Oare folosirea anumitor termeni implica si cunoasterea lor?
Eu cred cu certitudine ca e important sa vorbim mai bine mai putin si mai simplu decat sa incercam sa facem apel la o categorie de cuvinte “la moda“! Nu e nimic mai jenant decat sa folosesti un cuvant pe care nu il cunosti indeajuns in contexte eronate, astfel imaginea ta va avea de suferit.
In categoria cliseelor a intrat din pacate si un cuvant important si complex cum este LEADERSHIP-ul…
Termenul de LEADERSHIP reprezinta mult mai mult decat exprima utilizat fiind in situatii uzuale, in discutii zilnice si obositoare, el exprima intreaga influenta pe care o poate exercita o anumita persoana asupra unei alte persoane sau asupra unui grup de persoane astfel incat sa asigure o indeplinire a obiectivelor intr-un cadru organizational. Trebuie tinut minte faptul ca daca esti investit oficial manager al unui departament sau al unei organizatii nu este neaparat un “must” sa fii si liderul departamentului sau organizatiei, dupa caz.
Multi sunt cei care detin functii de conducere, dar din pacate nu sunt in stare sa influenteze subordonatii. Putem spune, in acest sens ca liderul formal (oficial investit) este diferit de liderul adevarat (conducator informal), care se bucura de simpatie si apreciere profesionala cu toate ca nu este investit oficial cu autoritate.
Asadar cand spunem management nu spunem neaparat si leadership. Acesta din urma este un termen mult mai pretentios desi deosebirea dintre termeni poate fi considerata de natura conventionala. Un bun manager se ocupa de planuri, de elaborare de planificari si bugete, de organizare, de rezolvarea problemelor inerente din mediul business. Liderii au viziune si carisma, ei stabilesc directia de dezvoltare pe un termen mediu si lung, elaboreaza strategii si mobilizeaza angajati prin castigarea increderii lor si prin acordarea de respect si atentie, lucruri care ii vor motiva si inspira pe angajati in vederea atingerii cu succes a obiectivelor organizationale. Un lider satisface asteptari si ofera incredere, celor din jur, el stie cum sa scoata din emotii simple creatii marete si inaltatoare pentru companie.
Liderii au trasaturi legate de personalitate si caracter: ei sunt foarte energici in general, dornici de-a influenta pe altii asupra unor subiecte, in acelasi timp fiind inteligenti si deosebit de echilibrati si atenti pentru a nu abuza de calitatea pe care o detin. De obicei cand sunt cautati lideri pentru anumite pozitii, acestia trebuie sa indeplineasca un set de trasaturi specifice activitatii desfasurate de echipa pe care o va conduce.
Un leader eficient:
- este expert in domeniul in care activeaza
- comunica cu echipa sa
- planifica activitatile cu mare atentie si cu responsabilitate
- indruma si instruieste cu mare rabdare
- da importanta calitatii si lucrului bine facut
- creeaza un climat propice lucrului cu echipa
- isi formeaza o echipa cu care sa poata lucra eficient
- deleaga sarcini de rutina - el face lucruri de o importanta mai mare
- da energie echipei sale
- aplaneaza conflictele si incearca sa vada partea buna a lor
- acorda sprijin si incredere membrilor echipei sale
Ar fi de preferat ca managerul si liderul sa fie una si aceeasi persoana, daca insa nu este asa se recomanda o colaborare fructuoasa intre cei doi, astfel incat sa se asigure o buna dezvoltare a angajatilor impreuna cu o crestere a impactului organizatiei in mediul business. Acum ca stim cum trebuie sa fim ca lideri nu ne mai ramane altceva decat sa crestem si sa imbunatatim calitatile oferite de natura. Mult succes atat in plan personal cat si in plan profesional!
Iulia VESA
Online Marketing Manager
Public Euroconsulting – Agentie de recrutare si consultanta in marketing.
Va invitam sa vizitati blogul nostru: http://blog.publiceuroconsulting.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu