viataverdeviu.ro

vineri, 9 martie 2012

Discutam cum, dar nu de ce: despre lipsa dezbaterii publice pe marginea criteriilor de alegere a scolii.

Fundatia Soros Romania cere Ministerului Educatiei o dezbatere publica reala pe tema alegerii scolii de catre parinti si discutarea alternativelor la criteriul geografic de alegere a scolii.

Continuand practica din ultimele decenii si fara sa tina cont de unele dintre principiile noii Legi a Educatiei Nationale, procedura de inscriere a copiilor in primul an de scoala limiteaza alegerea parintilor la scolile aflate in imediata apropiere a domiciliului parintilor, se arata in Monitorul Politicilor Educationale, dat publicitatii astazi de Fundatia Soros. Celelalte criterii de alegere ale scolii, inclusiv optiunea parintilor, sunt luate in calcul doar intr-o a doua etapa si numai in limita locurilor ramase libere la scoli.

Procesul de inscriere a elevilor in primul an de studiu (clasa intai sau clasa pregatitoare) a inceput in acest an la 5 martie si are patru etape pe durata a trei luni. Deşi teoretic lasa un grad de libertate familiei, in practica principalul criteriu ramaneproximitatea geografica: copiii suntrepartizaţi cu precadere la şcoala cea mai apropiata de locuinţa familiei. Din acest sistem lipseste un mecanism de apel (contestaţie) la dispoziţia familiei in etapa a doua a alegerii, cand sunt completate cereri de inscriere de catre parinţii care au domiciliul in alta circumscripţie şcolara, iar unitatile de invatamant vor selecta elevii nu doar dupa criteria sociale, ci si in functie de “criteriile specifice şcolii”, expresie nedefinita clar.

„Unele dintre aceste probleme sunt structurale si trebuie abordate indiferent de directia in care se va merge cu alegerea scolii. Asigurarea calitatii este un punct slab al sistemului, iar agentia de specialitate trebuie sustinuta si ajutata sa faca mai mult decat acreditare, sa ofere o monitorizare continua a calitatii in educatie. Coruptia este si ea o problema majora. Actualul sistem de alegerecreeaza si el numeroase acte de coruptie, printre care practica des intalnita a “transferurilor” care incep dupa finalizarea procedurilor de selectie”, a declarat Ovidiu Voicu, expert al Fundatiei Soros.

Monitorul Politicilor Educationale descrie detaliat atat avantajele si dezavantajele unor mecanisme alternative de alegere a scolii, bazate pe o liberalizare partiala sau totala a pietei de servicii educationale, plecand de la exemplele altor tari. In Scotia sau Finlanda, familiile au libertatea de a alege orice scoala din sistemul public, iar in Suedia parintii primesc vouchere educationale cu care selecteaza orice scoala publica sau privata.

Principalele avantaje .. (continuarea pe site-ul Fundatiei Soros Romania)

Niciun comentariu:

farmec.ro
floria.ro
libris.ro