Stagiul de cotizare conteaza foarte mult atunci cand o persoana urmeaza sa se pensioneze pentru limita de varsta, anticipat sau anticipat partial. Practic, de realizarea stagiului de cotizare impus de lege depinde obtinerea pensiei si cuantumul acesteia, insa stagiul este calculat diferit daca salariatul a avut intr-o anumita perioada contract individual de munca cu fractiune de norma?
Perioada in care o persoana lucreaza cu contract individual de munca reprezinta vechime in munca si, automat, stagiu de cotizare pentru pensie.
Pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de varsta, fiecare persoana trebuie sa indeplineasca stagiul minim de cotizare precizat de lege. Iar pentru a beneficia de pensie inainte de a atinge varsta standard de pensionare (pensia anticipata sau pensia anticipata partiala), fiecare persoana trebuie sa indeplineasca stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
Daca o persoana a fost angajata la un moment dat cu un contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare pentru pensie este calculat la fel ca in cazul unui contract individual de munca cu norma intreaga, dupa cum a precizat pentru AvocatNet.ro Raluca Dinica, Director Operational Smartree Romania.
“Indiferent de tipul de contract, cu norma intreaga sau partiala sau contract pe perioada determinata/nedeterminata, stagiul de cotizare la pensie este calculat in functie de perioada in care salariatul a avut incheiat un contract de munca”, a declarat Raluca Dinica.
Potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul de cotizare este reprezentat de perioada de timp pentru care au fost datorate contributii de asigurari sociale pentru pensie. De asemenea, stagiu de cotizare este si perioada de timp pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale pentru pensie.
“In acelasi timp, Codul muncii prevede ca ...
Citeste mai mult pe AvocatNet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu