duminică, 22 februarie 2015

Asigurare obligatorie locuinta 2015: Ce trebuie sa stii despre incheierea politei PAD in acest an.

Proprietarii de locuinte sunt obligati prin lege sa-si asigure casele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in fiecare an, prin incheierea unei polite. Persoanele care nu respecta aceasta obligatie risca sa primeasca amenzi de pana la 500 de lei.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintei se face in baza Legii nr. 260/2008, iar dovada incheierii acestuia se face prin polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD). Mai exact, polita PAD acopera daunele produse caselor ca urmare acutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

De asemenea, odata cu eliberarea politei, proprietarii locuintelor primesc si un certificat de asigurare prin care se poate atesta existenta acesteia. Astfel, in cazul controalelor, asigurarea obligatorie poate fi dovedita ori cu polita PAD, ori cu certificatul de asigurare.

Locuintele asigurate sunt impartite in doua categorii, potrivit Legii nr. 260/2008, in functie de cum sunt construite, astfel:
tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Astfel, pretul asigurarii si suma asigurata (despagubirea in caz de dezastru natural) sunt stabilite, la randul lor, in functie de tipul locuintei, dupa cum urmeaza:
pentru casa de tip A, pretul asigurarii este de 20 de euro pe an, in timp ce suma asigurata este de 20.000 de euro;
pentru casa de tip B, pretul asigurarii este de 10 euro pe an, in timp ce suma asigurata este de 10.000 de euro.

Important! Anexele si dependintele care nu sunt legate structural de locuinta asigurata -- cum ar fi garajele, magaziile, grajdurile sau imprejmuirile -- si bunurile din interiorul acesteia nu sunt asigurate. In alta ordine de idei, nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor locuintele incluse in clasa I de risc seismic.

Proprietarii de locuinte care nu respecta obligatia incheierii unei asigurari impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati, de primari sau persoanele imputernicite in acest sens de catre acestia, cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Atentie! Asigurarea obligatorie a locuintei este platita de stat in cazul persoanelor fizice care beneficiaza de ajutor social.

Ce societati sunt autorizate sa incheie polite PAD
Contractul de asigurare obligatorie a caselor se incheie in scris intre Poolul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si proprietarul locuintei, fiind mijlocit de societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, se arata in Legea nr. 260/2008.

In prezent, potrivit site-ului PAID, societatile autorizate sa incheie polite PAD sunt:
 1. ABC Asigurari-Reasigurari;
 2. Allianz Tiriac;
 3. Asirom;
 4. Asimed Asigurare-Reasigurare;
 5. Asito Kapital;
 6. Astra Asigurari;
 7. Carpatica Asig;
 8. CertAsig;
 9. City Insurance;
 10. Credit Europe Asigurari;
 11. Euroins;
 12. Eurolife ERB Asigurari;
 13. EximAsig Romania;
 14. Fata Asigurari;
 15. Forte Asigurari;
 16. Garanta Asigurari-Reasigurari;
 17. Generali;
 18. Gothaer Asigurari-Reasigurari;
 19. Grawe Romania;
 20. Groupama;
 21. LIG Insurance;
 22. Omniasig;
 23. Uniqa.
Pentru a evita falsurile, proprietarii de locuinte trebuie sa studieze cu atentie polita PAD, care are o valabilitate de 12 luni si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
 • denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante;
 • numele beneficiarului asigurarii;
 • tipul locuintei si adresa acesteia;
 • suma asigurata obligatoriu;
 • prima obligatorie si termenele de plata a acesteia;
 • perioada de valabilitate a contractului de asigurare;
 • numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD, precum si numarul si data publicarii acestuia in Monitorul Oficial, Partea I.
"PAD va putea fi tiparita de catre PAID sau emisa in sistem electronic de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa ori de catre PAID", este precizat in actul normativ citat.

In situatia in care constructia asigurata isi pierde destinatia de locuinta sau bunul piere din alte cauze decat cele mentionate in asigurare, valabilitatea politei PAD inceteaza.

Important! Pentru a veni in ajutorul proprietarilor de locuinte, PAID a pus la dispozitia acestora o aplicatie online prin care pot fi verificate politele PAD. Aceasta este disponibila AICI.

Ce riscuri sunt acoperite de polita PAD

Niciun comentariu: