luni, 28 iulie 2014

Practicati recunostinta

Practicati recunostinta – imbunatateste atat fericirea cat si satisfactia vietii

Aceasta pare sa fie o strategie usor de pus in aplicare, insa, am aflat din experienta personala ca aduce transformari uriase starii mele de bine. Exista o multitudine de feluri in care poate fi practicata recunostinta: de la a tine un jurnal cu lucrurile pentru care suntem recunoscatori, la a impartasi cu un prieten lucrurile frumoase care ti se intampla si pana la a exprima la maxim recunostinta proprie atunci cand cineva te ajuta intr-o situatie data.

Intr-un experiment in care unii participanti si-au notat acele aspecte ale vietii pentru care erau recunoscatori in fiecare zi, s-a dovedit ca starea lor de spirit a fost imbunatatita doar prin aceasta practica extrem de simpla.

Grupul de studiu al recunostintei a evidentiat o bunastare generala, desi nu atotcuprinzatoare, in cadrul a 3 studii separate, comparativ cu grupul folosit drept etalon. Efectul asupra starii generale pozitive pare sa fie cea mai intalnita componenta a studiului. Rezultatele au sugerat ca o focalizare constienta pe actul aprecierii poate sa aiba efecte pozitive emotionale si interpersonale

Dintre studiile din cadrul Journal of Happiness a fost publicat unul in care erau folosite scrisori de recunostinta pentru a intelege cat de mult aprecierea afecteaza nivelul nostru de fericire.
La studiu au participat 219 barbati si femei care au scris scrisori de recunostinta pe o perioada de 3 saptamani.

Rezultatele au indicat ca actul de a scrie aceste scrisori de recunostinta au amplificat gradul de fericire si de satisfactie in viata participantilor, diminuand simptomele depresiei.

Sursa: Astrodeva

Niciun comentariu: