duminică, 18 februarie 2018

Vrei să filmezi în biserică? Vei avea nevoie de aprobare.

Filmările în biserici și transmiterea în direct pe internet a slujbelor vor fi făcute numai cu acordul centrelor eparhiale și doar în anumite condiții, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Sfântul Sinod, filmările în biserici vor fi realizate „doar cu acordul centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”. De asemenea, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată în aceleași condiții, cu „obligația respectării normelor liturgice și tipiconale”.


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că hotărârea Sfântului Sinod nu este una radicală, deoarece această măsură nu se aplică filmărilor la cununie şi la botez, transmite News.ro. „Familiile care doresc să îşi înregistreze pentru patrimoniul memorial al familiei, ca să spun aşa, sunt libere să o facă, fără să aibă nevoie de un acord. Sunt filmări destinate circuitului privat şi nu au niciun fel de interdicţie”, a explicat Bănescu.


Bănescu este de părere că această interdicție este binevenită, deoarece „spaţiul bisericii este destinat în primul rând slujbelor religioase, iar aceste spectacole care uneori, nu foarte des, se desfăşurau în ea, e preferabil să se desfăşoare în afara ei, tocmai pentru a exista un public mai numeros, mai larg”.De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a explicat motivele care au stat la baza acestei interdicții. „Presupun, fără să am punctual o informaţie în acest sens, că s-au desfăşurat uneori în biserici din anumite zone din ţară concerte care în conţinutul lor, evident, sunt foarte bune, frumoase şi potrivite cu scopul lor, dar acest conţinut, inclusiv stilistica după care se desfăşoară ele – un cântăreţ, de exemplu, care dacă ia microfonul în mână stă cu spatele la sfântul altar şi interpretează o melodie mai mult sau mai puţin adecvată în conţinut cu spaţiul în care este cântată, nu este potrivit”, a adăugat Bănescu.

Sursa: AvocatNet.ro

Niciun comentariu: