Proiectul a fost lansat astazi, luni 28 octombrie 2013, urmând ca această dată să fie sărbătorită în fiecare an de acum înainte.
Scopuri:
- conştientizarea nivelului de stress la care oamenii sunt supuşi zilnic
- familiarizarea acestora cu problematica acestui factor nelipsit din viaţa fiecăruia.
STRESUL de la locul de munca şi din viaţa personală, emoţional-afectivă şi socială, creşte dramatic riscul individual de boală şi duce astfel la apariţia de: boli anxios-depresive, atacul de panică sindromul "burnout", insomnie; afecţiuni respiratorii, tulburări de micţiune; hipertensiunea arterială, bolile Cardiovasculare; accidente cerebrale; durerea fără o cauză obiectivabilă; creşterea sau scăderea apetitului pentru mâncare; tulburări spontane de auz; sindrom de colon iritabil; boli ale sistemului imunitar; boli ale aparatului reproducător - infertilitate, dinamică sexuală alterată; tulburări motorii; alcoolism, etc.
În condiţiile în care, în România:
- la ora actuală, populaţia nu beneficiază de informaţii complexe şi corecte asupra importanţei evaluării nivelului de stres şi a impactului acestuia asupra organismului
- managementul corect al stresului profesional nu constituie încă un deziderat primordial
- este imperios necesară elaborarea unui plan de intervenţie în vederea prevenirii bolilor cerebrale precoce
- bolile neurodegenerative - ,,de memorie" sunt subdiagnosticate
- condiţiile exterioare – sociale, economice, de mediu – se înrăutăţesc
- se prognozează că populaţia suferindă de tulburări anxios-depresive va reprezenta 40% din totalul populaţiei României impactul stresului asupra individului şi implicit, asupra societăţii va creşte exponenţial.
s-a initiat aceasta campanie de informare si educare a publicului larg, prin intermediul careia este posibil să facem un management corect al stresului din viaţa fiecăruia dintre noi!
s-a initiat aceasta campanie de informare si educare a publicului larg, prin intermediul careia este posibil să facem un management corect al stresului din viaţa fiecăruia dintre noi!
STRESUL CREŞTE NUMĂRUL DEPRESIILOR şi scade vârsta la care acestea se manifestă. În ultimul an, numărul celor care suferă de tulburări anxios-depresive a crescut cu 25%, în contextul în care peste 50% dintre acestea sunt netratate.
90% dintre cei care au tulburări anxios-depresive pe care nu le recunosc şi pe care nu le tratează fac depresii, iar unul din doi pacienţi cu depresii netratate dezvoltă, ulterior, o boală de memorie. Orice tulburare anxios-depresivă netratată la timp, netratată corect şi pe o perioadă corectă de timp – degeaba tratezi o lună – se organicizează şi se transformă mai târziu, într-o boală cerebrală precoce.
Stresul Cronic, ulterior Depresia au devenit duşmanul invizibil - "O EPIDEMIE SILENŢIOASA" potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii - 2010:
- Unul din patru europeni a trecut în viaţa lui cel puţin o dată prin depresie
- Una din şase femei din Europa este afectată de depresie
- Din cele 60.000 de sinucideri înregistrate anual în Europa, 90% au drept cauză o tulburare mentală datorată Stresului cronic
- În 2020, se estimează că anxietatea / depresia şi bolile de memorie vor reprezenta a doua cauză de invaliditate şi incapacitate de muncă
- In 2012 costul cu tratarea bolilor asociate Stresului cronic a fost în Europa de 700 miliarde EURO, echivalentul a 6-8% din PIB-ul ţărilor membre.
- 44 de ani – vârsta la care se înregistrează cel mai scăzut nivel de fericire.
Din studiile Fundaţiei Ana Aslan International, reiese că:
- cele mai afectate de depresie sunt persoanele între 25 şi 50 de ani
- femeile sunt afectate de stress cronic în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii.
SE POATE CUANTIFICA STRESUL astăzi?
CU CERTITUDINE...
- femeile sunt afectate de stress cronic în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii.
SE POATE CUANTIFICA STRESUL astăzi?
CU CERTITUDINE...
este subiectul lansării unui proiect Naţional, România fiind a 6-a Ţară Europeană cu un astfel de proiect!!
Mai multe detalii de la sursa: Comunicate de presa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu