O ordonanță de urgență din vara anului trecut prevedea reintroducerea unei măsuri bine-cunoscute pe vremea lui Nicolae Ceaușescu: garanția la sticlă. De altfel, mai multe state din toată lumea au adoptat-o și au avut rezultate bune în creșterea rate de colectare.
Astfel, Ministerul Mediului a modificat legea 211/2011 pentru ca, începând cu 31 martie 2019 să fie instituită o garanție de 0,5 lei/ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației. Apoi, în schimbul unui bon valoric pentru retur sau a unei măsuri asemănătoare, clientul își va putea recupera garanția la returnarea ambalajului.
În plus, operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligați să marcheze pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil”. Mai mult, aceștia trebuie să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%.
Pe de altă parte, firmele care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate și să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești.
Ordonanța mai prevede ca operatorii economici care introduc pe piața națională, bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând cu data de 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție – returnare.
Sursa: Green Report
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu