Bilantul energetic se exprima prin diferenta dintre aportul si consumul de energie:
modificarile depozitelor energetice ale organismului = aportul de energie – consumul de energie.
Metabolismul energetic - este constituit din totalitatea proceselor privind generarea si utilizarea energiei necesare diferitelor activitati ale organismului, schimburile energetice dintre organism si mediu la baza carora stau transformarile chimice prin care energia potential nespecifica prezenta in alimente este transformata in energie specifica (mecanica, electrica, chimica, calorica, etc).
Consumul de energie al organismului cuprinde cheltuielile energetice minime vitale, in conditii de repaus – metabolismul bazal, la care se adauga cheltuielile energetice in conditii de activitate fizica, activitate intelectuala, termogeneza, activitate dinamica specifica a alimentelor si alte cheltuieli energetice variabile.
In anumite situatii (copii in crestere, gravide, lauze, etc) trebuie luate in calcul si consumurile energetice secundare caracteristice fiecarei categorii.
Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) necesarul caloric (energetic) optim este acel aport energetic alimentar care asigura balanta energetic ideala, necesara mentinerii greutatii si compozitiei corporale normale, pastrarii pe termen lung a starii de sanatate, desfasurarii de activitati fizice si intelectuale si parcurgerii unor perioade fiziologice (crestere, sarcina, lactatie).
Pentru realizarea acestui deziderat este recomandabil ca energia de aport, furnizata din alimentele ingerate, sa fie egala cu cea consumata, necesara pentru:
- Asigurarea metabolismului bazal (60% din consumul energetic total)
- Activitatea voluntara, fizica si psihica (30% din consumul energetic total)
- Actiunea Dinamica Specifica a alimentelor, ADS (10% din consumul energetic total)
- Termogeneza.
In general , necesarul caloric este mai mare la tineri decat la varstnici, la barbati decat la femei si depinde de greutatea ideala (sau recomandabila), de activitatea fizica depusa si de starile fiziologice mentionate.
Necesarul energetic zilnic calculat in functie de profesie este:
- Pentru activitate sedentara: 30 - 35 cal/kg corp/zi.
- Pentru activitate fizica medie: 30 – 40 cal/kg corp/zi.
- Pentru activitate fizica grea: 40 – 45 cal/kg corp/zi.
- Pentru activitate fizica foarte grea: 50 – 60 cal/kg corp/zi.
Necesarul energetic zilnic pentru majoritatea indivizilor este intre 1500 – 3000 kcal. Dezechilibrarea acestei balante energetice pe termen scurt nu produce modificari semnificative ale energiei totale a organismului, respectiv a greutatii corporale, datorita existentei depozitelor energetice. Dezechilibrele care se mentin pentru perioade mai lungi ( de ani, saptamani sau luni) pot produce modificari semnificative ale energiei totale si consecutive, modificari corespunzatoare ale greutatii corporale.
Dezechilibrele aparute la nivelul depozitelor energetice ale organismului influenteaza, la randul lor, alte componente ale ecuatiei balantei energetice. Astfel scaderea sau castigul ponderal sunt asociate cu pierderea sau cresterea masei tesutului metabolic activ, ceea ce duce la o scadere sau crestere a consumului energetic total.
Sursa: Eduard Vigu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu