Documentul simplifica actualele reguli de contabilitate in partida simpla si aduce noutati in ceea ce priveste persoanele fizice autorizate.
In primul rand, actul normativ, care va intra in vigoare la 1 martie, stabileste ca reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se vor aplica de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
- persoanele fizice si asocierilor fara persoanalitate juridice, ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu Codul fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
- activitati independente;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
- persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
PFA vor putea opta pentru contabilitatea in partida dubla
Conform noilor dispozitii, persoanele fizice autorizate vor fi obligate sa conduca contabilitatea in partida simpla (bazata pe regulile contabilitatii de trezorerie – incasari si plati) la fel ca si pana acum sau vor putea opta pentru contabilitatea in partida dubla(bazata pe regulile contabilitatii de angajamente). Exceptie de la aceasta regula vor face doar cei in al caror act normativ de infiintare exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla, se mentioneaza in actul normativ.
Posibilitatea ca PFA sa conduca contabilitatea in partida dubla a fost introdusa inca din 1 ianuarie in Legea contabilitatii nr. 82/1991 prin OUG nr. 79/2014, iar acum acum Ordinul MFP nr. 170/2015 vine sa puna in practica aceasta masura.
Astfel, ordinul citat prevede ca persoanele care vor opta pentru contabilitatea in partida dubla vor organiza si conduce contabilitatea proprie in baza reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, in vigoare, pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatii financiare anuale.
De asemenea, persoanele fizice care tin contabilitatea in partida simpla vor putea trece la conducerea contabilitatii in partida dubla de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care au decis aceasta trecere.
Contabilitatea in partida simpla, mai putin complicata
Dispozitiile care se vor aplica din 1 martie vor simplifica actualele reguli pentru conducerea evidentei contabile in partida simpla. In acest sens, cele doua registre utilizate la conducerea contabilitatii in partida simpla, Registrul-jurnal de incasari si plati si, respectiv Registrul-inventar se vor modifica.
Astfel, normele de intocmire si utilizare a Registrului-jurnal de incasari si plati vor cuprinde, spre deosebire de cele actuale, continutul incasarilor si continutul platilor aferente operatiunilor desfasurate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu