorești în străinătate;

- cum sunt răpiți frecvent cei care călătoresc pentru afaceri;

- ce este Procesul Dickens și de ce el funcționează întotdeauna?

- că felul în care percepem lumea poate fi transformat radical;

- că trebuie să ne exersăm și să ne dezvoltăm curajul, ca pe un talent;

- un exercițiu util pentru alungarea fricii;

- cât de independentă este starea ta de bine de existența unui excedent financiar;

- că avem de câștigat mai multă libertate dacă punem în practică un trai sărac decât dacă alergăm după avere. Suferă puțin în mod regulat și suferințele vor înceta cel mai adesea.

- că viața este prea scurtă ca să fii ocupat.

- cum să-ți depășești blocajele;

- un sfat pentru scriitori: „Nu complica lucrurile. Ai încredere în cititorul tău. El are foarte multă imaginație. Nu încerca să explici lucrurile. Fă o aluzie, iar el o va completa cu propria imaginație.” (Paulo Coelho);

- 8 tactici prin care să le faci față haterilor;

- „dacă vrei să ai succes, înconjoară-te cu oameni care au mai mult succes decât tine, dar, dacă vrei să fii fericit, înconjoară-te de oameni care au mai puțin succes decât tine.” - Naval Ravikant;

- în orice situație din viață ai doar trei opțiuni. Poți schimba lucrurile, le poți accepta sau le poți abandona;

- dorința este un contract încheiat cu tine însuți care prevede că vei fi nefericit până obții ceea ce vrei;

- de ce avem nevoie cu toții de un borcan cu extraordinar;

- o pledoarie anti-sinucidere scrisă de scenaristul, regizorul și producătorul Brian Koppelman;

- cum să transformi slăbiciunile în puncte forte iar erorile în elemente reprezentative;

- să nu te iei după turmă, mai bine bâjbâi de unul singur!

La sfârșitul acestei cărți te vei simți ca la sfârșitul unei petreceri grandioase, cu mulți invitați de calitate, pe care i-ai cunoscut și cu care ai reușit să schimbi câteva cuvinte, descoperind că ai multe afinități cu ei, dar și foarte multe lucruri de învățat de la ei. Te vei simți trist că a venit vremea să vă spuneți la revedere, pentru că după ce ți-au dezvăluit slăbiciuni, secrete intime, momente grele din viața lor, etc. ți-ai dat seama că, dincolo de celebritatea strălucitoare se ascunde la fel de multă nesiguranță, îndoială, vulnerabilitate și suferință ca în viața oricărui alt om, iar asta te-a făcut să te simți și mai legat de ei. 

Dar tristețea chiar nu își are locul. Important este faptul că i-ai cunoscut și că ai învățat ceva de la ei. Dorința autorului este să profiți de faptul că ai avut privilegiul să îi cunoști și să îți transformi viața în mod pozitiv asemeni acestor titani, pentru că, odată ce i-ai întâlnit, spiritul lor va rămâne cumva, mereu alături de tine, pentru tot restul vieții:
„Eu am speranța că, atunci când vei citi și reciti această carte, vei simți că ești însoțit de spiritul acestor titani. Indiferent care va fi dificultatea, provocarea sau marea ambiție din fața ta, ei vor fi acolo.”

Un comentariu:

Suraj spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro