marți, 17 iunie 2014

Gradinarit anotimp cu anotimp. Ce este agricultura biodinamică?

Pentru omul super tehnologizat de la oras, invatat sa-si conduca viata cu ajutorul butoanelor si sa aibe sub picioare asfaltul strazilor, pamantul reprezinta acea substanta moarta, pe care este uneori obligat sa calce cu mare grija ca sa nu se murdareasca.

Pentru fermierul, lucratorul agricol sau, de ce sa ne ferim sa-i spunem, taranul care-si asigura existenta din lucrul pamantului, acesta reprezinta mult mai mult decat un simplu mijloc de productie care-i asigura un venit, reprezinta legatura cu natura insasi si prin intermediul acestuia legatura afectiva cu Divinitatea.
In sufletul sau inca rezoneaza vibratiile vietii cosmice care au actionat timp de milioane de ani pentru a realiza trilogia pamant – vegetal – animal.

Pentru noi, cei care incercam astazi sa ne apropiem de pamant, si sa deslusim care este legatura noastra, constienta sau inconstienta, cu Natura, acesta reprezinta un aliat care ne bucura cu roadele sale dar si un opozant care nu se supune atunci cand nu vrem sa-l intelegem si dorim sa-l supunem.

Daca te apleci cu dragoste, observand si cercetand pamantul acesta iti va dezvalui noi si noi taine. Atunci vei intelege ca un pumn de pamant reprezinta, dincolo de masa amorfa vizibila, o lume imensa de suflete si vietuitoare create de Dumnezeu ca sa te ajute in desavarsirea operei incepute de acesta.
Dar noi am inlocuit credinta cu religia si ne-am indepartat de Dumnezeu utilizand in viata legile mortii. Cum altfel se poate explica folosirea ingrasamintelor chimice a pesticidelor si ierbicidelor care sunt instrumente ale mortii pe care le-am adoptat constient si pe care le folosim impotriva noastra pana la urma.

Intemeiata pe baza principiilor antroposofice ale filozofului Rudolf Steiner, in anii 1920, de catre o comunitate de agricultori germane, agricultura biodinamica reprezinta tocmai un mod de cultivare si producere a alimentelor, crestere a animalelor, intretinerea mediului natural si comercializare a produselor in opozitie fata de practicarea agriculturii care foloseste chimicale, fapt considerat principal cauza a degradarii calitatilor nutritive ale alimentelor.

Diferentele intre natural, organic, biologic, ecologic, biodinamic
Suntem hotarati sa adoptam un stil de viata sanatos, sa consumam mai multe fructe si legume proaspete, sa ne lasam de fumat si sa facem sport, sa folosim sau macar sa incercam produsele naturale, bio sau organice.

Hotarat lucru, toate suna la fel dar, termenii enumerati, chiar daca de multe ori pe piata romaneasca nu se folosesc corespunzator, nu se refera la acelasi lucru.

Natural. Un produs natural contine ingrediente provenite doar din natura, din culturi naturale. Termenul este controversat si provoaca multe confuzii deoarece, mai ales in Romania, multe produse care contin numai un ingredient natural sau si un ingredient natural se auto-intituleaza ca fiind “produse naturale”.

Organic si biologic (bio). Ambele cuvinte au aceeasi semnificatie si se refera la faptul ca ingredientele produselor respective provin in mare parte din culturi/ferme biologice. Atat plantele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare.

Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau pesticide chimice, iar in pro-cesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma sau alte astfel de ingrediente.

Ecologic. Un produs biologic este si ecologic; cu toate acestea, reciproca nu este neaparat valabila. Ecologic inseamna ca produsul respecta reglementarile de mediu, ca nu polueaza solul si ca nu a fost testat pe animale. Inscriptionarea produselor cu termenul “ecologic” poate induce in eroare consumatorii, pentru ca se poate referi atat la ingrediente, la productie, la ambalaje s.a, motiv pentru care este important ca eticheta produsului sa fie citita cu mare atentie.

Biodinamic. Produsele au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din culturi agricole biodinamice.Termenul se refera la agricultura biodinamica, dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice.

Chiar daca se intervine asupra culturilor, totul se face doar in mod natural, pentru a le potenta si a obtine o calitate mai buna a acestora.

Acestea sunt , in linii mari, diferentele intre natural, organic, biologic, ecologic, biodinamic.
Sa discutam putin despre agricultura biodinamica.

Agricultura biodinamica este mai mult decat o agricultura biologica, este un tip de agricultura ecologica care implica cresterea plantelor si animalelor in armonie cu natura..

Ce este agricultura biodinamică?
Indiferent de zona in care ne aflam vom observa semnele de boală în copaci, în plantele cultivate, în apă, chiar şi în vreme.Agricultura „organică” vrea tocmai să oprească devastarea naturii cauzată de oameni; dar nu are inca o metodă de tratament pentru suferinţele Pamântului.

Agricultura biodinamică este ştiinţa forţelor de viaţă, reprezintă recunoaşterea principiilor de bază care lucrează în natură şi totodată , o abordare a agriculturii luand în considerare principiile care restabilesc echilibrul şi vindecarea pamantului.

Este o cale de cunoaştere unind observarea precisa a fenomenelor naturii cu cunoasterea spiritului. Ea trateaza Pamantul ca pe o fiinta vie.

Agicultura biodinamica ofera perspective intelegerii vietii plantelor luand in considerare toate aspectele care contribuie la cresterea si dezvoltarea lor.( exemplul dat de Steiner pentru acest principiu fiind cel al busolei “La fel cum avem nevoie să luăm în considerare câmpul magnetic al întregului pământ pentru a înţelege o busolă”).

Plantele, nu reprezinta doar elemente ale microcosmosului in care apar si se dezvolta ele sunt deschise atat influenţelor venite din adâncurile pământului cat şi din cosmos.

<< Continuarea articolului >>

Niciun comentariu: