Dupa vizionarea acestui video ar fi bine sa urmati sfaturile enumerate mai jos.
Tratamente pentru oboseala
Un concediu de cel putin doua saptamani, fara telefon, fara intalniri, fara ceas, doar in compania soarelui si a vantului va poate ajuta sa scapati de sindromul de oboseala cronica.
Psihologii spun ca tot mai multe persoane se confrunta cu aceasta problema din cauza stresului de la serviciu, afectati fiind in special cei care nu se pot desprinde de activitatile cotidiene si isi amana repetat vacantele. Cei mai afectati au intre 25 si 40 de ani.
„Oamenii au inceput sa isi scurteze perioada de concediu, sa renunte definitiv la acesta sau sa lucreze la alte proiecte in zilele lor libere, ceea ce ii face sa acumuleze tensiune si sa se simta epuizati fizic si psihic”, afirma psihiatrul Mihaela Pop de la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Targu-Mures.
Mai mult, atat barbatii, cat si femeile nu mai stiu sa profite de concediu si nu e de mirare ca se intorc din vacante la fel de obositi precum au plecat. Dr. Gerhard Strauss-Blasche de la Universitatea din Viena, citat in revista americana „Psychology Today”, afirma de exemplu
ca se manifesta din ce in ce mai clar tendinta ca oamenii sa se poarte in vacanta ca la serviciu.
„Isi fac liste mari cu tot ceea ce au de facut si, daca nu reusesc sa isi indeplineasca obiectivele propuse, se simt frustrati, tensionati”, spune psihologul.
Oboseala cronica este mai mult decat o astenie, care dureaza doua trei-zile, si se manifesta prin insomnie, lipsa poftei de mancare, dureri musculare, tulburari de concentrare, iritabilitate.
Cel mai adesea este cauzata de stres, surmenaj, dar poate sa ascunda si alte afectiuni de tip hepatic, neurologic, endocrinologic, afectiuni micotice, parazitare si chiar tumori.
„In cazul in care aceasta oboseala se prelungeste mai mult de doua saptamani este bine sa fie consultat medicul psihiatru sau psihologul.
Acesta va depista daca este vorba despre oboseala acuta, cronica sau de afectiuni care nu au legatura cu psihicul”, completeaza dr. Pop.
Lipsa de miscare, monotonia sau o alimentatie nediversificata pot produce si ele o stare permanenta de oboseala si somnolenta, de aceea este importanta schimbarea stilului de viata.
Iesiti in parc dupa serviciu
„In terapie se numeste deconditionare, adica inlaturarea factorilor care provoaca stresul. Chiar daca vacanta este programata pentru sfarsitul verii, asta nu inseamna ca oamenii nu pot face pauze, ca nu pot iesi dupa serviciu in parc, la strand sau in alte spatii deschise”, spune Mihai Gheorghe, psihiatru la Spitalul Militar din Bucuresti.
Terapia de sustinere, folosita in tratarea sindromului de oboseala cronica, se bazeaza si pe tehnici de relaxare, dieta si sport.
Metode de prevenire
- mergeti pe jos sau cu bicicleta, practicati sporturi in aer liber (tenis, badminton, volei, inot);
- luati o pauza de 1-2 zile dupa proiecte epuizante, examene, competitii;
- dormiti cel putin sapte ore pe noapte;
- consumati alimente bogate in fier: vita, pasare, peste, ficat, galbenus de ou, legume verzi, nuci, soia, caise, citrice;
- evitati cafeaua (creierul supus stresului nu are nevoie de stimulare cerebrala).
Toate acestea va ajuta sa evitati aparitia oboselii cronice.
Sursa: Evenimentul Zilei, 12 iulie 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu