viataverdeviu.ro

luni, 28 aprilie 2014

Definitia metabolismului by Eduard Vigu

Prin metabolism se înțelege totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în țesuturile organismului viu. Metabolismul este un proces complex, ce implică schimburi de materii și energii, și care include două procese (simultane) opuse:
  • catabolism / dezasimilație - totalitatea proceselor chimice de degradare a substanțelor din organism; se produce în special ruperea legăturilor dintre atomii de carbon, din moleculele diferitelor substanțe; acest tip de reacții este însoțit de eliberare de energie (reacție exergonice).
  • anabolism / asimilație - procesele chimice de biosinteză a substanțelor ce intră în alcătuirea materiei vii. Reacțiile anabolice se caracterizează prin consum de energie și se numesc reacții endergonice.
După rolul jucat în biologia organismelor, metabolismul este clasificat în:
  • Metabolism primar sau fundamental, care este implicat direct, esențial în menținerea vieții organismelor și plantelor.
  • Metabolism secundar sau lăturalnic, care este implicat în producerea de substanțe "neesențiale" vieții (de ex., pigmenți, alcaloizi, antibiotici agenți etc.).
Metabolismul energetic - este constituit din totalitatea proceselor privind generarea si utilizarea energiei necesare diferitelor activitati ale organismului, schimburile energetice dintre organism si mediu la baza carora stau transformarile chimice prin care energia potentiala nespecifica prezenta in alimente este transformata in energie specifica (mecanica, electrica, chimica, calorica).

Metabolismul bazal reprezintă cantitatea minimă de energie consumată (kcal/kJ) de corpul uman pentru a ne ţine în viaţă, când se află în stare de repaos complet, cu o activitate psihică normală, într-un mediu cu temperatură neutră şi cu inactivitate a sistemului digestiv.

Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) necesarul caloric (energetic) optim este acel aport energetic alimentar care asigura o balanta energetica ideala, necesara mentinerii greutatii si compozitiei corporale normale, pastrarii pe termen lung a starii de sanatate, desfasurarii de activitati fizice si intelectuale precum si parcurgerea unor perioade fiziologice (crestere, sarcina, lactatie).

Pentru realizarea acestui deziderat este recomandabil ca energia de aport, furnizata de alimentele ingerate, sa fie egala cu cea consumata pentru: asigurarea metabolismului bazal ; activitatea fizica, psihica si voluntara ; actiunea dinamica specifica a alimentelor ; termogeneza.

Sursa: Eduard Vigu

Niciun comentariu:

farmec.ro
floria.ro
libris.ro