viataverdeviu.ro

luni, 6 octombrie 2014

Cum poti obtine bani de la stat pentru a-ti finanta afacerea sau pentru a mai scadea costurile cu angajatii?

Antreprenorii pot beneficia de mai multe tipuri de programe – unele in care pot primi finantari nerambursabile de la stat, altele in care statul garanteaza creditele obtinute de IMM-uri la banci sau subventioneaza dobanzile, dar si anumite facilitati la angajarea anumitor categorii de salariati.

Programe prin care poti primi bani nerambusabili de la stat
Cele mai importante programe prin care antreprenorii pot beneficia de sume nerambursabile de la stat sunt: Programul START, Programul COMERT SERVICII 2014, Programul FEMEIA MANAGER si Programul TINERI DEBUTANTI.

Desi pentru anul 2014, toate cele patru programe si-au incheiat deja sesiunile de inscriere si si-au stabilit beneficiarii, ele se vor deschide din nou si anul urmator. Pentru a fi la curent cu datele la care se fac inscrieri pentru finantari trebuie sa urmariti site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii ,unde se anunta toate aceste informatii.

Va prezentam mai jos o sinteza a regulilor care guverneaza cele patru programe mentionate.

Debutantii in afaceri pot primi credite nerambursabile de pana la 10.000 de euro
Unul dintre cele mai cunoscute programe derulate de stat este Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, lansat in urma cu 3 ani, prin OUG nr. 6/2011. Desi pana anul acesta numai intreprinzatorii cu varste de pana la 35 de ani puteau aplica pentru acest program, incepand din luna iulie 2014, toti cei care isi deschid o afacere pentru prima data, indifferent de varsta, pot accesa beneficiile puse la dispozitie de stat.

In cadrul acestui program, firmele infiintate de debutanti in afaceri pot primi o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face vor dovada surselor de cofinantare.

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.

Totodata, Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.

Debutantii in afaceri in cadrul programului primesc consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC, in a carui raza de competenta isi are sediul social.
In vara anului 2013, Guvernul a decis sa prelungeasca acest program pana in anul 2020, pentru ca un numar de cel putin 550 de debutanti in afaceri sa beneficieze anual de sprijin financiar din partea statului.

Programul START poate aduce firmelor pana la 100.000 de lei
Lansat in 2013, Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START este menit sa incurajeze dezvoltarea IMM-urilor si cresterea performantelor acestora.

In cadrul programului, firmele pot beneficia de pana la 100.000 de lei (care sa reprezinte o contributie de maximum 80% din valoarea proiectului), urmand ca restul de 20% din valoarea proiectului, sa fie suportati de catre intreprinzator.

Banii obtinuti astfel de la stat pot fi cheltuiti in mai multe feluri, printre cheltuielile eligibile numarandu-se achizitiile de:
  • Echipamente tehnologice
  • Aparate si instalatii de masura
  • Mijloace de transport in stricta legatura cu activitatea pe care s-a accesat programul
  • Licente, brete, francize, software
  • Echipamente IT (inclusiv licente necesare desfasurarii activitaii si sisteme audio-video)
  • Spatii de lucru, de productie sau prestari servicii
  • Mobilier, aparatura birotica, sistem de protectie a valorilor umane si materiale
  • Instalatii specifice in scopul obtinerii unei economii de energie
De asemenea, finantarile obtinute de la stat pot fi folosite si pentru realizarea unui site de prezentare (inclusiv costul domeniului si achizitionarea softului pentru comertul online), promovarea online a activitatilor, elaborarea si productie de materiale de promovare (nu mai mult de 15% din totalul cheltuielilor) sau pentru consultanta necesara intocmirii documentatiei de inscriere in program (a planului de afaceri).

Pentru accesarea programului START, firmele solicitante trebuie sa indeplineasca mai multe conditii cumulativ. Astfel, firmele trebuie:
  • sa fie organizate ca SRL sau SRL-D
  • sa aiba cel multe 2 ani de inregistrarea la Registrul Comertului la data completarii online a formularului de preselectie
  • sa aiba un administrator cu cel putin studii medii definitivate
  • sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale
  • sa nu fi beneficiat de ajutor financiar in cadrul programului START, si nici sa nu aiba in componenta, un asociat sau adminstrator care sa fi facut parte dintr-o firma care a beneficiat in trecut de programul START.
Programul Comert, destinat firmelor care vor sa-si dezvolte activitatile de comercializare a produselor si a serviciilor de piata
In cadrul acestui program, firmele care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata pot obtine o finantare de pana la 80.000 de lei pentru a-si dezvolta si moderniza afacerile.

Procentul de contributie din partea statului diferit, in functie de tipul de intreprindere. Astfel, cei 80.000 de lei, pot reprezenta 80% din valoarea proiectului in cazul unei microintreprinderi (maximum 9 angajati si cifra de afacere de maximum 2 milioane de euro) , 70% pentru intreprinderi mici si 60% pentru intreprinderi mari. Diferenta, de pana la 100%, precum si TVA-ul sunt suportate de catre beneficiar.

Categoriile de cheltuieli eligibile, sunt asemanatoare cu cele de la Programul START si cuprind:
  • Echipamente IT
  • Cititoare de cod de bare
  • Cantare electronice
  • Aparate de marcat electronice fiscale
  • Echipamente tehnologice masini, utilaje
  • Electro si motostivuitoare
  • Active necorporale: brevete, licente, francize, software comert online
  • Certificarea unui sistem de management al calitatii
  • Realizarea unui site
  • Echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie
  • Promovarea online a activitatilor de comercializare
  • Consultanta pentru intocmirea documentatiei
Pentru obtinerea finantarii, firmele solicitante trebuie fie organizate ca SRL-uri sau SRL-D-uri, sa aiba o vechime de cel putin 1 an pe piata, iar obiectul lor de activitate trebuie sa fie comercializarea produselor si serviciilor de piata. Mai mult decat atat, codul CAEN pentru care se solicita finantarea trebuie sa fie autorizat la Registrul Comertului cu cel putin 3 luni inainte de a depune cererea pentru finantare.

Femeile care conduc IMM-uri pot primi pana la 41.500 de lei, bani nerambursabili
Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM este destinat microintreprinderilor SRL sau SRL-D, , in care o femeie detine cel putin 50% din partile sociale, dar si PFA-urilor sau intreprinderilor individuale ale caror reprezentanti legali sunt femei.

In cadrul programului, statul roman ofera un ajutor financiar nerambursabil de 41.500 lei, ce reprezinta o contributie de 90% din valoarea intreaga a proiectului. Diferenta de 10% trebuie sa o reprezinta contributia proprie a intreprinzatoarei.

Banii obtinuti de la stat pot fi cheltuiti pe achizitionarea de: echipamente tehnologice, masini si utilaje, software si licente, mobilier si aparatura de birotica, echipamente IT, mijloace de transport marfa, realizarea unui site, promovare online, consultanta pentru realizarea planului de afaceri, precum si pe cursuri de competente antreprenoriale.

Pentru a putea accesa acest program, agentii economici trebuie sa fie infiintati, in momentul in care se inscriu pentru finantare, de cel putin trei ani, dar si sa fie la zi cu datoriile catre stat.

Programe prin care statul inlesneste acordarea de credite IMM-urilor
Majoritatea antreprenorilor tineri romani se orienteaza spre creditul bancar ca sursa de finantare, insa, in ultimii ani, institutiile financiare au inceput sa acorde tot mai greu astfel de imprumuturi.

Statul vine in ajutorul antreprenorilor prin intermediul unor programe care vizeaza subventionarea dobanzilor aferente unui credit bancar sau garantarea acestuia.

Firmele pot contracta credite de pana la 5 milioane de lei, garantate de stat.

Anul trecut, in luna octombrie, statul a lansat Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, aprobat prin OUG nr. 92/2013.

Potrivit acestui act normativ, intreprinderile mici si medii pot contracta un credit de maximum 5.000.000 lei, pe o perioada de pana la doi ani, care va fi garantat de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii, bani ce pot fi folositi numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizate pentru refinantarea altor credite in derulare.

De asemenea, imprumutul contractat poate fi prelungit pe o perioada de pana la un an.

Potrivit OUG nr. 92/2013, programul se va desfasura pe o perioada de trei ani, de la data intrarii in vigoare a normelor de aplicare, adica pana in 2016, iar garantiile pentru imprumuturile contractate de firme vor fi acordate in limita unui plafon de doua miliarde de lei, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Totusi, pentru obtinerea imprumutului garantat de stat in procent de 50%, IMM-urile au si unele obligatii.

Mai exact, IMM-urile se obliga sa constituie, in favoarea statului roman reprezentat prin MFP, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, valabila pana la achitarea creditului contractat.

Contractul de ipoteca mobiliara urmeaza sa fie inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) de catre banca finantatoare, care va primi un mandat special in acest sens.

In continuare, intre institutia de credit finantatoare, IMM si MFP se va incheia o conventie prin care se va stabili ca banca, fara consimtamantul firmei, va urma instuctiunile prin care ministerul dispune de sumele aflate in cont.

Mai mult decat atat, administratorii si actionarii/asociatii care detin cel putin 50% din capitalul firmei care contracteaza imprumutul, precum si intreprinzatorul persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent, in calitate de fideiusor (n.r. - persoana care garanteaza pentru cineva, obligandu-se sa ii plateasca datoriile), vor garanta cel putin un angajament personal creantele rezultate din plata garantiilor acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului.

Conform OUG nr. 92/2013, IMM-urile sunt eligibile in cadrul programului, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
  • nu se afla in dificultate conform liniilor directoare ale Comisiei Europen,(adica firmele aflate in dificultate nu sunt capabile, din resurse proprii sau cu fonduri pe care le pot obtine de la proprietarul/actionarii sau creditorii sai, sa opreasca pierderile care, fara interventia din exterior a autoritatilor publice, le vor condamna, aproape sigur, la iesirea din afaceri in termen scurt sau mediu);
  • nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu MFP si/sau institutia de credit partenera;
  • nu figureaza cu credite in baza de date a Centralei Riscurilor de Credit (C.R.C) sau figureaza cu credite care nu prezinta riscuri de rambursare;
  • nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati (C.I.P.);
  • impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei;
  • prezinta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale, care impreuna cu garantia de stat acordata prin program, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii;
  • au cel putin 3 ani de la infiintare si au realizat bunuri si/sau servicii si au intocmit bilanturi contabile in ultimele doua exercitii financiare consecutive incheiate;
  • inregistreaza profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar incheiat;
  • nu inregistreaza restante la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.
Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului, IMM-urile din urmatoarele sectoare de activitate: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie, se arata in reglementarile nou-publicate.

Bancile care s-au inscris ca finantator in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru IMM, aprobat prin OUG nr. 92/2013, sunt Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Romaneasca, Bancpost, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo, preciza Ministerul de Finante, intr-un comunicat transmis redactiei in luna ianuarie.

Dobanda mai mica pentru IMM-urile care fac imprumuturi pentru investitii
O alta schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri a fost lansata in ianuarie 2014, dupa ce Ordinul Ministerului Economiei nr. 2499/2014 pentru aprobarea schemei transparente de ajutor de minimis, denumita "Schema transparenta de ajutor de minimis sub forma de imprumuturi cu subventie partiala de dobanda" a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46, din 20 ianuarie 2014.

Astfel, reglementarile deja in vigoare instituie o schema transparenta de ajutor de minimis pentru IMM-uri, sub forma de imprumuturi cu subventie partiala de dobanda, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania, administrata de Fondul European de Investitii.

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este un instrument de creditare cu subventie partiala de dobanda prin care intreprinderile mici si mijlocii pot accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.

Suma totala maxima alocata ajutoarelor de minimis sub forma de imprumuturi cu subventie partiala de dobanda va fi de maximum 150 milioane euro (echivalent lei), iar suma maxima a fiecarui credit acordat catre un IMM eligibil se va situa la nivelul la care echivalentul-subventie brut ar atinge suma de 200.000 euro per intreprindere (respectiv 100.000 euro pentru operatorii economici care activeaza in domeniul transporturilor).

Conform dispozitiilor, beneficiarii trebuie sa fie inregistrati in Romania, sa nu fie in stare de faliment ori lichidare, sa nu aiba afacerile administrate de un judecator-sindic sau activitatile lor comerciale sa fie suspendate ori sa faca obiectul unui aranjament cu creditorii sau sa fie intr-o situatie similara cu cele anterioare, reglementata prin lege.

De asemenea, beneficiarii trebuie sa isi fi indeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale catre bugetele componente ale bugetului general consolidat (buget de stat, bugete speciale, bugete locale) si sa nu fie obiectul unui ordin de recuperare in urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene privind declararea unui ajutor de stat ca fiind ilegal si incompatibil cu piata comuna.

In plus, reprezentantul legal al fiecarui beneficiar trebuie sa nu fi fost condamnat in ultimii 3 ani, prin hotarare definitiva a unei instante judecatoresti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greseli in materie profesionala.

Important! Ajutorul de minimis acordat in cadrul acestei scheme nu se cumuleaza cu alte ajutoare de stat acordate in legatura cu aceleasi costuri eligibile.

Niciun comentariu:

floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro