EvZ, Joi, 10 Iunie 2004
Specialistii francezi si-au publicat rezultatele cercetarilor, spulberind miturile romantismului
Dragostea la prima vedere, care se abate asupra omului aidoma unui fulger, dupa cum spun francezii (“coup de foudre”), pasiunea, nu mai au aproape nimic misterios. Nici vorba de romantism, totul se reduce la hormoni, molecule si gene, afirma cercetatoarea franceza Lucy Vincent, autoarea volumului “Cum ne indragostim”, lansat ieri la Paris.
Lucy Vincent nu este psiholog de profesie, nici consilier in probleme de cuplu, ci doctor in stiinte neurologice si pasionata de functionarea creierului omenesc si de schimburile de molecule, care prezinta in cartea sa ultimele descoperiri pe tema sentimentului de iubire.
Programati pentru a iubi
Dragostea fulgeratoare este asteptata cu nerabdare de fiecare om. “Dintotdeauna, omul a fost programat pentru a se indragosti, creierul lui nu este pe deplin satisfacut decit atunci cind este dependent”, asigura Lucy Vincent, citata de cotidianul “Le Parisien”. “Este o chestiune de supravietuire a speciei. Reproducerea presupune ca barbatul si femeia sa parcurga impreuna un drum pentru a avea copii. Spre deosebire de animale, care se multumesc cu contacte scurte, omul trebuie neaparat sa se ataseze”.Atunci cind intilnim o persoana, stim foarte repede daca ne place sau nu. Modul sau de a se exprima, de a se imbraca, statutul social. Odata operata aceasta selectie, individul este - adesea - incapabil sa isi explice alegerea. “Aceasta, pentru ca primeste o multitudine de alte mesaje, de care nu este absolut deloc constient.
Mesaje chimice privind gusturile alimentare, genele, sau potentialul erotic al celuilalt.” Cine are sarcina vehicularii lor? Mirosurile, ca si feromonii, niste secretii hormonale de “semnalizare” inodore.
Obiectivul acestor mesaje ar fi perpetuarea cit mai buna a capitalului nostru genetic. “Reactionam la mesaje ce ne seamana. Cind membrii unui cuplu care tocmai s-au cunoscut iau masa la restaurant si se mira ca vor sa comande aceleasi lucruri, nu stiu ca tocmai acesta este motivul pentru care se afla fata in fata!”, se amuza Lucy Vincent.
Cuplul este “drogat” timp de 18-36 de luni!
Este partenerul ideal!”. Atunci cind creierul primeste acest mesaj, se petrece dragostea fulgeratoare. Un “cocktail hormonal” va mentine creierul intr-o stare anormal de euforica - si aceasta, exact atita vreme cit este nevoie pentru conceperea unui copil. “De la un an si jumatate pina la maximum trei ani. Dincolo de aceasta limita, izvorul hormonilor seaca”, spune autoarea lucrarii despre fenomenul de indragostire. In timpul acestei perioade magice, totul este automat. Imaginile unui creier indragostit care isi priveste partenerul de viata spun multe: zona cerebrala responsabila cu judecata este adusa in stare de veghe!”
Elixirul dragostei
Feromonii ofera informatii privind compatibilitatea, indicind daca persoana intilnita e cea potrivita. Dopamina motiveaza, astfel exista dorinta de reproducere, iar endorfina satisface, transmitind mesajul ca celalalt este cu adevarat cel bun. In acest cocktail se amesteca si ocitocina, substanta cu actiune stimulenta asupra contractiei musculaturii uterine, secretata ca hormon de lobul hipofizar posterior, care provoaca dependenta si nu te mai poti lipsi de partenerul respectiv. Identificarea rolului tuturor acestor compusi duce cu gindul la posibilitatea prepararii unui elixirul al dragostei. Nici n-ar fi prea greu, avind in vedere ca dopamina, endorfina si feromonii sint sintetizati de ani de zile. Problema este ca, odata sorbita aceasta “licoare”, ea s-ar descompune inainte de a ajunge la creier. Prin urmare, ar trebui administrata direct pe cale intracerebrala, o perfuzie cu risc inalt si complet lipsita de
romantism.
Secretul relatiei de durata
Pentru ca un cuplu sa dureze, partenerii trebuie sa fie afectuosi unul cu celalalt”. Nebunia dragostei poate dura la nesfirsit”, spune Lucy Vincent. Nu putem decit sa o inlocuim cu idealurile noastre.
Complicitatea si proiectele comune sint cele care preiau stafeta”. Insa, pentru a mentine dependenta care ne satisface atit de mult creierele, nu este nici un miracol: ea trebuie alimentata in mod regulat cu ocitocina.
Acesta este un hormon-cheie al dragostei umane, hormonul atasarii - cel secretat in cazul gidilatului, al sarutarilor, al mingiierilor si al orgasmului.
Si un clip pentru edificare:
http://www.youtube.com/watch?v=koRlFnBlDH0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu