viataverdeviu.ro

duminică, 1 septembrie 2019

Revolutia din decembrie 1989, in doua parti.


O analiza concentrata asupra socurilor politice si sociale care au zdruncinat statul modern roman de-a lungul celor peste 150 de ani de existenta poate fi o modalitate inedita de a privi istoria Romaniei dintr-un alt punct de vedere decat cel conventional. Ar insemna, totodata, sa incerci a lumina din nou evenimente istorice cunoscute, dar ridicandu-le din intunericul discursului si infatisandu-le dintr-o alta perspectiva cauzala.

Marele risc pe care il comporta analiza limitata la socurile suferite de un regim politic este sa te lasi atras de spectaculozitatea unui astfel de eveniment istoric si sa produci o speculatie facila asupra importantei sale, mizand pe tentatia gregara pentru detaliul pitoresc.

Viata politica din Romania, chiar si dupa anul 2000, i-a adus pe politicieni si pe jurnalisti in apropierea aceluiasi subiect al loviturii de stat. Problema este insa mult mai profunda.

Analiza profesionista asupra evenimentelor din decembrie 1989 din Romania facuta de istoricul Alex Mihai Stoenescu a trezit interesul cititorilor si aversiunea celor implicati in diversiunea de la Timisoara - unde au existat si actiuni de constiinta si revolutionari autentici -, precum si a celor implicati in preluarea puterii la Bucuresti.

Cercetarea efectuata cu minutiozitate si obiectivitate metodologica, pe baza de probe istorice, a scos la iveala, inevitabil, infractiuni grave care au condus la moartea a peste 1000 de oameni, dar si actiuni indreptate impotriva Romaniei, ca stat, de catre persoane angajate apoi pe deplin in politica romaneasca de dupa decembrie 1989.

Acest aspect cu implicatii juridice din opera lui Stoenescu a generat un val de acuze, diversiuni si atacuri publice din partea celor vizati, dar astfel de reactii sunt previzibile atunci cand istoricul isi asuma misiunea grea de a descifra istoria recenta a unui eveniment.

Al doilea volum l-am cumparat de la un targ de carte, primul l-am comandat vineri, ca umare a campaniei de reduceri de 40-50%, valabila pana la miezul acestei nopti.

In plus, sunt in culmea fericirii de doua ori: volumul a costat mai putin (50% reducere) si transportul doar 7 lei (FAN Courier sau Cargus, la alegere), plus timpul pretios pe care l-am scutit pentru aceasta deplasare pana in Bucuresti.

Niciun comentariu:

farmec.ro
floria.ro
libris.ro