Stropirea pietonilor va costa 700.000 de lei
Au venit zilele ploioase, cand baltoacele inunda marginea carosabilului. V-ati imbracat la patru ace si va indreptati spre o intalnire importanta. Pana aici scenariul e clasic. “Frumusetea” vine abia in momentul in care, pieton fiind, aveti ghinionul sa fiti stropit, din cap pana in picioare, de un sofer mult prea grabit. Trebuie sa stiti ca, daca vreti sa trageti la raspundere vinovatul, legea vine in ajutorul dv.
Cine este pieton cunoaste foarte bine situatia si multi au trecut prin aceasta nefericita experienta. Numai ca dupa ce au facut, fara voia lor, dusul cel rece, multi se enerveaza pe moment, insa raman sa se consoleze
cu ideea. Putin sunt cei care iau atitudine. In acest caz, soferul poate fi amendat sau chiar actionat in instanta. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 85/2003 referitoare la circulatia pe drumurile publice, conducatorul auto este obligat sa conduca astfel incat sa nu ii stropeasca pe ceilalti participanti la trafic. Cei care nu se conformeaza, pot fi sanctionati contraventional cu amenda de la 500.000 de lei pana la 700.000 de lei vechi.
Reclamatiile se fac la orice sectie de politie
“O persoana care a fost stropita pe strada se poate adresa celei mai apropiate unitati de politie, oricarui agent de politie rutiera intalnit pe traseu sau poate face o reclamatie scrisa la Brigada de Politie Rutiera. De asemenea, pietonii stropiti pot suna pentru sesizari si la telefonul participantului la trafic - 9544. Importat este ca persoana respectiva sa retina numarul de inmatriculare al masinii si, pentru o mai mare credibilitate, sa vina cu un martor al celor intamplate”, ne-au spus oficialii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti
(DGPMB).
Soferul respectivei masini va fi apoi identificat, contactat si, daca va fi cazul, amendat. Pietonii care nu se multumesc numai cu atat, ci vor sa ceara daune materiale, se pot adresa doar instantei de judecata.
“Instanta cere martori, insa daca nu ii ai, e bun si procesul verbal eliberat de politie. De aceea este bine ca imediat ce ai fost stropit, sa te adresezi celei mai apropiate sectii de politie care sa ateste fapta”, sustin reprezentantii DGPMB.
Articol semnat de Raluca Damian, 5 feb. 2007.
Astazi era sa fiu stropit de 2x pana sa ajung la birou. Mi-am adus aminte de articol si l-am postat. Sho pe lucratorii mobili, adica pe soferi. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu