viataverdeviu.ro

luni, 10 septembrie 2007

Debransarile de la incalzirea centrala, interzise prin lege

Montarea centralelor termice in apartamente, impiedicata de maldarul de expertize, proiecte si studii pentru dosar

Deconectarea consumatorilor de la sistemul central de incalzire nu mai este permisa in absenta unei surse alternative de energie termica. Totodata, obtinerea unei autorizatii pentru montarea unei centrale termice in apartament devine aproape imposibila din cauza documentatiei stufoase si a aprobarilor care trebuie obtinute.

Incepand din acest an, debransarile de la reteaua centrala de energie termica vor fi stopate aproape in totalitate. Guvernul a reusit sa rezolve astfel problemele cu care se confruntau societatile de distributie a energiei termice, care inregistrau pierderi foarte mari din cauza numarului important de debransari. Problemele raman acum ale celor care preferau sa renunte la sistemul centralizat de incalzire, din cauza imposibilitatii achitarii facturilor la intretinere. Acestia nu vor mai avea cum sa solicite deconectarea individuala totala de la retea fara asigurarea incalzirii locuintei cu o sursa alternativa de producere a energiei termice. “Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala, din acest an, stabileste noi conditii pentru deconectarea individuala. Acestea se adauga celor din Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica”, a afirmat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari “Habitat”. Pentru deconectarea de la sistemul centralizat de incalzire, trebuie modificat contractul de furnizare al energiei termice, prin act aditional, la solicitarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari. Totodata, trebuie sa existe acceptul scris al proprietarilor spatiilor cu destinatie de locuinta, vecini de apartament, atat pe orizontala, cat si pe verticala. In acelasi timp, este necesar acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea Adunarii Generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire. Deconectarile individuale nu se pot executa in blocuri in care nu s-au produs deconectari anterioare intrarii in vigoare a noilor reglementari. Daca se intentioneaza deconectarea numai a unor corpuri de incalzire din cadrul apartamentului, este obligatorie montarea de repartitoare de costuri.

Deconectarile, descurajate de documentatia stufoasa
Pentru locatarii din Bucuresti, obtinerea documentatiei pentru debransare este un adevarat calvar. Mai intai, solicitantul trebuie sa depuna o cerere la RADET, in care sa existe acordul scris atat la vecinilor, cat si al Adunarii Generale a asociatiei de proprietari. Urmatorul pas este procurarea planurilor instalatiilor de incalzire pentru condomiu. Daca acestea nu exista, se va inlocui releveul intregii instalatii de incalzire. Cu acestea, trebuie gasit un proiectant de specialitate in instalatii termice care sa intocmeasca documentatia de executie, care va trebui vizata de proiectantul initial al instalatiei. In absenta acestuia, se intocmeste o expertiza tehnica de catre un expert atestat MDLPL pentru instalatii termice. Proiectul trebuie sa contina raspunsul RADET, documentatia de modificare a instalatiilor de incalzire, evaluarea tuturor efectelor produse de debransare, precum si evaluarea diminuarii necesarului de caldura produsa prin debransare. De asemenea, proiectul va cuprinde si calculul sarcinii termice, aferente partilor comune, respectiv calorifere existente in partile comune si coloane instalatie incalzire, solicitantul fiind obligat sa plateasca si contributia pentru aceste consumuri. Proiectul va fi verificat de catre un verificator MDLPL. Solicitantul trebuie sa se prezinte cu acest proiect la RADET, in perioada mai-septembrie, pentru emiterea referatului tehnic de specialitate privind debransarea. Acest referat va fi avizat de Adunarea Generala a Asociatiei si depus la sediul RADET al sectorului in care locuieste solicitantul. Dupa achitarea taxelor, se va astepta sosirea echipei de specialitate pentru efectuarea debransarii.

Claudia Marcu, 10.09.2007 - Gardianul

Niciun comentariu:

farmec.ro
floria.ro
libris.ro