joi, 19 martie 2015

Soferii cu permisul suspendat sunt obligati sa dea un test de cunoastere a regulilor de circulatie. Iata in ce situatii!

Soferii care nu respecta regulile de circulatie risca sa primeasca, pe langa amenzi, si anumite sanctiuni complementare, printre care se numara suspendarea dreptului de a conduce autoturisme. In anumite situatii prevazute de lege, cei care au permisul suspendat trebuie sa sustina, totodata, un test de cunoastere a regulilor de circulatie, altfel risca agravarea sanctiunii primite.

Daca soferii nu sustin acest test sau nu-l promoveaza, perioada de suspendare a dreptului de a conduce este prelungita automat cu inca 30 de zile.

Cazuri in care poate fi suspendat permisul auto
In general, sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce se aplica pentru 30, 60 sau 90 de zile, conform Codului rutier, in situatii precum trecerea pe rosu, conducerea pe sensul opus sau depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 km/h.

Astfel, soferii risca sa ramana fara permis timp de 30 de zile daca:
 • depasesc coloanele de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
 • nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar si care se afla pe sensul deplasarii vehiculului;
 • nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept;
 • trec pe culoarea rosie a semaforului;
 • nu respecta regulile de depasire;
 • nu respecta semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
 • nu se prezinta la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite exceptii).
Fiind vorba de o penalizare suplimentara, suspendarea permisului este aplicata odata cu o sanctiune de 4 sau 5 puncte-amenda.

Suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, potrivit actului normativ mentionat, se aplica in urmatoare cazuri:
 • nerespectarea regulilor de prioritate, depasire sau trecere la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
 • circulatia pe sens opus (exceptand depasirile regulamentare).
Totodata, pentru savarsirea acestor fapte, soferii sunt sanctionati cu 6-8 puncte-amenda.

In afara de primirea unei sanctiuni de 9-20 puncte-amenda, soferii risca sa ramana fara permis timp de 90 de zile atunci cand:
 • conduc sub influenta bauturilor alcoolice (daca fapta nu constituie infractiune);
 • conduc un vehicul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
 • nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate/in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
 • depasesc cu peste 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care se afla si pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.
Atentie! In cazul celor care savarsesc din nou una dintre aceste fapte, intr-o perioada de sase luni de la momentul restituirii permisului auto, perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.

Suspendarea permisului pentru 30 de zile se aplica si daca soferul acumuleaza 15 puncte de penalizare, se mai arata in Codul rutier. Daca acesta acumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare, in 12 luni de la expirarea ultimei suspendari a permisului, sanctiunea se aplica pentru o perioada de 60 de zile.

Mai multe detalii pe AvocatNet

Niciun comentariu: