miercuri, 18 martie 2015

Administratorii de bloc trebuie sa indeplineasca o obligatie in plus.

Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 12 martie 2015 si a intrat in vigoare pe 15 martie.

Documentul stabileste o noua obligatie pentru administratori, in sensul ca acestia trebuie sa informeze periodic proprietarii in privinta veniturilor si cheltuielilor asociatiei si sa isi asume raspunderea pe acest lucru.

Concret, administratorii trebuie sa informeze trimestrial, in scris sau prin posta electronica, proprietarii, membrii asociatiei de poprietari, cu privire la situatia financiaracuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de poprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari, se precizeaza in legea care se aplica de duminica.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat nu este de acord cu acest document, pentru ca introduce niste obligatii pentru conducerea asociatiilor care maresc birocratia si costurile administrarii, se precizeaza intr-un comunicat al ligii, remis anul trecut redactiei.

Noile reglementari nu vor veni in sprijinul proprietarilor si vor restrictiona, practic, dreptul existent de a solicita oricand informatii si in plus, vor substitui obligatiile cenzorilor, se arata in comunicatul citat.

Mai mult, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca legislatia in vigoare permite proprietarilor sa solicite diverse informatii privind activitatea asociatiei de proprietari. Astfel, acestia au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Conform legislatiei actuale, proprietarii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie, la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de zece zile de la afisarea listei de plata. La randul sau, presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de sapte zile.

Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de poprietari prevede ca ..

Niciun comentariu: