Context
Restart în educație este un proiect dedicat inovaţiei în educaţie rezultat printr-un parteneriat între Romanian-American Foundation, TechSoup România și CROS. A început cu 4 “Conferinţe” Imaginarium care au atras peste 300 de participanţi interesaţi de educaţie, antreprenoriat şi tehnologie.
Ei au generat 650 de idei de platforme online care pot îmbunătăţi sau transforma educaţia. În urma mai multor etape de selecţie, trei dintre ele - StudioLex, Comoara din Muzeu şi TimeBank au primit o finanţare de 5000$.
Dincolo de a fi o competiţie, Restart în Educaţie este şi un experiment.
Am vrut să vedem care este potenţialul pentru inovaţie în afara sistemului şi în afara cutiei. Noi credem că avem nevoie să regândim învăţarea şi dezvoltarea oamenilor dincolo de cadrul modelului industrial de educaţie. Dincolo de cutia desenată de “învăţarea = predare” şi “educaţia = şcoală” există o lume a posibilităţilor care aşteaptă să fie explorată. Ne-am întrebat cine vor fi exploratorii acestei lumi, unde sunt acum, ce idei au şi ce le trebuie pentru a reuşi.
Unde suntem acum?
Restart în Educaţie se apropie de finalul primului său capitol. Ne dorim să împărtăşim experienţa competiţiei şi să o raportăm la contextul mai larg al eforturilor de îmbunătăţire sau de transformare a educaţiei. Vrem să continuăm conversaţia despre inovaţia în educaţie şi să încercăm să răspundem la următoarele întrebări:
- Care este peisajul actual al inovaţiei în educaţie? Cine şi ce face în acest spaţiu?
- Cum stimulăm inovaţia în educaţie?
- Cum atragem mai mulţi tineri în joc?
- Cum atragem mai multe resurse?
- Cum ne coordonăm?
- Cum întărim comunitatea inovatorilor în educaţie?
- Care sunt “războaiele ce merită purtate”?
- Ce putem învăţa din experienţele de până acum?
- Ce putem face împreună, mai departe?
Care este invitaţia noastră?
În timp ce “restarterii în educaţie” meşteresc în continuare la proiectele lor şi fiecare dintre noi meşterim la proiectele noastre, vă invităm să luăm cu toţii un răgaz de 2 zile pentru un “zoom out”. Să ne uităm împreună la imaginea de ansamblu şi să ne întrebăm: Cum (mai) stăm cu inovaţia în educaţie?
Pentru asta, am pregătit o neConferinţă - adică un spaţiu deschis care să reunească comunitatea oamenilor interesaţi de educaţie şi inovaţie.
Când şi unde?
Pe cine aşteptăm?
Actuali sau viitori inovatori în educaţie sau potenţiali susţinători ai acestora.
Mai exact: antreprenori, lideri de organizaţii în educaţie, formatori de tineret, lucrători de tineret, profesori, directori de şcoli, reprezentanţi ai companiilor care susţin inovaţia în educaţie, studenţi sau elevi atraşi de domeniu … şi lista ar putea continua.
Ce facem acolo?
- reunim comunitatea actualilor şi viitorilor inovatori în educaţie;
- ne facem cunoscute proiectele/ideile şi aflăm despre proiectele/ideile altora; conturăm împreună o hartă a proiectelor de inovaţie în educaţie;
- creăm conexiuni, legături şi parteneriate; găsim resurse pentru ideile şi proiectele noastre;
- dezbatem şi învăţăm unii de la alţii; găsim inspiraţie în ceilalţi;
- creionăm o viziune pentru viitor;
- stabilim lucruri concrete de făcut mai departe.
Cum?
Cuvântul care va defini procesul este “deschis”. Va fi un spaţiu deschis în care oricine poate propune teme de discuţii, oricine îşi poate prezenta ideile şi proiectele. Vom folosi un design inspirat din tehnologia Open-Space pentru a ne asigura că ies la suprafaţă cele mai semnificative întrebări şi că fiecare participant are şansa de a-şi prezenta ideile şi proiectele şi în acelaşi timp de a-şi alege conversaţiile la care participă.
Surse: Cora & Radu Motoc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu