viataverdeviu.ro

luni, 25 februarie 2019

Școala De Șoferi. Romania vs Suedia

“Peste o luna am examenul pentru permisul de conducere. Ma apropii de final si cu teoria, si cu practica si imi tot propun de ceva vreme sa scriu despre diferentele care m-au marcat intre scoala de soferi din Romania si cea din Suedia (pentru ca le-am facut in ambele tari). Asta, apropo de reguli si de sistem.

O sa incep cu numarul anual de morti pe sosea: Romania - circa 2100, Suedia - circa 300. Diferenta de sapte ori mai mare. Asta spune multe si despre felul in care conducem, si despre starea drumurilor, dar mai ales despre felul in care suntem INVATATI sa conducem. Care ne e exemplul/mentorul, adicatelea.

In Bucuresti conduceam cu 'nea Georgica, instructorul, de vreo 2-3 ori pe saptamana. 'Nea Georgica avea vreo 55 de ani, mustata, burta mare si nevasta acasa. Era simpatic asa, ii placeau micii, vinul rosu si petrecerile. Drept urmare ma tot invita sa iesim ba la un vin, ba la o plimbare, ca oameni suntem. Cu putin efort imi putea fi tata.

De invatat sa conduc, imi mai tragea de volan din cand in cand si ii injura pe alti soferi cand ei ma injurau pe mine (imi purta de grija 😁). Ma baga in intersectia aia mare de la Sincai, sa ma invat cu greul, de imi vedeam viata prin fata ochilor. Ii ziceam ca nu inteleg regulile, pe ce banda sa ma incadrez si care semafoare sa urmaresc, asa ca la fiecare intrare in intersectie ma simteam ca la loterie. La fel si la sensurile giratorii. Bineinteles ca am picat examenul, dar ce e "relevant" e ca 'nea Georgica imi mai trimite si acum SMS-uri de sarbatori, dupa vreo sase ani. La fel de important e si ca am trecut testul psihologic la inscriere: medicul era la o masa, in birou, scria ceva. Ma vede in pragul usii:

- Buna ziua, am venit pentru evaluare.
- Cum te cheama?
- Alina Musatoiu.
- Bun.

Asta a fost evaluarea :))

curs.titiaur.ro/

Cam asta a fost aventura cu scoala de soferi in Bucuresti. Scoala m-a costat la vremea aia vreo 300 de euro.

In Suedia ma costa vreo 2.500, o carca de bani. Dar sa explic si de ce merita:

- Fiecare cursant primeste doua manuale (unul cu regulile de circulatie, altul cu explicatiile tehnice ale masinii), caiet de teste, brosura cu semne de circulatie pe categorii. Totul e explicat f.simplu, structurat si logic, fara terminologii pretentioase si limbaj de lemn atat in manual, cat si cu instructorul. Drept urmare acum stapanesc practic diverse chestii tehnice cu care nu mi-as fi batut capul niciodata inainte, "ca stie barbatul, asta e treaba lui": sa verific uleiul, sa schimb lichidul de racire si pe cel pentru parbriz. La nevoie stiu si sa montez cablurile pentru incarcarea bateriei, in caz ca nu mai porneste masina.

- La capitolul Teorie, odata incepute cursurile, ai acces la aplicatia pe telefon a scolii respective, unde faci teste cate vrei, joci "Cine stie castiga" (cu reguli de circulatie) cu alti cursanti si iti faci testul tau personalizat, cu capitolele la care te descurci mai greu, ca sa reusesti sa le inveti.

- Condusul se face cu un instructor de la scoala sau in privat, cu un apropiat care are carnet de minim 5 ani. Si cursantul, si instructorul privat merg la un curs de pregatire impreuna, apoi pot conduce impreuna oriunde - in oras, pe drumuri nationale, pe autostrada etc. Pot conduce legal, asta vreau sa zic :)

- Se pune mare accent pe siguranta in trafic. Ti se dau sa probezi ochelari (arata ca ochelarii de scafandru) care simuleaza cum vezi daca esti drogat sau beat. Intelegi clar ca abia poti sa mergi fara sa cazi, daramite sa mai si conduci. La fel si cand esti foarte obosit.

- Ai o proba practica de condus pe sosea uda/gheata, de ocolit obstacole (oameni, animale) care iti ies brusc in fata. Testezi in mediu controlat cum e sa franezi la viteze mari pe asfalt ud. Intelegi pe pielea ta ca nu ai niciun control asupra masinii, oricat ai incerca. M-am rasucit cu masina la fiecare incercare, oricat am tras de volan si am franat. A fost una din cele mai utile probe, cu mana pe inima.

- Apoi inveti practic cum sa iesi din masina in caz ca ai accident si te-ai rasturnat. Intri intr-o masina, iti pui centura si apoi esti rotit cu tot cu masina la 180 de grade. Stai cu capul in jos adica, suspendat in centura de siguranta. Ti se arata cum sa iti pui mainile si picioarele ca sa iesi din masina, plus cum sa iti desfaci centura fara sa cazi in cap. Inveti si cum sa spargi parbrizul cu picioarele, ca sa iesi, in caz ca nu poti iesi pe geamul lateral. Am iesit din masina aia precum Ceausescu din tanc, tarandu-ma pe coate printr-un spatiu mic, rosie la fata dupa stat cu capul in jos. Dar chestiile astea nu le uiti apoi, apropo de condusul preventiv :)

- M-a surprins cat accent se pune pe grija practica pe care trebuie s-o ai fata de cei din trafic. Cum sa il ajuti pe cel care vrea sa te depaseasca, cum sa nu blochezi intersectia, cum sa ai grija la copii si biciclisti, cum sa nu pui bete in roate celorlalti soferi, ci sa ii ajuti asa incat sa fie un trafic curgator si sa eviti accidentele.

- Instructorul meu e simpatic si calm. Imi repeta si de 10 ori, daca e nevoie. Cand sunt obosita si nu pot sa ma concentrez si pe condus, si pe suedeza in acelasi timp, tragem pe dreapta si vorbim, apoi o luam de la cap. Nu ma simt niciodata stresata cu el. Ma intreaba daca e ok sa porneasca radioul. Daca simt ca nu pot sa ma concentrez cu zgomot in ziua aia, nu-l porneste. Radem, glumim, atmosfera e relaxata, dar in acelasi timp e mereu cu ochii in patru la ce fac.

- Examenul il dai doar atunci cand esti cu adevarat pregatit, nu ai o limita de timp. Dureaza un an ca sa inveti cum trebuie? Nicio problema. Singurul lucru care conteaza e ca, atunci cand ai intrat in trafic, sa stii ce faci, nu sa mergi la noroc. Nu exista conceptul de "lamaie in geam". Odata ce ai luat permisul se considera ca stapanesti tot ce trebuie (si instructorii se asigura ca e asa). Sigur, nu se asteapta nimeni sa conduci impecabil imediat dupa ce ai luat permisul. Te perfectionezi dupa, pe parcurs, dar ideea e sa nu joci alba-neagra cu viata ta si a celorlalti, chiar daca esti incepator.

- Nu in ultimul rand, factorul uman. Ai grija de cei din trafic, pentru ca daca mor intr-un accident, nu sunteti doar tu sau ei afectati. Raman in urma familii si prieteni care pierd pe cineva si nimic nu umple golul asta.

Cand am avut intalnire de grup pe tema sigurantei in trafic, am vorbit si de numarul de raniti si morti pe sosea. Atunci instructorul a aprins trei lumanari, simbolizand cei circa 300 de oameni care mor anual in accidente in Suedia. Pricepi atunci ca nu e vorba doar de o statistica, ci de oameni in carne si oase care s-au dus, care au avut familie, copii, prieteni si colegi.

Acum, ca am povestit de toate astea, nu va imaginati totusi ca se conduce perfect pe soselele suedeze, ca nu e cazul. Ei te invata cum ar trebui sa fie la modul ideal, dar in realitate e diferit, bineinteles. Exista totusi o grija in aer, o grija la cei din jur. Si o educatie rutiera clara si structurata, al carei scop e sa te invete sa conduci "lugnt och fint" - calm si frumos. Nu claxonezi, nu cobori geamul si il injuri pe celalalt. Cand majoritatea urmeaza invataturile astea, ajungi la astfel de cifre de 300 de victime pe an si nu de sapte ori mai mult. Grija asta e rezultatul colaborarii dintre cursanti, instructori, scolile de soferi, politie si institutiile care se ocupa de trafic si de starea drumurilor. Impreuna, nu stilul "smuls". Sau cum zice prietenul Roz, "Together we stand, divided we fall". Si atunci toata lumea e mai relaxata. Si mor mai putini oameni. Mult mai putini"

Preluata de pe Facebook

vineri, 15 februarie 2019

Esarfele din toate timpurile.

Din considerente religioase sau practice, femeile au împrumutat de la bărbaţi diferite obiecte vestimentare cărora le-au dat alte destinaţii. Astfel, eşarfa, originară din Roma Antică, se numea sudariumşi avea rolul de a împiedica transpiraţia să se scurgă pe gât în jos. Ea era purtată de bărbaţi fie la gât, fie legată de curea.

Pe vremea împăratului Cheng o astfel de eşarfă confecţionată din pânză indica rangul funcţionarilor de la Curtea Imperială. Nefertiti (1350 î.Hr.) obişnuia să poarte o eşarfă înfăşurată pe coafura conică. Împăratul roman Nero (60 d. Hr.) era arareori văzut în public fără un sudariumîn jurul gâtului. Eleonora de Aquitania (1150 d.Hr) obişnuia să poarte eşarfe transparente din voal, în ton cu moda Evului Mediu, iar în 1786, Napoleon Bonaparte i-a făcut cadou primei sale soţii, Joséphine de Beauharnais, o eşarfă din caşmir adusă tocmai din India.

Până şi renumitul compozitor Beethoven apela la costum şi eşarfă din mătase atunci când o întâlnea pe Therese Malfatti, sperând că îi va cuceri inima îmbrăcat după ultimul jurnal de modă. La rândul său, regina Victoria, odată cu urcarea pe tronul Angliei, a popularizat o serie de accesorii fanteziste printre care şi eşarfa, care era utilizată în particular pentru a deosebi clasa aristocrată de celelalte.

În 1914, eşarfele tricotate au fost considerate un simbol pe care trebuiau să-l poarte fiecare patriot în timpul Primului Război Mondial. Prin 1940, eşarfele ajung să fie confecţionate din bumbac, lână şi olandă. Revistele de modă le încurajau pe femeile care nu aveau destui bani pentru o pălărie nouă să-şi confecţioneze un turban dintr-o eşarfă înnodată în jurul capului. Acest obicei a devenit unul foarte necesar în cazul femeilor care lucrau în fabrică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care altfel riscau să-şi prindă părul în maşinăriile industriale. „Legaţi-vă părul pentru siguranţa voastră. Surorile din Rusia o fac”, suna îndemnul guvernului american.

Divele de la Hollywood nu au scăpat nici ele de seducţia exercitată de acest obiect vestimentar. Audrey Hepburn spunea odată:„Nimic nu mă defineşte mai bine ca femeie, ca o femeie frumoasă, decât purtarea unei eşarfe din mătase”. Alte staruri din Cetatea Filmului precum Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor sau Grace Kelly erau adesea văzute purtând această piesă vestimentară care flutura elegant în briza Rivierei. Odată cu creşterea popularităţii automobilului, prin 1950, eşarfele devin indispensabile pentru fixarea coafurii şi protejarea gâtului în timpul călătoriei.

După Al Doilea Război Mondial, eşarfele devin foarte populare, fiind inscripţionate şi folosite ca însemne ale unor linii aeriene sau hoteluri sau ca suveniruri pentru turiştii veniţi din diferite colţuri ale planetei. În 1970 era foarte şic să porţi o eşarfă pe sub vestă sau cămaşă.

Eşarfe minunat imprimate sunt purtate astăzi de femeile musulmane ca accesoriu indispensabil impus de tradiţia de a-şi acoperi părul. Femeile poartă o basma numită hijab (perdea sau ecran, în arabă, dar şi denumirea generică a codului vestimentar musulman) după epoca pubertăţii. O altă formă de hijab, mai drastică, este chador, de fapt o pelerină care nu are mâneci şi este ţinută strâns pe cap cu mâinile sau petrecând colţurile pânzei pe la subsuoară. Astfel de obiecte vestimentare pot fi observate şi la femeile din Africa şi Caraibe, ca o componentă distinctivă a garderobei.

Nici europencele nu au renunţat la eşarfe şi baticuri, chiar dacă nu mai sunt la fel de indispensabile ca poşeta sau rujul. Motivul ţine de necesitatea de a-şi proteja părul atunci când lucrează la ferme sau deretică prin casă.

Între 1960 şi 1970, explozia industriei muzicale a utilizat eşarfele sintetice pentru a promova diverse formaţii de muzică pop printre care şi Beatles, multe dintre ele aflându-se astăzi la colecţionari. Istoria a inclus acest obiect vestimentar în diverse evenimente sociale: de la festivaluri, încoronări, aniversări, la întreceri sportive.


Pret unic: 17.99 lei, redus de la 49.99 lei. Livrare gratuita pentru comenzile online > 130 de lei.

miercuri, 13 februarie 2019

Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe ..

doua mere sunt un intaritor pentru inima si circulatie, iar la trei mere, cand ai si ochii caprui, furi inima oricui, chiar si a fotografului. Si ma refer la persoana harnicuta din pom.

Ar fi bine sa se stie ca merele contin o cantitate mare de pectina, o fibra solubila care ajuta organismul sa reduca cu 10% nivelul colesterolului doar daca consumi 2 mere zilnic conform studiilor efectuate in UE.

De asemenea, pectina ajuta organismul sa elimine metale grele precum plumbul si mercurul.

Vitamina C din mere ajuta la buna functionare a sistemului imunitar, iar acizii malici si tartarici, care ajuta la digestie, sunt utili in cazul consumului de alimente grase.

In plus, consumul de mere gratinate amestecate cu putina miere reprezinta un remediu eficient impotriva diarei.

cufarulnaturii.ro Merele mai sunt si o arma in tratarea constipatiei, datorita fibrei lor solubile.

In plus, ele sunt ideale pentru persoanele care sufera de artrita, reumatism, guta, colita si gastroenterita. 

Contribuie si la scaderea tensiunii arteriale.

Iar zaharurile din mere sunt in principal fructoza, un zahar simplu care se digera lent, astfel ca mentine la un nivel echilibrat cantitatea de zahar din sange.

De retinut:
  • Energia unui mar este de circa 47 kcal
  • Merele sunt bogate in vitamina C si fibre solubile
  • Sunt bune pentru inima si circulatie
  • Sunt benefice in caz de constipatie sau diaree
  • Cateva mere consumate dimineata elimina mahmureala
  • Se recomanda sa fie consumate proaspete, gratinate sau sub forma de suc
Polz, sucul de mere bio, de 1 litru se serveste la micul dejun, provenit din agricultura ecologica, 100% fara adaos de zahar.

Spa-urile ne condimenteaza viata ..

Terapeutii garanteaza ca o ora de spa ne reincarca bateriile dupa o saptamana epuizanta, mai ales cand te duci la munte.

O sesiune de spa in propria casa este o modalitate ieftina si eficienta de relaxare. Pentru a beneficia de o sedinta asemanatoare uneia dintr-un centru specializat, nu este nevoie de un echipament profesional, ci doar de o imagintie bogata pentru a crea atmosfera. Aceasta este cel mai important element al unei sedinte de spa, deoarece ajuta nu numai la reincarcarea bateriilor, dar si la condimentarea vietii de cuplu. Un spa este modalitatea perfecta de a va imbunatati timpul petrecut alaturi de partener. Asadar, i
nchideti-va mobilul sau dati-l pe silent, puneti-va muzica relaxanta, de preferat instrumentala, aprindeti lumanari parfumate si cel putin pentru o ora lasati grijile deoparte.

Iata cateva dintre plantele indicate pentru un spa cat mai relaxant: rozmarinul si menta sunt folosite pentru revigorare, iar lavanda ne ajuta sa ne relaxam amestecat cu apa calda. Eucaliptul ajuta la desfundarea sinusurilor, iar mineralele din sarea de baie catifeleaza pielea si intaresc musculatura. Uleiurile intretin pielea si ajuta la mentinerea aspectului sau fin. Este important ca toate produsele sa fie langa tine: uleiurile de baie, sarurile, gelul de dus si manusile de masaj. Apa din cada trebuie sa fie la o temperatura moderata, timp în care se adauga produsele preferate.

La fel de importante sunt si momentele care urmeaza: relaxarea in cel mai confortabil fotoliu sau pat, in timp ce continuati sa ascultati muzica dorita.

Si dupa cum spuneam la inceput, terapeutii garanteaza ca o ora de spa ne reincarca bateriile dupa o saptamana epuizanta, mai ales cand te duci la munte. Unora chiar prea mult:


In concluzie, alegeti SPA-urile simple, aflate in centrul clubului ;)

marți, 12 februarie 2019

Eliberare abonamente STB pensionarilor. Detalii 2019.

Detalii privind eliberarea abonamentelor de călătorie destinate pensionarilor care beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun

Începând cu data de 12.02.2019, Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA, începe distribuirea formularelor necesare pentru eliberarea abonamentelor de călătorie destinate pensionarilor care beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Astfel, în prima etapă, persoanele cu domiciliul în Bucureşti, pensionate la limită de vârstă, pot solicita Centrelor de Emitere si Reîncărcare Carduri şi controlorilor legitimaţii călătorie, instrucțiuni cu privire la datele/ documentele pe care este necesar să le depună la orice unitate de vânzare (formularul completat însoţit de copia talonului de pensie şi a actului de identitate).

După completarea formularului tip, împreună cu o copie a talonului de pensie şi a actului de identitate, solicitantul le va depune la oricare Centru de Emitere si Reîncărcare Carduri al STB SA.

bookcity.ro În urma colectării acestor documente, STB SA le transmite către Casa Naţională de Pensii Publice pentru verificare şi validare. După validare, STB SA va emite cardurile electronice şi le transmite, prin corespondenţă, către beneficiari, la adresele indicate de aceştia.

Pensionarii care au împlinit vârsta de 63 de ani, în cazul femeilor şi 65 de ani, în cazul bărbaţilor, pot opta, tot prin completarea formularului, pentru emiterea unui card de călătorie destinat însoţitorilor. Astfel, conform HCGMB 839/2019, persoanele care au domiciliul stabil în Bucureşti și sunt însoţitoare ale pensionarilor beneficiază de gratuitate pentru călătoria pe mijloacele de transport public ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza Municipiului Bucureşti.

Cardurile de transport vor permite două validări consecutive, una pentru posesorul de card nominal, respectiv pensionarul, şi una pentru însoţitorul acestuia.

Persoanele însoţitoare beneficiază de această facilitate numai pe durata călătoriei în care însoţesc pensionarii deţinători ai unor astfel de carduri.

Cardul se emite pentru o perioadă de 12 luni.

Sursa: Societatea de Transport Bucuresti


luni, 11 februarie 2019

Jurnalul unui barbat de peste 40 de ani .. la sala.

kettler.ro Din cauza serviciului meu sedentar si in consecinta acumularii de grasime pe burta, compania mi-a oferit un serviciu de antrenament personal intr-o sala de sport. Am acceptat bucuros si m-am dus sa ma programez. Mi-au dat o instructoare personala pe care o cheama NADIA, o profa sculpturala de 26 ani, model de echipament sportiv. Ea mi-a explicat ca ar fi util sa-mi notez intr-un carnetel experientele pt. a putea observa eu progresul. Zis si facut si acum as vrea sa impartasesc cu voi.


PRIMA ZI
M-am sculat la 6 dimineata cum stabilise ea. Destul de greu, dar am ajuns la sala si am vazut ca Nadia ma astepta. Parea o zeita greaca, ochii verzi si un suras urias cu buze carnoase si spectaculoase. Mi-a facut un tur de sala, mi-a aratat aparatele si mi-a masurat pulsul dupa 5 min. cu bicicleta. Si-a facut griji pt.ca i s-a parut ca era prea accelerat dar am profitat sa-i fac un compliment si i-am zis ca e din cauza ei pt. ca purta un pantalonas albastru cu roz care-i intra in poponet. Nadia ma mentinea motivat sa-mi fac abdominalele in ciuda durerii mele de abdomen.

kettler.ro A DOUA ZI
Am baut 2 cesti de cafea si intr-un final am reusit sa ies din casa. Nadia m-a pus sa ma intind cu fata in sus, m-a pus sa ridic o bara grea de metal si apoi s-a hazardat sa-i mai puna niste greutati! Pe banda de alergat picioarele imi erau cam moi dar am reusit sa fac un kilometru. Surasul ei aprobator si ochiadele ei au facut sa merite osteneala. Ma simteam grozav, era o viata noua!

A TREIA ZI
Singurul mod in care am putut sa-mi spal dintii a fost punand periuta de dinti pe chiuveta si mutandu-mi capul dintr-o parte in alta. Cred ca am o hernie abdominala. Sa conduc n-a fost deloc usor, pentru a frana masina ma dureau si flocii din cur. Am parcat deasupra unei motociclete de livrare la domiciliu. Nadia si-a pierdut un pic rabdarea cu mine pt. ca considera ca strigatele mele deranjau pe ceilalti. Ca sa fiu sincer vocea ei mi se parea cam acuta asa devreme dimineata cand ridica tonul devenea nazala…si suparatoare. Ma dor coaiele cand merg pe banda alergatoare si in consecinta Nadia m-a mutat la scara. Ma intreb de ce mama dracului ar inventa cineva asa o masina care sa faca ceva ce a devenit demodat odata cu aparitia lifturilor! Ea mi-a zis ca o sa ma ajute sa fiu in forma si sa ma bucur de viata. Alta imbecilitate de-a ei!

kettler.ro A PATRA ZI
Nadia ma astepta cu nenorocitii ei ochi verzi sfredelindu-ma ca un pumnal si cu surasul batjocoritor stil Jack Nicholson in Batman. N-am putut evita sa ajung cu 30 minute intarziere, fix timpul de cat am avut nevoie sa -mi leg sireturile la adidasi. Cretina m-a pus sa lucrez la aparate dar cand a fost un pic neatenta am fugit sa ma ascund in baie. A trimis alt instructor dupa mine si drept pedeapsa m-a pus sa vaslesc si…mi-a scapat un partz pe care l-a auzit toata sala.

A CINCEA ZI
O urasc pe Nadia mai mult decat pe orice alta fiinta! Anemica da rahat, cu buzele ei cu colagen, blonda fara creier! Daca as mai avea o bucatica din corp care sa nu ma doara i-as trage suturi in fund, mama ei de dobitoaca! A vrut sa-mi lucrez tricepsii, eu nu am tricepsi!!! Bicicleta m-a facut sa lesin si m-am trezit pe patul unei nutritioniste, alta slabanoaga imbecila care mi-a dat o lectie de alimentatie sanatoasa. Nenorocita, habar nu are ce inseamna sa-ti fie foame!

De ce naiba n-am avut parte de un curs mai linistit cum ar fi de coafura sau bucatarie?!

Povestea samantei ..

Un bogat om de afaceri crestin a decis ca este timpul sa-si lase un succesor la comanda companiei sale. In loc de a se orienta spre unul din directorii firmei sau copiii sai, el a decis sa incerce ceva deosebit.
Intr-o zi si-a convocat tot executivul care era format din tineri si le-a spus:
- Dragii mei, a sosit timpul sa-mi numesc un inlocuitor la conducerea companiei in calitate de manager general (CEO). Asa ca decizia mea este ca unul din voi sa ocupe acest post.
Toti au ramas socati, in timp ce seful a continuat:
- Astazi intentionez sa va dau fiecaruia cate o samanta - o samanta speciala. Vreau ca sa luati samanta aceasta acasa, s-o plantati, s-o udati si apoi exact peste un an sa veniti cu planta care a rasarit si crecut din aceasta samanta. Cu acea ocazie voi analiza planta fiecaruia si dupa un criteriu personal voi alege viitorul manager general.
Un tanar, pe nume Jim a fost prezent la intalnire si asemenea fiecaruia a primit si el o samanta. A plecat acasa si cu entuziasm a impartasit sotiei planul sefului. Sotia l-a ajutat sa gaseasca un vas potrivit, pamant de calitate imbunatatit cu ingrasamant natural si apoi a plantat samanta.
In fiecare zi Jim turna apa in acel vas si astepta cu nerabdare sa vada un semn ca samanta a incoltit si o mica planta si-a facut aparitia.
Dupe vreo trei saptamani, colegii lui vorbeau despre semintele lor si despre plantele care au inceput sa rasara. Jim urmarea cu atentie vasul in care plantase samanta, dar nimic nu se intampla.
Trei, patru, cinci saptamani au trecut dar in vasul cu pamant nu se vedea nici un semn de incoltire si crestere. Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, dar Jim se simtea falimentar in incercarea lui de a face samanta sa se transforme in planta.
Au trecut sase luni - nimic insa nu se intamplase in vasul cu pamant al lui Jim. Cu nespusa parere de rau Jim si-a dat seama ca omorase samanta. Fiecare din colegii lui aveau deja pomi, plante, iar el nu avea nimic. Oricum Jim a hotarat sa nu spuna colegilor sai nimic din experienta lui esuata. El a hotarat insa sa continue sa ude samata si sa-i adauge ingrasamant... cine stie? Poate intr-o zi samanta va incolti.
Dupa exact un an, fiecare din cei ce primisera o samanta de la sef, si-au adus vasele lor cu plante pentru a fi inspectate. Jim a spus sotiei ca el nu indrazneste sa mearga la companie cu un vas gol. Sotia insa l-a incurajat sa fie cinstit cu ceea ce i s-a intamplat. Desi a simtit un gol in stomac gandindu-se la experienta pe care o va avea - poate cea mai jenanta experienta din viata lui - a hotarat totusi sa dea ascultare sfatului sotiei.
Astfel, in ziua hotarata pentru inspectie, Jim si-a luat vasul in care nu era decat pamant si s-a prezentat la sala de conferinte a companiei. Cand a intrat in sala, Jim a fost socat de varietatea de plante din vasele colegilor lui. Plantele erau minunate: diferite in culori si marimi. Jim si-a pus vasul pe podea si multi din colegii lui au bufnit in ras - altii l-au compatimit sincer.
Cand seful si-a facut aparitia, a salutat membrii executivului rotindu-si privirea asupra tuturor. Jim cauta un colt cat mai indepartat pentru a se ascunde.
- Wau! Ce plante minunate, copaci, flori ati crescut voi! - a spus seful.
Astazi unul din voi va fi numit managerul general al companiei.
Deodata, seful l-a descoperit pe Jim in coltul cel mai indepartat al salii cu vasul sau gol. A rugat pe directorul financiar sa-l invite pe Jim in fata. Jim a inghetat! El a inceput sa gandeasca cam asa, "Seful si-a dat seama de esecul meu. Mare lucru sa nu ma concedieze."
Cand Jim a a juns in fata, seful l-a intrebat ce s-a intamplat cu samanta lui. Astfel ca Jim a trebuit sa-i spuna istoria sa.
Dup ce Jim a terminat, seful a spus ca toata lumea, cu exceptia lui Jim, sa ocupe un loc.
Apoi, aratand cu mana spre Jim a spus,
- Iata-l pe noul vostru manager general. Numele lui este Jim.
Lui Jim nu-i venea sa creada. Jim falimentase total in plantarea semintei.
Cum putea el sa fie manager general cu un asemenea esec?
Apoi seful a continuat:
- Cu un an in urma, am dat fiecaruia din cei prezenti in aceasta sala - o samanta. V-am spus sa luati samanta, sa o plantati, sa o udati si sa mi-o aduceti astazi inapoi. Ceea ce voi nu ati stiut este ca toate semintele pe care vi le-am dat au fost fierte - toate au fost seminte moarte care nu aveau cum sa incolteasca. Toti cu exceptia lui Jim mi-ati adus pomi, plante, flori. Cand v-ati dat seama ca samanta pe care v-am dat-o eu nu incolteste, ati inlocuit-o cu alta samanta procurata de voi. Jim a fost singurul care a avut curajul si cinstea de a aduce vasul cu planta mea in el. Pentru acest motiv el va fi numit managerul general al companiei mele.

OKIAN.ro

Daca plantezi cinste - vei secera incredere
Daca plantezi bunatate - vei secera prieteni
Daca plantezi umilinta - vei secera maretie
Daca plantezi perseverenta - vei secera satisfactie
Daca plantezi respect - vei secera perspectiva
Daca plantezi harnicie - vei secera succes
Daca plantezi iertare - vei secera impacare

Transport gratuit pentru elevi in Bucuresti

Primaria Capitalei: Elevii care invata in scolile si liceele din Bucuresti vor circula gratuit cu transportul in comun incepand de astazi, 11 februarie 2019.

Conform HCGMB 838/12.12.2018, votata de Consiliul General, la initiativa Primarului General, Gabriela Firea, Primaria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA, acordă gratuitate pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/ autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Capitală.

Detalii privind eliberarea abonamentelor gratuite pentru elevi
Elevii care frecventează o unitate de învăţământ din Bucureşti, care au domiciliul în Capitală, beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar urban general. Și elevii care locuiesc în Judeţul Ilfov vor beneficia de acest drept, în plus vor putea beneficia şi de un abonament lunar valabil pe linia regională de domiciliu.

Gratuitatea se aplică doar pentru abonamentul urban general şi pentru cel valabil pe linia regională de domiciliu şi se acordă numai pentru elevii din învăţământul acreditat/ autorizat (curs de zi, frecvenţă redusă), primar, gimnazial, liceal şi profesional, care au vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/ profesionale.

editura-foryou.ro

Pentru elevii claselor pregătitoare şi cu vârsta de până la 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după certificatul de naştere.

Pentru elevii cu vârsta de peste 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după actul de identitate.

Abonamentele gratuite vor fi reîncărcate lunar, pe cardurile deja existente, nefiind necesară emiterea de carduri noi decât pentru elevii care nu deţin un card electronic de călătorie, nominal.

La prima emitere, cardul de călătorie nominal, este gratuit. Elevii care au deţinut carduri nominale de călătorie şi nu se mai află în posesia acestora, au posibilitatea achiziţionării unui nou card la tariful de 4,7 lei.

Abonamentele utilizate în prezent sunt valabile până la expirare, apoi pot fi reîncărcate gratuit la oricare dintre Centrele de Emitere şi Reîncărcare Carduri STB SA.

duminică, 10 februarie 2019

Ai chef sa te cateri prin munti si prin vai?


Atunci citeste si aplica Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol.

Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internationale a Asociatiilor Alpine (U.I.A.A.), care a avut loc la Paris in 1937 si este folosit de turistii din intreaga lume.

Semnalele emise in caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.
1. semnalele luminoase: Noaptea se lanseaza cu ajutorul unei lanterne, a unui felinar, a unui foc de tabara, primus, etc, iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
2. semnale vizuale: In afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de imbracaminte.
3. semnale acustice: Strigate, fluieraturi, lovirea unor obiecte metalice (piolet, bete de cort, ceaun, linguri, farfurii de tabla, etc).
Se lanseaza cate 6 semnale, din 10 in 10 secunde, timp de un minut; intre grupurile de 67 semnale se face o pauza de un minut. Pentru raspuns se utilizeaza 3 semnale pe minut, urmand un minut de pauza.

In cazul in care turistul aflat in stare de pericol se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, da alarma ridicand fanionul rosu, aflat obligatoriu in dotarea adapostului.Toate cabanele trebuie sa aiba in dotare trusa medicala si sa constituie, in caz de accident, puncte de anuntare pentru interventii salvamont.

Recomandari:
- traseele trebuie alese in functie de experienta si pregatirea voastra; documentati-va asupra traseului pe care urmeaza sa-l parcurgeti;

- discutati cu cabanierii, padurarii, ciobanii despre starea traseului (despre poteci, podete, marcaje, poteci si puncte de salvamont);

- nu plecati in drumetie daca sunteti obosit sau daca va aflati in convalescenta;

- incercati sa aveti un pas regulat, deoarece mersul grabit si inconstant duce la epuizarea resurselor de energie intr-un timp foarte scurt;

- nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul excursiei, caci slabesc organismul, iarna favorizand inghetul; de preferinta, nu fumati in timpul excursiei;

- informati-va asupra prognozei meteo pentru cel putin 24 de ore si evitati drumetiile pe vreme nefavorabila;

- in caz de furtuna sau ploaie cu descarcari electice, parasiti culmea si nu va adapostiti langa copaci izolati, inalti sau langa stanci, care ar putea atrage traznetele;

- in caz de ceata, ploaie puternica sau viscol, cautati urgent un adapost;

- evitati strigatele si zgomotele puternice in zonele unde se pot produce avalanse;

- folositi incaltaminte si imbracaminte adecvate anotimpului si traseului pe care il veti parcurge;

- nu incarcati rucsacul peste limite rezonabile;

- luati de preferinta o harta si o busola si, neaparat, trusa medicala;

- nu faceti focul in padure; nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse;

- la plecarea dintr-un popas lasati curat in urma voastra.

Exercitii de dictie simpatice

In engleza
Incepatori:
Three witches watch three Swatch watches.
Which witch watch which Swatch watch?

Mediu:
Three switched witches watch three Swatch watch switches.
Which switched witch watch which Swatch watch switch?

Profesionisti:
Three swiss witches, which wished to be switched swiss witches, wish to
watch three swiss Swatch watch switches.
Which swiss witch which wishes to be a switched swiss witch, wishes to watch
which swiss Swatch watch switch?




"If a shipshape shipshop stocks six shishape shop-soiled ships, how many shipshape shop-soiled ships would six shipshape ship shops stock?"

"A noise annoys an oyster, but a noisy noise annoys an oyster more"

"Peter Piper picked a peck of pickled peppers, a peck of pickled peppers Peter Piper picked. If Peter Piper picked a peck of pickled peppers, where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?"

"Betty bought some butter, 'but' she said, 'this butter's bitter' and a bit of better butter would make a better butter. So she bought a bit of butter better than the bitter butter and it made her butter better, so it was that Betty bought a bit of better butter"

"Three tree toads tied together tried to trot to town"

"Amidst the mists and coldest frosts, with barest wrists and stoutest boasts, he thrusts his fists against the posts and still insists he sees the ghosts"

"Two witches had two watches. Which watch did which witch watch?"

"A tutor who tooted a flute tried to teach two teachers to toot. Said the two to the tutor 'is it harder to toot or tutor two tutors to toot?'"

"Sheila uttered a sharp shrill shriek and shrunked from the shrivelled form that slumbered in the shadows"

"I slit the sheets. The sheets I slit are on the slitted sheets I slit."

Germanos.ro


Romanesti

Capra neagra-n piatra calca, Cum o calca-n patru crapa!Crape capu caprii-n patru, Cum a crapat piatra-n patru!Capra neagra calca-n clinci, Crape capu caprii-n cinciCum a calcat capra-n clinci.Capra paste langa casa, Capu caprii crape-n sase!Capra noastra n-are lapte, Crapa-i-ar coarnele-n sapte!Capra-n piatra a calcat Piatra-n patru a crapat,Povestea s-a terminat!



Un vultur sta pe-un pisc c-un pix in plisc

Un cocostarc s-a dus la descocostarcarie, unde se descocostarcareau si alticocostarci nedescocostarcariti, ca sa se descocostarcareasca de cocostarcarialui.

Un sas cu glas de bas cam gras si ras pe nas sta la taifas de-un ceas la parastasdespre un extras din pancreas

Un bal fara egal cu final fatal la un halal carnaval estival cu scandal epocal dintr-un opal oval, pal, real si natural, fara rival, egal si actual.

Un codobaturoi a putut sa codobatureasca pe o codobaturita dar o codobaturitanu a putut sa codobatureasca pe un codobaturoi.

Cosasul Sasa cand coseste, cat sase sasi sasul coseste. Si-s sus si-n jos de casa sa, coseste sasul si-n sosea. Si sase case Sasa-si stie. - Ce sansa!. Sasa-si spuse siesi.


Alte exercitii de dictie aici.

Venituri neimpozabile 2019 ..

respectiv care sunt veniturile pentru care nu se datorează impozit.

În primul rând, sunt exceptate de la plata impozitului pe venit venituri care au un caracter social (de multe ori, cu scopul de a compensa anumite limitări). Astfel, sunt incluse aici:
· ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat,
bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile,
precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane (aici intră, printre altele, alocația de stat pentru copii sau ajutorul pentru încălzirea locuinței);
· indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate, potrivit legii, persoanelor fizice, altele decât cele care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor;
· indemnizațiile pentru: risc maternal, maternitate, creșterea copilului și îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
· pensiile pentru invalizii de război, orfanii, văduvele/văduvii de război, pensiile acordate în cazurile de invaliditate sau de deces pentru personalul participant, potrivit legii, la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, pensiile acordate în cazurile de invaliditate sau de deces, survenite în timpul sau din cauza serviciului, personalului încadrat în instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, sumele fixe pentru îngrijirea pensionarilor care au fost încadrați în gradul I de invaliditate, precum și pensiile, altele decât pensiile plătite din fonduri constituite prin contribuții obligatorii la un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat;
- sumele reprezentând diferența de dobândă subvenționată pentru creditele primite în conformitate cu legislația în vigoare;
· subvențiile primite pentru achiziționarea de bunuri, dacă subvențiile sunt acordate în conformitate cu legislația în vigoare (deși, în acest caz, motivele ar putea fi și altele decât cele sociale - de exemplu, ar putea fi vorba de o subvenționare care să aibă rolul de a încuraja consumul de bunuri eficiente energetic);
- veniturile reprezentând avantaje în bani și/sau în natură, stabilite potrivit legii, primite de persoanele cu handicap, veteranii de război, invalizii, orfanii și văduvele de război, accidentații de război în afara serviciului ordonat, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, persoanele care au efectuat stagiul militar în detașamentele de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 și soțiile celor decedați, urmașii eroilor-martiri, răniții și luptătorii pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, precum și persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

De asemenea, sunt exceptate de la plata impozitului pe venit venituri obținute cu titlu de despăgubire sau alte venituri asemănătoare. Practic, acestea au rolul de a înlocui o pierdere, ceea ce ar lăsa persoana despăgubită în dezavantaj, dacă ar datora impozit pe venit pentru acestea. Aici sunt incluse:
· sumele încasate din asigurări de orice fel reprezentând despăgubiri, sume asigurate, precum și orice alte drepturi, cu excepția câștigurilor primite de la societățile de asigurări ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părți, cu ocazia tragerilor de amortizare;
· despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusivdespăgubirile reprezentând daunele morale;
· sumele primite ca urmare a exproprierii pentru cauză de utilitate publică, conform legii;
· sumele primite drept despăgubiri pentru pagube suportate ca urmare a calamităților naturale, precum și pentru cazurile de invaliditate sau deces, conform legii.

teamdeals.ro

Alte venituri exceptate de la plata impzitului pe venit sunt cele care au scop de stimulare a unor performanțe (sportive, academice etc.), inclusiv burse și sponsorizări:
· sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizare sau mecenat, conform legii;
· bursele primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare în cadru instituționalizat;
· bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale;
· premiile obținute de sportivii medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice. Nu sunt venituri impozabilepremiile, primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți în legislația în materie, în vederea realizării obiectivelor de înaltă performanță: clasarea pe locurile 1-6 la campionatele europene, campionatele mondiale și jocurile olimpice/paralimpice, precum și calificarea și participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene, prima grupă valorică, precum și la jocurile olimpice/paralimpice, în cazul jocurilor sportive. De asemenea, nu sunt venituri impozabile primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți de legislația în materie, în vederea pregătirii și participării la competițiile internaționale oficiale ale loturilor reprezentative ale României. Au același regim fiscal primele acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți în legislația în materie, din sumele încasate de cluburi ca urmare a calificării și participării la competiții intercluburi oficiale europene sau mondiale;
· premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport și altele asemenea, obținute de elevi și studenți în cadrul competițiilor interne și internaționale, inclusiv elevi și studenți nerezidenți în cadrul competițiilor desfășurate în România.

O altă formă de venituri neimpozabile se referă la cele obținute în urma unor activități care au efecte benefice asupra mediului. Astfel de venituri sunt:
· veniturile realizate din valorificarea, prin centrele de colectare, a bunurilor mobile sub forma deșeurilor care fac obiectul programelor naționale finanțate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice;
· veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal.

Există anumite venituri obținute de membrii corpurilor diplomatice/consulare (atât române, cât și străine), precum și cele obținute de membrii organizațiilor internaționale, care sunt exceptate de la plata impozitului pe venit:
· veniturile primite de membrii misiunilor diplomatice și ai posturilor consulare pentru activitățile desfășurate în România în calitatea lor oficială, în condiții de reciprocitate, în virtutea regulilor generale ale dreptului internațional sau a prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte;
· veniturile nete în valută primite de membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale ale României amplasate în străinătate, precum și veniturile în valută primite de personalul încadrat în instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, trimis în misiune permanentă în străinătate, în conformitate cu legislația în vigoare;
· veniturile primite de oficialii organismelor și organizațiilor internaționale din activitățile desfășurate în România în calitatea lor oficială, cu condiția ca poziția acestora de oficial să fie confirmată de Ministerul Afacerilor Externe.

În același timp, anumite venituri obținute de cetățenii străini sunt exceptate de la plata impozitului pe venit:
· veniturile primite de cetățeni străini pentru activitatea de consultanță desfășurată în România, în conformitate cu acordurile de finanțare nerambursabilă încheiate de România cu alte state, cu organisme internaționale și organizații neguvernamentale;
· veniturile primite de cetățeni străini pentru activități desfășurate în România, în calitate de corespondenți de presă, cu condiția reciprocității acordate cetățenilor români pentru venituri din astfel de activități și cu condiția ca poziția acestor persoane să fie confirmată de Ministerul Afacerilor Externe.

Alte venituri care sunt exceptate de la obligația de plată a impozitului pe venit:
· recompense acordate conform legii din fonduri publice;
· veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile din patrimoniul personal, altele decât câștigurile din transferul titlurilor de valoare și/sau aurului financiar prevăzute la cap. V (din Codul fiscal) - Venituri din investiții, precum și altele decât cele definite la cap. IX (din Codul fiscal) - Venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
· drepturile în bani și în natură primite de: (i) militarii în termen, soldații și gradații profesioniști care urmează modulul instruirii individuale, elevii, studenții și cursanții instituțiilor de învățământ din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională și de: (ii) personalul militar, militarii în termen, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, rezerviștii, pe timpul concentrării sau mobilizării;
· sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație;
· prima de stat acordată pentru economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului;
· alte venituri care nu sunt impozabile, astfel cum sunt precizate la fiecare categorie de venit.

Sursa: AvocatNet

miercuri, 6 februarie 2019

Google Assistant, traduce in romana.

Astazi au anuntat faptul ca putem folosi Google Assistant pentru a traduce conversatii in timp real.

Si romana este inserata in lista de limbi suportate:
  • Czech
  • Danish
  • Dutch
  • English
  • Finnish
  • French
  • German
  • Greek
  • Hindi
  • Hungarian
  • Indonesian
  • Italian
  • Japanese
  • Korean
  • Mandarin
  • Polish
  • Portuguese
  • Romanian
  • Russian
  • Slovak
  • Spanish
  • Swedish
  • Thai
  • Turkish
  • Ukrainian
  • Vietnamese
In afara de binecunoscutul "OK Google" pentru a incepe conversatia, rostiti:
"Be my Italian interpreter"
"Help me speak Spanish"
"Interpret from Polish to Dutch"
"Chinese interpreter"
"Turn on interpreter mode"

Daca nu ati identificat limba respectiva, atunci alegeti limba dorita.

Pentru a opri utilizarea modului de interpretare, spuneti "Stop" sau "Quit" ori "Exit".

Mai multe detalii de la sursa:

PS totusi, momentan nu functioneaza acest modul de traducere romano-chinez:

vineri, 1 februarie 2019

Vrei sa renunti definitiv la ochelari si sa ai ochi de vultur?

99% dintre noi se nasc cu vederea perfecta. Pe masura ce inaintezi in varsta, ochii tai vor slabi in acuitate. Cel mai usor lucru este sa te duci la oftalmolog si sa pleci cu o pereche de ochelari la purtator. Fericit oftalmologu’, mai putin fericit tu. Mai tarziu, te prezinti pentru o alta pereche de ochelari. Si tot asa.

Ma intreb de ce nu vrei sa folosesti banii alocati acelor ochelari pentru a merge in excursii sa te bucuri de privelistea naturii. Toate acestea dupa cea mai buna investitie in cartea lui Leo Angart, Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor, eficient si cu rezultate rapide.

In aprilie 2008 am participat la "Vision Training" sustinut de Leo Angart. Ma bucur extrem de mult pentru ca am fost la acest seminar. Eu nu port ochelari. Am ochi de vultur. M-am dus acolo in locul parintilor. Au trebuit sa plece undeva.

Workshopul a tinut doua zile. Intr-un weekend. De la 9:00 la 17:00. Doar 120 EUR au fost necesari pentru a investi in acest curs. Totul pentru a vedea clar. Si totul pentru restul vietii.


Leo Angart, autorul cartii, a purtat ochelari 26 de ani avand o miopie de 5,5 dioptrii.

Metoda este o combinatie foarte bine gandita de lucru cu musculatura ochilor, cu energia consumata de ochi pentru a vedea clar, cu convingerile limitative despre ce se poate si ce nu, si bineinteles cunostinte aprofundate de anatomia ochiului.

Tot ce ai de facut sunt exercitii simple de 5 ori pe zi cate 2 minute, timp de 3-4 saptamani. Imbunatatiri semnificative vei obtine inca de la inceputul exersarii.

Odata ce ai inceput sa porti ochelari, incetezi sa iti mai antrenezi muschii ochilor, ceea ce te face sa ai nevoie de dioptrii din ce in ce mai mari. Mai mult, convingerile tale cu privire la capacitatea ta de a vedea natural se intaresc negativ, si ajungi sa fii convins ca deteriorarea vederii este ireversibila.

Un studiu facut de un psihiatru din Chicago, demonstreaza ca vederea ne este afectata de convingerile pe care le avem. Acest psihiatru a luat pacienti cu personalitate multipla si i-a testat cu optometru. In timp ce erau hipnotizati, pacientii erau capabili sa treaca de la o personalitate la alta, iar optometrul masura vederea fiecarei personalitati apartinand aceluiasi pacient.

A fost stupefiat sa constate ca acuitatea vederii se modifica odata cu modificarea personalitatii pacientului. Oamenii cu personalitati multiple manifesta de asemenea si alte schimbari dramatice, cum ar fi sa aiba nevoie de insulina intr-una dintre personalitati dar nu si in alta, depinzand daca personalitatea respectiva este diabetica sau nu.

Toate acestea conduc la concluzia ca problemele de vedere nu sunt fizice. Sunt o problema de software, totul se intampla in minte. De asemenea persoanele cu personalitate multipla manifesta schimbarile foarte dramatic si rapid, iar acest studiu spulbera convingerea cum ca vederea s-ar deteriora odata cu varsta.

Pornind de la aceste studii si combinand tehnici de NLP cu vindecare pranica si exercitii fizice, Leo sustine zeci de seminarii in intreaga lume ajutand zeci de mii de persoane sa isi recapete vederea. Si pentru ca multi nu pot ajunge la seminarii, a tiparit cartea Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor, eficient si cu rezultate rapide.

Asadar ..
Totul depinde de fiecare persoana in parte cat de motivata este sa aplice aceste exercitii simple.
Trebuie doar sa aiba incredere in ea si sa-si faca timp pentru a exersa.
Faptul ca antrenarea vederii este potrivita la orice varsta.
Faptul ca trebuie efectuata consecvent (cel putin pana la remedierea afectiunii respective).
Si ca trebuie inceputa cat mai repede.

Imagineaza-ti ca in 30 de zile dupa aplicarea metodelor mentionate in carte, poti citi o carte sau subtitrarea unui film, fara ochelari, fara sa te doara ochii si cel mai important lucru, fara efort.

Fa-ti un cadou si scapa de ochelari, de durerile de cap si de ochi si recastiga-ti vederea clara pentru tot restul vietii.

Detoxifiere naturala cu pastura de albine

O cură completă cu păstură ajută organismul să elimine toxinele, contribuind totodată la regenerarea ficatului, stimularea digestiei şi refacerea florei intestinale. Păstura este recomandată şi persoanelor care suferă de anemie, imunitate scăzută sau probleme ale circulaţiei sanguine.

Ce este păstura?
Păstura, denumită popular “pâinea albinelor” este polenul recoltat de albine şi fermentat în condițiile naturale ale stupului.

Polenul adus în stup este amestecat cu miere şi enzime din saliva albinelor şi introdus în celula fagurelui. Aici, sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de transformări biochimice și modificări structurale, devenind, după 3 luni de fermentare, păstură.

Apicultorii colectează extrem de puţină păstură din fagure. Se pot extrage doar cantităţi foarte mici, astfel încât să nu afecteze alimentaţia albinelor. Recoltarea este migăloasă şi se face doar atunci când fermentaţia este completă.

Păstura are o culoare maroniu-gălbuie sau ruginie, în funcţie de floarea din care s-a recoltat polenul, şi un gust dulce-acrişor și este un adevărat superaliment care asigură organismului uman majoritatea nutrienţilor de care are nevoie.

Beneficiile unei cure cu păstură
Păstura este un bio-stimulator natural bogat în fitohormoni, polifenoli cu efect antioxidant, elemente minerale şi substanţe active. Datorită complexului de vitamine, minerale, lacto-fermenți, aminoacizi şi enzime, păstura reprezintă o importantă sursă de energie, vitalitate şi bunăstare generală, iar conţinutul bogat de seleniu asigură o detoxifiere rapidă a organismului.

Păstura este recomandată în dieta de detoxifiere şi mai ales persoanelor cu afecţiuni digestive, de la constipaţie cronică, enterocolite sau colite de fermentaţie până la tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului.

DETOXIFIANT NATURAL AL ORGANISMULUI
Stimulează procesele biologice ale organismului
Ajută la eliminarea toxinelor din organism

HEPATOPROTECTOR
Protejează și regenerează ficatul
Previne și ajută în tratarea bolilor hepatice

ANTIANEMIC, ANTIOXIDANT, IMUNIZANT
Sursă importantă de vitamine, minerale şi aminoacizi esenţiali
Crește imunitatea, nivelul de energie și susține sănătatea tuturor celulelor corpului

PROTECTOR AL APARATULUI DIGESTIV
Stimulează buna funcționare a întregului aparat digestiv
Reface flora intestinală

Păstura poate fi integrată foarte uşor în alimentaţia zilnică, deoarece are un gust foarte plăcut, dulce-acrişor. Pentru cei care preferă un gust mai dulce, există și varianta dizolvării păsturii în miere crudă – în acest fel, acțiunea păsturii va fi potențată de proprietățile mierii.

Datorită procesului de fermentare prin care trece, păstura poate fi consumată chiar şi de persoanele cu sensibilitate la polen. Din acelaşi motiv, poate fi păstrată la temperatura camerei fără ca proprietăţile acesteia să se altereze.

Cum se administrează?
Păstura se administrează la 30-45 minute înainte/după masă, iar pentru o mai bună absorbție, se păstrează sub limbă cât mai mult timp, înainte de a fi înghițită.

Absorbția este mai bună dacă produsele apicole se administrează pe stomacul gol, dar fiind foarte concentrate pot cauza indigestii sau disconfort gastric.

La începutul curei sunt indicate doze mai mici, iar treptat se va crește până la 1-2 lingurițe.

Pentru beneficii maxime, se recomandă minimum două cure pe an, a câte 6 săptămâni. O cură extinsă pe tot parcursul anului aduce efecte benefice de lungă durată.

Păstura de 500g asigură cantitatea necesară pentru o cură eficientă de 5 luni, iar păstura în miere de 200g este suficientă pentru o lună.

Doza zilnică recomandată COPII: 1 linguriță (3g)/zi, ADULȚI: 1 lingură (5-10g)/zi

Consumul de păstură este foarte indicat copiilor, pentru suplimentarea aportului de proteine şi vitamine. În unele situaţii, doza recomandată poate fi mărită în funcţie de indicaţiile medicului apifitoterapeut. De asemenea, păstura este recomandată copiilor în caz de anemie.

Mod de păstrare
Păstura se păstrează bine închisă, la temperatura camerei (15-20 °C), ferită de umezeală și căldură.
Păstrată la loc uscat şi răcoros, păstura îşi menține valoarea terapeutică vreme foarte îndelungată.

Conținutul pachetului
Pachetul Păstură 500g + Păstură în miere 200g asigură cantitatea necesară pentru o cură de 6 luni.
PĂSTURĂ 500g: păstură 100%
PĂSTURĂ ÎN MIERE 200g: păstură 30%, miere crudă polifloră 70%

Deşi are o compoziţie asemănătoare polenului, păstura are proprietăți chiar mai valoroase, datorită conţinutului ridicat de zaharuri simple, vitamine A, B, C, E şi K, acid lactic, enzime şi minerale (sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu), aminoacizi esențiali.

Ghid complet pentru activitatea PFA / PFI în 2019

Gestionarea unui PFA sau PFI din punct de vedere contabil, se modifica radical incepand cu 2019.

Incepand cu 2019, ANAF nu va mai emite decizii de impunere pentru impozitele si contributiile datorate de PFA-uri sau PFI-uri (profesii liberale: doctori, avocati, contabili, psihologi, notari etc).

Persoanele fizice isi vor calcula sumele pentru impozitele si contributiile datorate.

Este un singur termen de plata 15 martie, dispar cele 4 termene trimestriale.

Acest lucru va determina persoana fizica sa-si gestioneze mai eficient banii.

2019 este primul an in care toate declaratiile contabile aferente PFA-urilor / PFI-urilor se vor depune doar online.

Persoanele fizice trebuie sa obtina de la ANAF user si parola.

La sfarsitul anului 2018 s-au modificat IBAN-urile in care se platesc impozitul pe venit, CAS si CASS.

interlink.ro

In acest articol prezint toate aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont un PFA / PFI in 2019:
  • cum se transmite declaratia unica
  • cum se completeaza declaratia unica
  • cum se calculeaza impozitul pe venit pentru PFA
  • ce PFA-uri trebuie sa plateasca contributia la pensie CAS
  • ce PFA-uri trebuie sa plateasca contributia la sanatate CASS
  • cand se platesc impozitele si contributiile sociale
  • care sunt conturile in care se platesc impozitele si contributiile sociale
1. Cine trebuie sa depuna declaratia unica pana la data de 15 martie 2019
Persoanele fizice care obtin venituri ca PFA-uri / PFI-uri trebuie sa depuna declaratia unica pana la data de 15 martie 2019.

Declaratia unica depusa pana la data de 15 martie are rolul de a regulariza impozitele si contributiile datorate pentru 2018 si de a le estima pe cele din 2019.

Se vor declara veniturile obtinute si cheltuielile deductibile aferente lui 2018, cat si estimarea veniturilor si cheltuielilor deductibile pentru 2019.

Daca o persoana obtine venituri din mai multe surse: PFA, dividende, chirii, vanzarea de actiuni , completeaza o singura declaratie unica dar se trec informatiile pentru fiecare venit prin adaugarea categoriilor de venit.

2. Cum se transmite la ANAF Declaratia unica
Ultima versiune a declaratiei unice se poate descarca de pe site ANAF ( soft A)
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Incepand cu veniturile afarente anului 2019 declaratia unica se poate depune doar online prin depunerea pe site-ul ANAF in sectiunea „ Spatiu privat virtual” ( trebuie sa aveti User Name si parola) sau pe site e-guvernare.ro daca aveti certificat digital.

Daca nu aveti un cont creat pentru „Spatiu privat virtual”, gasiti User Name si Parola in deciziile de impunere trimise de ANAF in 2018 pentru veniturile obtinute in 2017.

Daca nu ati primit aceste decizii de la ANAF trebuie sa va deplasati la sediul ANAF din localitatea de domiciliu pentru a primi User Name si Parola.

3. Inregistrarea in „Spatiu privat virtual” se face gratuit.
Dupa ce introduceti toate datele in declaratia unica, trebuie sa apasati butonul „ Valideaza formularul”.

Puteti sa transmiteti electronic declaratia dupa ce apare mesajul „ Formular validat”

Dupa ce transmiteti declaratia in format electronic prin intermediul site-ului ANAF, veti primi un index prin care se confirma ca declaratia a fost depusa.

Dupa primirea indexului trebuie sa intrati in sectiune „ Mesaje „ din contul dvs si sa printati recipisa in care se mentioneaza daca declaratia a fost validata.

Daca declaratia nu a fost validata, trebuie sa redepuneti declaratia.

4. Cum stabilesc PFA-urile valoarea impozitului pe venit
Impozitul pe venit pentru PFA-urile impozitate la venitul realizat se calculeaza aplicand 10% la venitul net.

Venitul net se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile.

Veniturilor incasate de PFA-uri reprezinta venitul brut.

Cheltuielile deductibile reprezinta cheltuielile facute in scopul realizarii veniturilor si care sunt justificate prin documente.

PFA-urile impozitate la norma de venit vor plati un impozit de 10% aplicat la norma de venit.

5. Ce PFA-uri trebuie sa plateasca contributia la pensie CAS
Persoanele fizice care au obtin venituri in 2018 din activitati de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete sunt mai mari decat suma de 22.800 lei, trebuie sa plateasca CAS.

Venitul net aferent activitatilor de PFA se obtine scazand din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile.

PFA-ul are posibilitatea sa aleaga baza lunara pentru plata CAS, dar nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie. ( salariul minim brut in anul 2018 a fost de 1.900 lei)

Valoarea CAS se calculeaza aplicand procentul de 25% asupra bazei aleasa de persoana fizica.

Valoarea anuala minima de plata CAS pentru veniturile din 2018 este de 5.700 lei. ( 12 X 1.900 X 25%), daca PFA-ul a fost activ tot anul 2018.
Daca PFA-ul nu a fost activ tot anul 2018, CAS se calculeaza doar pentru lunile in care a fost activ.
Persoanele fizice care obtin venituri in 2019 din activitati de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete sunt mai mari decat suma de 24.960 lei, trebuie sa plateasca CAS.

Valoarea anuala minima de plata CAS pentru veniturile din 2019 este de 6.240 lei. ( 12 X 2.080 X 25%) daca PFA-ul va activa tot anul 2019.

Continuarea articolului pe Ziarul Financiar.

Mai multe detalii si exemple practice gasiti in aplicatia CFO App www.cfoapp.ro

Niciun exercitiu nu arde multe calorii.

Ai mâncat jumătate de biscuit Oreo? Nicio problemă. Dacă ești bărbat şi ai 100 de kilograme, trebuie doar să urci 27 de etaje pentru a le arde.

Fir-ar să fie, nu? E suficient ca să-l facă să plângă chiar şi pe un tăietor de lemne.

Te simţi derutat și furios? Aşa ar şi trebui să fii.

Ca de obicei, concentrarea are loc asupra celei mai puțin importante piese a puzzle-ului.

Dar de ce insistă oamenii de știință asupra caloriei? Simplu.

Este ieftin de estimat și reprezintă o variabilă populară pentru publicarea în reviste.

Aceasta, dragi prieteni, este denumită știință „de parcare”, numită astfel după o glumă pe seama unui sărman bețiv care își pierde cheile într-o noapte prin oraș.
Prietenii săi îl găsesc în patru labe, căutându-și cheile sub un felinar, chiar dacă știa că le pierduse în altă parte. „De ce îți cauți cheile sub felinar?” întreabă ei. El răspunde plin de încredere: „Pentru că e mai multă lumină aici. Văd mai bine”.

Pentru cercetătorul care caută un post permanent, bani din subvenții sau contracte profitabile de consultanţă corporatistă, se aplică maxima „publică orice ar fi”.

Dacă ai nevoie să incluzi 100 sau 1.000 de subiecți și îți poți permite să măsori doar câteva lucruri simple, trebuie să faci în așa fel încât respectivele măsurători să pară incredibil de importante.

Din păcate, nu se poate să-ţi petreci viaţa, din punct de vedere mental, în patru labe şi nici să-ți toceşti dosul pe o bicicletă de interior.

În loc să ne concentrăm pe eliminarea de calorii dependentă de exercițiile fizice, vom analiza două căi neexploatate: căldura și hormonii.

Așa că relaxează-te.

O să poți mânca cât de mult vrei, și chiar mai mult.

Noile țevi de eșapament vor rezolva problema.

Timothy Ferriss, autorul cartii "4 ore - corpul"
floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro