
Lăptişorul de matcă pur este apreciat, în primul rând, pentru efectele sale regeneratoare şi pentru proprietăţile terapeutice extraordinare, precum: creşterea imunităţii şi a nivelului de energie, îmbunătăţirea memoriei, stimularea circulaţiei sanguine şi a fertilităţii. Poate mai puţin cunoscut este faptul că lăptişorul de matcă pur are efecte benefice asupra întregului nostru organism, contribuind la buna funcţionare a tuturor organelor din corpul nostru. Află ce beneficii are acesta pentru funcţiile vitale ale organismului nostru!
Lăptişorul de matcă pur este considerat un veritabil remediu universal, deosebit de valoros. Acest miraculos produs natural pe care ni-l oferă albinele are efecte curative impresionante, utile în tratarea a numeroase tulburări de sănătate precum: astmul bronşic, bolile hepalice, bolile dermatologice, afecţiunile osoase sau articulare. Lăptişorul de matcă pur stimulează sistemul imunitar şi are un rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea cerebrală, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de concentrare, reduce colesterolul mărit din sânge, este util în digestie, în combaterea depresiei, a anemiei şi a infertilităţii.
Tratamentul natural cu lăptişor de matcă pur are ca efecte imediate amplificarea nivelului general de energie al organismului şi stimularea sistemului imunitar. Administrarea lăptişorului de matcă pur are ca efect major creşterea rezistenţei la boli.
Compoziţia lăptişorului de matcă pur
Principalele componente ale lăptişorului de matcă pur sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele şi sărurile minerale.
Lăptişorul de matcă pur conţine toţi aminoacizii esenţiali pentru om, fiind identificaţi în compoziţia sa 29 de aminoacizi şi de compuşi cu aminoacizi, cei mai importanţi fiind acidul aspartic şi acidul glutamic. Aminoacizii liberi sunt prolina şi lizina. O serie de enzime sunt, de asemenea, prezente, inclusiv glucozoxidaza, fosfataza şi colinesteraza.
Conţinutul de lipide al lăptişorului de matcă pur este unic şi, din multe puncte de vedere, reprezintă o caracteristică foarte interesantă. Fracţiunea lipidică este formată, în proporţie de 80-90% din greutatea uscată, din acizi graşi liberi cu structuri neobişnuite şi mai puţin frecvente.
În majoritatea lor, aceştia sunt acizi graşi hidroxilaţi sau acizi dicarboxilici cu catenă scurtă, de 8 până la 10 atomi de carbon, spre deosebire de acizii graşi cu un număr de 14-20 atomi de carbon, frecvent întâlniţi la animale şi plante. Aceşti acizi graşi cu catenă scurtă sunt responsabili de majoritatea proprietăţilor biologice ale lăptişorului de matcă pur.
Cele mai importante săruri minerale sunt: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, potasiul fiind prevalent. Lăptişorul de matcă pur este un adevărat concentrat de macronutrienţi (proteine, glucide şi lipide).
O sumară analiză a compoziţiei lăptişorului de matcă pur ne poate da indicii semnificative în ce priveşte beneficiile sale multiple pentru sănătate. În primul rând, vitamina B1, tiamina, este esenţială pentru creştere, pentru transformarea carbohidraţilor în energie, pentru menţinerea stării de sănătate a nervilor şi a muşchilor. Lipsa acesteia conduce la energie scăzută, digestie proastă, depresie, pierderea apetitului, constipaţie, cefalee, afecţiuni ale tenului.
O a doua componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B2, riboflavina, care este esenţială pentru sănătatea pielii, a gurii, a ochilor şi pentru bunăstarea generală a organismului. În caz de deficit, părul este uscat, pielea este crăpată şi aspră, apar ulceraţii bucale, ochii devin inflamaţi şi dureroşi, iar rezistenţa la factorii de stres scade.
Cea de-a treia vitamină importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B3, niacina – esenţială pentru procesarea grăsimilor din corp. În caz de deficit, apar tulburări digestive, tulburări neurologice, afecţiuni cutanate, cefalee, insomnie şi tulburări intestinale.
O altă componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B5, acidul pantotenic, denumită şi „vitamina antistres” sau „elixirul tinereţii”. Aceasta reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului.
Lăptişorul de matcă pur mai conţine şi vitamina B6, piridoxina, vitamină esenţială pentru asimilarea proteinelor, pentru sănătatea pielii, a nervilor şi a muşchilor. În caz de deficit al acestei vitamine, survin incapacitatea de a digera proteinele necesare pentru repararea şi creşterea ţesuturilor, iritabilitatea şi depresia, erupţiile cutanate, insomnia, crampele musculare.
În compoziţia lăptişorului de matcă pur intră şi vitamina B7, inozitolul. Fiind un ingredient esenţial pentru funcţionarea optimă a ficatului, aceasta previne acumularea grăsimilor în trup.
O altă componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este şi vitamina B8, biotina, considerată de specialişti esenţială pentru sănătatea pielii, a nervilor şi a muşchilor.
Lăptişorul de matcă pur conţine şi vitamina B9, acidul folic, care este esenţial pentru creştere, pentru sănătatea sângelui şi pentru fertilitate.
Lăptişorul de matcă pur are, totodată, şi un semnificativ conţinut de vitamina B12, cobalamină, care este responsabilă pentru sănătatea nervilor, a sângelui şi a pielii, pentru buna digestie şi asimilare a proteinelor şi în general pentru creştere. Dacă această vitamină este în deficit, survin anemia şi oboseala, apar probleme ale pielii şi ale nervilor ori tulburări digestive.
Lăptişorul de matcă pur conţine acizi graşi alimentari, cum este acidul 10-hidroxi-2-decanoic, prescurtat 10HDA, (care se găseşte doar în acest veritabil elixir natural). Studii științifice au arătat că această substanţă naturală poate contribui la creșterea imunităţii şi a longevității și favorizează regenerarea celulară.
Lăptişorul de matcă pur este singura sursă naturală de acetilcolină, un neurotransmiţător foarte important, esenţial în transmiterea influxului nervos şi buna funcţionare a creierului.
Continuarea articolului aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu