joi, 29 martie 2018

UE oferă WiFi gratuit în mii de localități din România. Spune-i primarului tău să ceară finanțarea!

Prin intermediul inițiativei WiFi4EUComisia Europeana dorește să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice precum parcurile, piețele și clădirile publice, bibliotecile, muzeele și centrele de sănătate, peste tot în Europa.

Bugetul este de 120 de milioane EUR pentru perioada 2017-2019. Acesta va fi utilizat pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generație în principalele centre de interes public.

Ce înseamnă asta, în mod concret
Cuponul valoric Wifi4EU oferă fiecărei municipalități o sumă fixă, respectiv 15.000 de euro. Municipalitățile care primesc un cupon valoric vor selecta „centrele de interes public” în care urmează să fie instalate punctele de acces la internet. De asemenea, ele vor putea utiliza cuponul pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare. Cuponul poate fi utilizat pentru a achiziționa echipamente noi și pentru a actualiza echipamentele vechi sau pentru a le înlocui cu modelele cele mai noi sau cele mai bune disponibile pe piață.

Beneficiarii vor fi selectați pe baza principiului „primul venit, primul servit”, garantându-se în același timp că toate statele membre pot beneficia de un număr minim de cupoane (în cadrul primei cereri de proiecte se vor acorda cel puțin 15 cupoane pe țară).

Cuponul valoric WiFi4EU va acoperi echipamentul și costurile de instalare. Beneficiarii se angajează să plătească pentru conectivitate (abonamentul la internet) și pentru întreținerea echipamentului, astfel încât să ofere conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate pe o perioadă de cel puțin 3 ani.

Etapele procedurii:
2. Depunerea cererilor: la mijlocul lunii mai 2018, vor putea fi depuse primele cereri de finanțare, localitațile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 EUR fiecare). 
3. Atribuirea: Comisia va anunța cele 1.000 de localitați care vor primi finanțare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare țară participantă va primi cel puțin 15 bonuri valorice. În următorii doi ani, vor mai exista înca patru oportunitați de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. 

Următoarea cerere de proiecte va fi lansată la 15/05/2018, ora 13:00 (ora Europei Centrale).

Localitățile eligibile din România pot fi consultate:

Niciun comentariu: