Emitenţii de carduri şi tichete pentru beneficiile exstra-salariale au primit autorizația Ministerului Finanţelor pentru emiterea tichetului şi cardului de cultură, pentru companiile şi angajatorii care vor să-şi motiveze şi să recompenseze suplimentar angajaţii.
Valoarea minimă a unui tichet cultural este de 10 lei, iar valoarea maximă este de 50 de lei. Dacă sunt acordate lunar, valoarea acestora nu poate depăşi 150 de lei pentru un angajat. În cazul în care cardurile sau tichetele culturale sunt acordate pentru un eveniment, valoarea maximă lunară nu poate depăşi 300 de lei.
Tichetele culturale se încadrează în categoria cheltuielilor sociale și sunt deductibile la calculul impozitului de profit în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajaților. La acordarea a 150 de Lei în tichete culturale, angajatorul are un avantaj fiscal de 86 de Lei per angajat, față de aceeași sumă acordată în bani, explică specialiştii Up România.
Companiile autorizate de Ministerul Finanţelor pentru emiterea de astfel de carduri şi tichete sunt: Sodexo Romania, Edenred şi Up România.
Cardul are o valabilitate de cinci ani şi beneficiază de tehnologie contactless, iar sumele încărcate pe card pot fi folosite timp de un an de la data încărcării, explică Sodexo.
Cu tichetele culturale, angajații vor putea plăti bunuri și servicii culturale dintr-un spectru cu adresabilitate extrem de largă.
"Tichetele și cardurile culturale vor deschide ușile pentru sute de mii de salariați, către spectacole, concerte, cinematografe, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, conferințe, cursuri de limbi străine, lecții de pian sau de robotică sau astronomie sau istorie… paleta de alegeri deschide orizonturi noi de cunoaștere pentru toți. Cultura poate redeveni un obicei cotidian", spune Dana Sîntejudean, DIrector General Edenred România & Moldova.
"Tichetele și cardurile culturale vor elimina o parte din barierele financiare care limitează accesul angajaților la activități culturale. În același timp, tichetele culturale vor ajuta companiile să construiască un mediu de lucru sănătos, să susțină dezvoltarea profesională și personală a angajaților și să investească în well-being pentru angajați. Investiția în cultură este cea mai profitabilă alegere pentru progres social și economic”, adaugă Dana Sîntejudean.
Tichetele culturale sunt o solutie mult așteptată și foarte necesară, în contextul în care cultura și activitățile de recreere ocupă până în prezent un loc foarte restrâns în cheltuielile medii ale românilor, reprezentând doar 3.9% din totalul cheltuielilor lunare. De asemenea cheltuilelile cu educația reprezintă doar 0.7% din cheltuielile lunare ale românilor, conform ultimelor rapoarte ale INSSE, pentru trimestrul 4 al anului 2018, mai adaugă reprezentanţii Edenred.
Sursa: STARTUP CAFE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu