viataverdeviu.ro

joi, 15 ianuarie 2015

Angajatorii vor putea distribui in curand salariatilor tichetele de masa electronice.

Tichetele de masa electronice sunt reglementate prin Legea nr. 291/2013, care a intrat in vigoare pe 13 februarie 2014. Documentul prevede ca angajatorii pot opta sa distribuie angajatilor fie tichete pe suport hartie, fie tichete in format electronic.

Desi actul normativ se afla in vigoare de noua luni, totusi angajatorii nu au putut sa imparta salariatilor tichete de masa in format electronic, pentru ca nu exista cadrul legal pentru aplicarea Legii nr. 291/2013.

In acest sens, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica in luna aprilie 2014 un proiect de hotarare pentru modificarea normelor de aplicare a legislatiei privind tichetele de masa, respectiv HG nr. 5/1999. Acest acest document insa nu a fost aprobat pana acum.

In acest context, Ministerul Finantelor a publicat in noiembrie 2014 pe pagina sa de internet un nou proiect de hotarare, care insa nu doar modifica HG nr. 5/1999, ci urmeaza sa o inlocuiasca integral, iar astazi Executivul a aprobat documentul.

"Guvernul a adoptat astazi Hotararea de modificare a Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, permitand astfel angajatorilor sa opteze pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, sub forma unui <>, un suport asemanator cardului bancar alimentat de emitenti. Hotararea de Guvern implementeaza prevederi ale Legii nr. 291/2013 de modificare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie", se mentioneaza in comunicatul instutiei, remis miercuri redactiei.

Angajatorii vor acorda mai multe tichete de masa salariatilor care lucreaza, in ture, peste 8 ore/zi
Proiectul de hotarare aprobat de Guvern stabileste ca salariatii urmeaza sa beneficieze, lunar, de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului.

Totusi, in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de opt ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care s-ar putea acorda tichete de masa se va determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului, la durata normala a timpului de munca de opt ore. Fractiile rezultate din calcul s-ar putea considera zi de prezenta la lucru, se mentioneaza in reglementarile aflate in dezbatere publica.

De asemenea, in cazul in care salariatul va utiliza intr-o luna, un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul urmeaza sa-i acorde acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare,diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite, se mentioneaza in documentul in forma lansata in dezbatere publica de MFP.

Prevederile propuse de MFP stabilesc ca tichetul de masa va fi valabil in anul calendaristic in care a fost emis, cu exceptia tichetului emis in perioada 1 noiembrie-31 decembrie, care ar putea fi utilizat pana la data de 31 decembrie a anului urmator.

Atentie! Angajatorii vor fi obligati sa instiinteze lunar salariatii privind data alimentarii si valoarea tichetelor de masa transferate pe suportul electronic.

Contractul incheiat intre angajatori si firmele care emit tichete va cuprinde noi clauze obligatorii
Conform proiectului de act normativ, lansat de MFP, angajatorii care vor opta pentru distribuirea de tichete de masa electronice vor trebui sa incheie un contract cu firmele emitente de astfel de tichete.

Prevederile propuse de MFP stabilesc ca acest contract va cuprinde noi clauze, pe langa cele prevazute de legislatia in vigoare (n.r. necesarul de tichete, costul emiterii tichetelor, magazinele in care pot fi folosite).

Mai exact, in respectivul contract urmeaza sa fie mentionat modul de administrare si utilizare a tichetelor de masa pe suport electronic, inclusiv modul in care angajatul poate sa consulte soldul disponibil la un moment dat pe suportul electronic, precum si procedura de inlocuire sau blocare a tichetelor de masa pe suport electronic in caz de furt sau pierdere si costurile inlocuirii.

De asemenea, in contract va fi stipulata obligatia angajatorilor de a colecta de la salariatii lor si de a transfera catre unitatile emitente toate datele personale si informatiile referitoare la salariati care sunt necesare pentru emiterea, utilizarea, procesarea si decontarea tranzactiilor cu tichete de masa.

In acelasi timp, va figura obligatia emitentilor de a pastra in conditii de siguranta datele primite de la angajatori si de a nu le utiliza in alte scopuri decat cel pentru care au fost primite.

Mai mult decat atat, printre noile clauze se numara si obligatia angajatorilor de a instrui salariatii sa nu vanda si sa foloseasca tichetele de masa doar cu scopul de a achizitiona produse alimentare/achita masa si doar din unitatile de alimentatie publica care afiseaza autocolantele speciale de identificare ale unitatii care a emis tichetele de masa.

Totodata, documentul citat prevede ca angajatorii urmeaza sa suporte costurile aferente emiterii tichetelor electronice si inlocuirii acestora, fiind interzisa transferarea costurilor catre salariati. Angajatorii care nu vor respecta acest lucru ar putea fi sanctionati. Mai exact,cheltuielile reprezentand tichetele de masa vor fi supuse regimului general privind impozitul pe profit, iar valoarea tichetelor de masa va fi cuprinsa in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori.

Important! Valoarea nominala a tichetelor de masa pe suport electronic nu va putea fi transferata de catre emitenti catre salariati, daca angajatorii nu au achitat emitentilor, la data stabilita pentru transfer, contravaloarea nominala totala a tichetelor de masa electronice achizitionate si costurile legate de emiterea lor, se arata in acelasi document.

Ce informatii vor contine facturile de livrare a tichetelor electronice?
Pe langa incheierea unui contract cu firmele emitente de tichete valorice, angajatorii vor mai trebui sa fie atenti la cateva aspecte. Astfel, ei vor mentiona in comenzile de achizitie de suporturi electronice pentru tichete de masa, transmise emitentilor, cel putin numele si codul numeric personal corespunzator fiecarui salariat beneficiar, se mentioneaza in proiectul de hotarare, propus de MFP.

La randul lor, firmele emitente de tichete electronice urmeaza ...

Citeste mai mult pe AvocatNet.

Niciun comentariu:

floria.ro

Etichete

(Re)Descoperim RO 5G abonare accesorii accidentare accounting aerobic affairs Afiliat ajutor de bucatar amenda animal anticelulitic antiinflamator antrenor antreprenor anvelope aparat apicol Apple Pay aranjament argan asigurare audiobook auto autodezvoltare automatizare bebe bestseller bijuterii bila bilet bio Bloggeri: Intrebari si Raspunsuri BMW booking brad bratara BT Pay buchete. Craciunite Bucuresti burnout bursa business cadastru cadouri calatorie call calmant camera campanie canapele cancer card carduri carte carte identittate cash cazier judiciar ceai cel mai - cea mai - cei mai - cele mai celulita cilindru de spuma clienti clipuri coach coafura colectie color coltar comunicare concediu concurs contabil contactless coplata coronite Craciun creativ creative credit creier crud culturale cumparaturi curatare curs d'ale gurii dacia de testat diabet dictionar dieta din ciclul "Atzatza spiritele" Din ciclul D'ale vietii dispozitiv diuretic diurna donatie drept. Drogurile drumetie economie electric EMS engleza esarfa esential excavator facebook fara reteta fashion ficat finante Fitbit Pay fizica flexibilitate floral flori foam roller fond formator fotbal fotolii gadget galaxy note Garmin Pay GDPR germana global gps gratuit grup gym hairstylist hemoragii hot news HR Huawei ID IHTIS ilegal Ilfov imagine imbracaminte imobiliare impozit impozite imprumut incaltaminte infoSTB insuficienta cardiaca internship intima inventions n gadgets jobs joc kit la baie laptisor de matca lenjerie Lenovo magazin online management manuka mar marketing masca matase de porumb mecenat medicamente Medicina Pentru Toti mediu menopauza menstruatii miere mobilier mobilitate model momente motion mouse multigroom multimedia music natural nerambursabil neuroplasticitate newsletter ocazie ochi odihna off-road ONG online Orange par parcare Parking pastura pat permis conducere persoana PFA PFI philips piele pietre la rinichi pilates plan de afacere plata platforma pneuri polen popcorn porumb postari postura premii primul privata pro produs program prostata psoriazis radio - TV raliu rapid RCA records redirectionare reducere registrul relaxare reparare restituire resursa retur ride-sharing ridicare rochie rola romania romantice rovinieta rulou S.P.A.M. - Stire Potrivita Actiune Memorabila salariu sales saltele sampon samsung sanatate sarbatori sare scaune scoala scubadiving Seinfeld servicii set slabit smartphone smartwatch SMS Social alert social media sociale software somn spa spatiul privat virtual speciale sponsorizare sponsorizari sport spring SPV start-up nation STB supravietuire tableta talent tapiterii taxa taxe teatru tehnica tensiune terapeut tichete tombola tonic Trafic alert trainer personal trans fat tratament trekking tren tuns ulei umanitar united useful vara vedere veterinar video webinar weekend wella workshop zahar zbor zilier
pictorulfericit.ro